Veridice 725 – Modernizarea expertizei judiciare

Expertiza judiciară din România se bazează pe o legislație dată în 2000. În această perioadă vedem un început de reformă a acestei legislații care guvernează domeniul expertizei. Au trecut mai bine de 20 de ani de la Ordonanța 2 care a reglementat această activitate, timp în care multe lucruri s-au întâmplat în structura expertizelor judiciare.

Un prim pas a fost actualizarea Nomenclatorului domeniilor de expertiză judiciară din România. Acest demers a fost realizat la sfârșitul anului trecut de către Ministerul Justiției prin Ordin care a intrat în vigoare începând cu ianuarie acest an. Astfel, s-au actualizat acele domenii în care instanțele din România au nevoie de expertize ca mijloc de probă pentru deliberările pe care le fac.

Modernizarea expertizei judiciare
Prim pas

  • Actualizare Nomenclator
    domenii de expertiză judiciară
    valabil începând din ianuarie 2024

Acest nou Ordin a actualizat parte din domeniile existente încă din 2010, le-a comasat, a eliminat domenii care nu mai sunt de actualitate și a introdus noi domenii care reflectă realitatea prezentă. Unul dintre cele noi este specializarea „Evaluarea de întreprinderi”.

Modernizarea expertizei judiciare
Prim pas

  • Actualizare Nomenclator
    – actualizare domenii existente
    – comasare domenii
    – eliminare domenii depășite
    – introducere noi domenii

Această specializare este actuală și relevantă. Multe dintre litigii au ca obiect vânzări de firme, de părți sociale sau de acțiuni. Iar stabilirea evaluării unei companii nu este un demers pur contabil. Tocmai de aceea este o evoluție concomitentă cu dezvoltarea profesiei de evaluare în România.

Modernizarea expertizei judiciare
Evaluarea de întreprinderi

  • Specializare de actualitate
    evaluarea unei companii
  • Relevantă în litigii privind
    – vânzări de firme, părți sociale, acțiuni
    – partaje
    – etc.

În această perioadă, Ministerul Justiției continuă să populeze acest domeniu cu experți. Astfel, cei care sunt evaluatori autorizați ANEVAR în acest domeniu, au posibilitatea să participe la interviul organizat de Ministerul Justiției pentru a deveni experți tehnici judiciari în „Evaluarea de întreprinderi”.

Modernizarea expertizei judiciare
Interviuri Ministerul Justiției

  • Evaluator autorizați ANEVAR
    în „ Evaluarea de întreprinderi”
    pot deveni deveni experți tehnici judiciari

Este un pas important înspre mult-așteptata reformă a expertizei judiciare pentru că este un domeniu nou în care vor fi atrași experți care trebuie să respecte cerințele și standardele din prezent. Însă pentru a obține cu adevărat o modernizare a domeniului, sunt necesari și alți pași următori.

Modernizarea expertizei judiciare
Importanță

  • Atragerea de experți
    respectare cerințe + standarde 2024

Înțelegem că Ordonanța 2, cea care reglementează expertiza judiciară, este în curs de modificare. Acest domeniu, care nu pare spectaculos, contează enorm în economia proceselor din perspectiva timpului și probelor de care judecătorii au nevoie.

Modernizarea expertizei judiciare
Actualizare Ordonanța 2/2000

  • Beneficii
    – procese mai scurte
    – decizii bazate pe probe solide

Este important ca aceste expertize să fie făcute la timp și competent, astfel încât să reprezinte o bază solidă și veridică pentru derularea fluidă a procesului de justiție și pentru a oferi informații valide care să sprijine magistrații în luarea unor decizii corecte.

Acest pas mic înspre reformă, alături de ceilalți pași pe care îi așteptăm, sperăm să conducă acest domeniu al expertizei judiciare din România la nivelul adaptat anului 2024.
Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Recente:

Despre Educație:

Provocările prezentului:

Leadership:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *