Veridice 726: Impozitarea clădirilor cu utilizare mixtă

Chiar și anul acesta impozitarea clădirilor cu utilizare mixtă încă mai ridică semne de întrebare – fie pentru proprietari, fie pentru evaluatori sau chiar pentru autorități. Pe scurt, clădirile cu utilizare mixtă sunt acele proprietăți rezidențiale care au primit ulterior și o utilizare parțială nerezidențială, precum spații de birouri, magazine sau alte prestări de servicii.

„Clădirile mixte” au fost tratate distinct ca proprietăți și ca mod de impozitare. Filosofia Codului Fiscal este că, indiferent cine e proprietarul – persoană fizică sau juridică, dacă utilizarea este mixtă, impozitul plătit ar trebui să fie același.

Impozitare clădiri mixte

  • Filosofia Codului Fiscal
    – indiferent de tipul proprietarului (PF/PJ)
    același impozit plătit

Ne reamintim că în 2021 Codul Fiscal a suferit o modificare prin care s-a simplificat modalitate de calcul a impozitului clădirilor cu utilizare mixtă pentru persoanele fizice. Pe scurt: valoarea impozabilă este stabilită de Consiliul Local prin algoritmul precizat în art. 457 din Codul Fiscal. Deci nu se mai justifică solicitarea unui raport de evaluare, deși astfel de cerințe încă mai persistă în câteva Primării.

PF – Impozitare clădiri mixte

  • Modificare Cod Fiscal (2021)
    – valoarea impozabilă
    = decizie Consiliu Local
    cf. art. 457 din CF
    => nu mai este necesar
    raport de evaluare

Persoana care deține proprietatea, dacă dorește, poate declara la Primărie care este suprafața utilizată în scop rezidențial și care este cea folosită în scop nerezidențial. În acest caz, Primăria aplică cotele de impozitare aferente fiecărui tip de utilizare. Dacă persoana nu declară acest lucru, Primăria aplică o cotă de impozitare de 0,3% la întreaga valoare impozabilă.

PF – Impozitare clădiri mixte

  • Modificare Cod Fiscal (2021)
    – opțional declarare la Primărie
    suprafață rezidențială + s. nerezidențială
    => Primăria aplică cotele de impozitare- dacă nu se declară
    => Primăria aplică 0,3% la întreaga valoare

Pentru clădirile cu utilizare mixtă aparținând persoanelor juridice nu au fost publicate precizări exprese în 2021. Însă în cazul acestora, este nevoie de un raport de evaluare. De ce? Pentru că Primăriile nu dețin în evidențele lor suprafețele clădirilor deținute de persoanele juridice.

PJ – Impozitare clădiri mixte

  • nu au fost făcute precizări exprese (2021)
  • este nevoie de raport de evaluare

Iar problema pe care și-o pun mulți evaluatori este cum se realizează această evaluare. Soluția ar fi să se aplice aceeași regulă pe care o aplică Primăriile la persoanele fizice. Respectiv, să calculeze valoarea impozabilă pe baza algortimului din art 457 din Codul Fiscal.

PJ – Impozitare clădiri mixte
Metodă evaluare 1

  • Calcularea valorii impozabile
    pe baza art. 457 din Codul Fiscal

Însă, dacă raportul de evaluare a fost făcut folosind valoarea impozabilă conform standardelor de evaluare, atunci o soluție ar fi ca la această valoare, în raportul de evaluare, preluând de la contribuabil cât este suprafața rezidențială și cât este cea nerezidențială, evaluatorul să precizeze care este valoarea rezultată pentru fiecare parte. Astfel și contribuabilii și primăriile pot folosi aceste rapoarte de evaluare.

PJ – Impozitare clădiri mixte
Metodă evaluare 2

  • Valoare impozabilă cf. standarde de evaluare
  • Contribuabil: suprafețe rezidențială + nerezidențială
  • Evaluator: precizare valoare rezultată pentru fiecare

Atrag atenția că pentru anul viitor ar fi benefic tuturor uniformizarea explicită a impozitării mixte indiferent că proprietarul este persoană fizică sau juridică. Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Recente:

Despre Educație:

Provocările prezentului:

Leadership:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *