Se va aplica studiul de piata al notarilor publici incepand cu anul 2025 pentru impozitarea cladirilor?

Va amintiti cred povestea cu OG 16/2022 care prevedea ca valorile impozabile ale cladirilor sa fie stabilite conform studiilor de piata ale notarilor publici („grilele notarilor”).

Va mai amintiti ca prevederea a iscat o multime de discutii, majoritatea bazate pe imposibilitatea aplicarii unitare a unui asemenea sistem.

Ca urmare a acestor discutii, s-a amanat (prorogat) intrarea in vigoare a acesteia pana la 1 ianuarie 2025, care era un termen indepartat la acel moment.

Iata insa, ca acel termen se aproprie, si unele primarii considera ca masura va intra in vigoare cu certitudine,  astfel incat cer deja contribuabililor o multime de informatii si documente.

Iata un tip de mesaj transmis de primaria Rm Valcea:

« Referitor la centralizatorul (model anexat prezentei) pe care vi l-am transmis si având în vedere prevederile punctelor 106-116 din Ordonanța de Guvern nr. 16 din 15 iulie 2022, aprobată prin Legea nr. 370 din 20 decembrie 2022 pentru modificarea și completarea legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar- fiscale coroborate cu Studiul de piață privind valorile proprietăților imobiliare  din Județul Vâlcea, a fost schimbat modul de determinare a valorii impozabile a clădirilor, care, începând cu 01.01.2025, se va face exclusiv pe baza valorilor cuprinse în Studiile de piață notariale, acestea introducând elemente de noutate în stabilirea valorilor impozabile și criterii diferite față de cele existente, precum și în conformitate cu prevederile art. 58 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, vă solicităm, să prezentațidocumente justificativede natura : schițe cadastrale, extrase de carte funciară, planuri de situație și amplasament autorizații de construire, procese verbale de recepție, memorii tehnice, acte translative ale dreptului de proprietate, etc., din care să rezulte caracteristicile cuprinse in centralizatorul anexat pentru clădirile deținute de (…) pe raza Municipiului Rm. Valcea.      

Precizam ca in urma verificarii documentelor existente la dosarul fiscal nu au fost regasite toate elementele necesare aplicarii prevederilor legale de mai sus

Consider ca aceste solicitari sunt premature si ca nu ar trebui sa supuna  contribuabilii, sub nicio forma, in acest moment, la un efort considerabil in colectarea acestor documente, din cel putin urmatoarele considerente:

1. Motivul pentru care a fost aplicata prorogarea in anul 2022 nu a fost inlaturat, astfel incat, nu exista nici un argument suplimentar ca ce nu s-a putut aplica in anul 2022 se va putea aplica in anul 2025.

2. Ministerul de Finante nu a prezentat inca un punct de vedere oficial privind eventualele masuri referitoare la aceasta prorogare astfel incat in absenta unei garantii certe, ca prevederile de mai sus vor fi aplicate intocmai, eforturile la care sunt supusi contribuabilii sunt extrem de mari si inutile.

3. Este foarte probabil ca in acest an sa fie finalizata analiza in curs realizata de expertii Bancii Mondiale care vor oferi o posibila solutie privind stabilirea valorilor impozabile in Romania (cel putin pentru proprietatile rezidentiale).

4. Doar dupa ce aceste informatii vor aparea se va contura daca se va schimba ceva din sistemul actual sau va mai aparea o perioada de amanare pana la identificarea unei solutii valabile pe termen lung.

In opinia mea, acea solutie nu va fi niciodata referentierea studiilor de piata.

Chiar daca e de apreciat, atitudinea anticipativa a primariei Rm Valcea si poate si a altor UAT-uri din tara, care pe principiul „sa ne facem vara sanie si iarna car” au inceput „pregatirea contribuabililor”,  consider ca orice actiune concreta de colectare a unor asemenea informatii va putea avea loc, doar dupa ce decizia privind ce se va intampla incepand cu anul 2025, va fi una oficiala, finala, si clar explicata metodologic. Trebuie asteptat minim pragul calendaristic –  30 iunie- respectiv perioada de 6 luni inainte de aplicarea unei noi masuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *