Veridice 727 – Proiecte mari. Finalizări mici

Poate ați observat că pe noi nu ne întrece nimeni la demararea de proiecte răsunătoare și de mare impact. În schimb stăm prost la implementare și finalizare. Ne plac ideile mari, rar avem pregătiți și pașii următori lansării. Anul trecut am deschis proiecte mari în domenii importante. Pe unele le-am și început.

Aș aminti trei dintre ele: impozitarea proprietății, eFactura și sistemul RetuRO Garanție-Returnare. Toate au pornit cu surle și trâmbițe. Toate urmau să schimbe fața României peste noapte. Justețe în impozitarea clărilor, eliminarea evaziunii fiscale și curățarea țării de PET-uri și ambalaje reciclabile. Ce-i drept, toate au pornit, însă fiecăreia i-a lipsit pasul următor.

Proiecte mari. Finalizări mici.
Trei exemple:

  • Impozitarea proprietății
  • eFactura
  • RetuRO Garanție-Returnare

La impozitarea proprietăților suntem în așteptare. Mai exact, așteptăm ca Banca Mondială, în baza contractului de consultanță cu România, să ne prezinte câteva modele de calcul pentru stabilirea valorii impozabile.

Proiecte mari. Finalizări mici.
Impozitarea proprietăților

  • Soluție de la Banca Mondială
    = modele de calcul
    stabilirea valorii impozabile

Și modelele vor veni, cu siguranță. Nu știm dacă se vor și potrivi realităților noastre. Nici nu știm cine va gestiona problema, nici cum va remedia eventuale erori care pot să apară la valorile date de sistemul informatic. Desigur, ulterior impozitul va fi ajustat tot cu cota de impozitare stabilită de către Parlamentul României.

Proiecte mari. Finalizări mici.
Impozitarea proprietăților

  • Soluție de la Banca Mondială
    – potrivită sau nu realității noastre
    – cine va gestiona
    – cum va remedia erorile
  • Soluție din Parlamentul României
    = ajustare cotă impozitare

În cazul eFactura promisiunea a fost eliminarea evaziunii fiscale și, deci, o stabilitate fiscală. Doar că momentan, cine emitea facturi ieri, azi emite eFacturi. Cei care ieri nu emiteau facturi, nici platforma eFactura probabil că n-au văzut-o.

Proiecte mari. Finalizări mici.
eFactura

  • Promisiune:
    – eliminarea evaziunii fiscale
    – stabilitate fiscală
  • Realitate:
    – eFactura a fost adoptată de
    aceeași buni platnici

Deocamdată nu avem în spatele platformei eFactura documentația de analiză pentru a identifica automat, la nivel național și în timp real situațiile care rămân nefiscalizate. Colectarea TVA nu va crește de la bunii platnici deja existenți. De ce nu era deja pregătită partea de analiză atunci când a intrat în vigoare sistemul generalizat eFactura?

Proiecte mari. Finalizări mici.
eFactura

  • Lipsa analizei
    identificare zone nefiscalizate
  • Colectarea TVA
    NU va crește de la bunii platnici

Sistemul RetuRO Garanție-Returnare a fost introdus fără ca infrastructura să fie pregătită pentru un proiect cât toată țara. Din cele 17 centre naționale este unul singur funcțional în acest moment. Consumatorii sunt obligați la respectarea a tot felul de reguli: ambalaje golite complet, intacte, nedeformate, nedegradate și cu eticheta completă.

Proiecte mari. Finalizări mici.
RetuRO Garanție-Returnare

  • 1/17 centre naționale = funcțional
  • Însă noile reguli deja se aplică

În schimb statul n-a fost la fel de riguros cu respectarea legislației europene care cerea ca RetuRO să fie un organism independent. Presiunea rămâne pe micii comercianți care speră că își vor recupera în viitor costurile suplimentare. Când vom avea și o infrastructură adecvată acestor idei mari? Totuși să nu consumăm combustibil transportând aer din toate colțurile țării tocmai la Bonțida în Cluj.

Poate ne vom lecui vreodată de păcatul ideilor mari fără munca de a le pregăti și disciplina de a le finaliza implementarea. Poate cândva ne vom lepăda de aceste forme fără fond. Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Recente:

Despre Educație:

Provocările prezentului:

Leadership:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *