Pixul de la urechea vânzătoarei de pâine

Acest articol este mai greu de înțeles de către cei născuți după decembrie 1989.

Mai zilele trecute, când am intrat într-unul dintre magazinele mari în care au fost montate plase metalice despărțitoare, m-am conformat prezentând codul QR de pe telefon.

Agentul de pază l-a scanat cu telefonul pe care îl deținea în dotare. Doar așa am putut să acced la bunătățurile din magazine. Pentru că am făcut dovada conformării curente.

Mi-am amintit că prin anii 80 când mă trimiteau părinții să cumpăr pâine aveam la mine o pungă. În pungă se găsea o bucată de hârtie extrem de importantă. În acele vremuri puteai intra în magazin fară să prezinți vreun document la intrare. Problema era la ieșire.

Însă prima condiție era ca mașina de pâine să fi sosit pentru aprovizionarea pe ziua respectivă. Nu știai – uneori venea, alteori nu. Uneori mai devreme, alteori mai târziu.

A doua condiție de îndeplinit, dacă voiai să ieși din magazin cu o pâine (sau cate ti se cuveneau), era să scoți hârtia prețioasă cu pătrețele și s-o prezinți vânzătoarei. Ea lua hârtia, și o bifa meticulos de fiecare dată cu pixul din dotare, mereu ținut deasupra urechii.

Era o formă maximă de umilință dacă este să privim retrospectiv. Multora li s-a părut normal ce se intampla în acele vremuri. Asta este! spuneau oamenii…

Astăzi s-a schimbat pixul vânzătoarei cu telefonul agentului de pază. Și justificările pentru ce se întâmplă sunt diferite. Mai sofisticate acum. Cam cum e diferența dintre tehnologia din telefonul agentului și pixul vânzătoarei.

Însă orice s-ar spune despre atunci și acum… ceva a rămas la fel. Sentimentul umilinței.

8 thoughts on “Pixul de la urechea vânzătoarei de pâine

  1. Niculescu

    Stimate domn. Ma iertati daca gresesc dar cred ca mintiti. Nu cred ca pentru a intra intr-un magazin alimentar, repet alimentar, sunteti conditionat de un certificat de vaccinare. Va rog sa ma contraziceti.
    PS. Cat despre comparatia cu perioada comunista, cred ca reprezinta o ticalosie. Nu se poate compara dictatura comunista cu restrictiile impuse de o pandemie la nivel mondial. Mai ales ca atunci erati un copil fara mult discernamant.

    1. Adrian Vascu Post author

      Buna ziua. Nu mint domnule Niculescu. La intrarea in magazinul Cora din Cluj inainte de a ajunge la gardul despartitor a fost acest triaj. Dar accentul in articolul meu nu este pe gardul din magazin. Este pe sentimentul pe care eu l-am trait in cele doua momente ale vietii mele. Faptul ca dumnevoastra nu rezonati cu ele este cat se poate de normal. Suntem oameni diferiti si avem experiente diferite. De aceea nu sunt agresiv cu acest gand al meu. Am scris ce am simtit fara sa oblig pe cineva sa citeasca. Va respect dreptul sa nu fiti de acord. Va multumesc.

  2. Adriana Negruti

    Nici pe departe nu e acelasi lucru. CARE UMILINTA?!!! De ce sa va simtiti umilit ca prezentati codul QR? Ca ati fost corect si v-ati facut datoria sa ascultati medicii si sa va vaccinati sau sa va testati???? Unde e umilinta aici? E pandemie si avem un regim special SANITAR. Atat. E o stradanie sa nu ajungem prea multi bolnavi si sa coplesim spitalele. Pana la descoperirea unor medicamente imbatabile, asta e situatia. E o masura luata, nu vrea nimeni sa umileasca oamenii. Asta cu umilinta e manipularea celor care vor sa destabilizeze guvernele actuale si sa provoace haos, profitand de pandemie!

    1. Adrian Vascu Post author

      Stimata doamna Negruti. Aveti dreptate cu toate argumentele in sustinerea vaccinarii. Eu nu sunt impotriva vaccinarii, din contra. Ce am simtit eu insa, in cele doua momente ale vietii mele, am exprimat in randurile acestui articol pe care nu l-am impus nimanui. Atat am facut. Nu o comparatie cu comunismul si nici o lamentare impotriva vaccinarii. Va multumesc. Sa aveti o zi minunata!

  3. Nes Tac

    Incredibil, lumea pe invers si i noaptea mintii… Adica bietii detinatori de certificatului verde, care s-au vaccinat printre altele si ca sa-l arate la intarea în diferite locuri, sunt revoltati ca li se cere sa-l arate. Nu discut utilitatea vaccinarii sau a certificatului verde, ci numai abordul fatarnic. Si prevazator, pentru ca nu se stie niciodata cum evolueaza lucrurile si e bine sa avem probe la dosar. Ba, ti se cere certificatul verde tocmai pentru ca îl ai. Hai mars!

    1. Adrian Vascu Post author

      Buna ziua. Va multumesc pentru mesaj si pentru opinia dvs. Scopul randurilor mele a fost sa spun ce am simtit eu in cele doua ipostaze. Atat. Nu sunt impotriva vaccinului, din contra. Sentimentul pe care eu l-am simtit, traind ambele momente, imi apartin. Faptul ca nu rezonati cu ele este dreptul deplin al dumneavoastra pe care desigur il manifestati cum considerati potrivit. Va doresc zile frumoase si sanatate!

  4. Dan V.

    O comparatie fără rost, aici este vorba despre PROTECTIE SI SIGURANTA, iar măsura în cauză a fost instaurata in toată lumea, nu doar in Romania. Dar asa este când orice bursuc manipulator are blog…

    1. Adrian Vascu Post author

      Va respect opinia. Eu nu sunt nici antivaccinist nici conspirationist. Accentul din acest articol era pe sentimentul pe care l-am simtit eu traind cele doua momente. Exista oameni care au rezonat si au simtit aceleasi lucruri si oameni care au simtit diferit. De aceea suntem diferiti. Mai mult, mi-am exprimat gandul pe pagina aceasta fara sa doresc sa fie impus cuiva. Este dreptul dumneavoastra sa ganditi altfel si sa va exprimati comentand in ce mod doriti. Va multumesc. Va doresc o zi buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *