Cum poate fi folosită o evaluare | Episodul 11 | Veridice din Evaluare

Un raport de evaluare este realizat într-un anumit scop. El nu poate fi utilizat în oricare alte scopuri fără un acord sau eventuale ajustări ale evaluatorului.

Pe larg…

Raportul de evaluare nu este un panaceu. Nu este ca un cazier judiciar, deși si la acesta trebuie precizat pentru ce se utilizează.

Așadar, fiecare raport de evaluare, prin termenii de referință (VEV nr. 8) stabilește exact care este scopul evaluării și prin aceasta, limitele responsabilității evaluatorului.

De exemplu, un raport de evaluare al unui imobil pentru garantarea împrumutului nu poate fi utilizat și în relația cu autoritățile locale pentru a stabili impozitiul unei clădiri cu utilizare nerezidențială. Chiar dacă este tot un raport de evaluare și, în aparență, al aceluiași imobil, în primul dintre ele se ține seama de aportul valorii terenului asupra rezulatului final, pe când în al doilea, aportul terenului nu este luat în calcul.

Orice fel de utilizare alternativă a unui raport de evaluare trebuie adusă la cunoștința evaluatorului și acesta va confirma dacă sunt necesare ajustări ale modului de realizare și va putea adapta raportul la noua cerință de utilizare.

Ne revedem mâine cu noi episoade „Veridice din Evaluare”!

—————-

Despre „Veridice din evaluare”

Veridice din evaluare prezintă succint aspecte care descriu activitatea de evaluare a bunurilor din România. În fiecare săptămână, marți-miercuri-joi, publicăm pe rețelele de socializare noi teme din evaluare. Fiecare episod în formă extinsă este publicat pe veridio.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *