Veridice 640 – Pericolul recompenselor imediate

Trăim în era vitezei înconjurați de mii de instrumente și servicii menite să ne amplifice impactul într-un timp cât mai scurt. Totul este optimizat, simplificat, automatizat. Și totuși avem mai puțin timp ca oricând. Un paradox cu influențe profunde în modul în care ne trăim și organizăm viețile.

Totul în jurul nostru a luat viteză. Însă sunt lucruri care au rămas la fel – acele legi care guvernează viața însăși. De exemplu, lucrurile cu adevărat valoroase iau timp. Dacă vrem să construim lucruri importante, nu putem să le facem peste noapte. Sigur, tehnologia ne ajută foarte mult. La fel și accesul nelimitat și global la informații. Dar cu toate aceste atuuri, tot nu putem ocoli investiția majoră cerută de crearea lucrurilor de valoare.
Pericolul recompenselor imediate
Context:
Viața se desfășoară în viteză
Însă lucrurile valoroase iau timp
Atuurile prezentului
– tehnologia
– accesul nelimitat și global
la informații de ultimă oră
Dar lucrurile de valoare
cer investiții majore pe termen lung
 
Însă perseverența necesită antrenament. Și, într-o lume a recompenselor imediate, avem prea puține ocazii spontane de a ne exersa răbdarea. Avem nevoie de un plan de pregătire timpurie și continuă pentru a dobândi și reține abilitățile necesare în urmărirea unor obiective complexe și curajoase. În caz contrar, inerția ne va slăbi în fiecare zi capacitatea de a persevera pe termen mediu și lung.
Pericolul recompenselor imediate
Dobândirea perseverenței:
Necesită antrenament
Necesită exerciții zilnice
pentru extinderea răbdării
Necesită un plan de
pregătire timpurie și continuă
 
Dacă privim în jur, vedem o epidemie de lucruri făcute pe jumătate. În această goană a eficientizării, am pierdut obiceiul de a face lucrurile temeinic. Și, odată cu disiparea rigurozității, am început să ne pierdem încrederea în produse, servicii, specialiști, lideri și organizații. Și dacă nu mai putem avea încredere în pilonii societății noastre, atunci devenim pradă dezbinării și dezinformării.
Pericolul recompenselor imediate
Realitatea curentă:
Epidemia lucrurilor făcute pe jumătate
Pierderea rigurozității &
lucrurilor făcute temeinic
Pierderea încrederii în
produse, servicii, specialiști,
lideri și organizații
 
Din direcția opusă, noile tehnologii încep să preia activități repetitive. Nu întotdeauna obțin rezultate bune, însă comparând cu o prestație mediocră sau chiar slabă care există deja, devin mai ușor de tolerat și acceptat. Este o combinație care nu funcționează în favoarea noastră, a oamenilor.
Pericolul recompenselor imediate
Realitatea curentă:
Noile tehnologii preiau
activitățile repetitive
Nu întotdeauna obțin
cele mai bune rezultate
Dacă înlocuiesc mediocritate
=> devin mai ușor de tolerat și acceptat(!) o combinație nefavorabilă oamenilor
 
Progresul nu poate fi niciodată oprit și nici nu ar fi benefic să încercăm să facem asta. Este o forță fenomenală care mută umanitatea gradual către următoarea etapă. Avem nevoie să ne continuăm evoluția. Nu este o chestiune de tipul „dacă”, ci „cum”.
Pericolul recompenselor imediate
Despre progres:
Nu poate fi oprit
Asigură tranziția
Necesar evoluției
Nu este despre „DACĂ” ci despre „CUM”
 
Și aici este partea cea mai importantă: să nu lăsăm inerția să decidă, ci să ne croim împreună un plan care să funcționeze pentru comunitățile din care facem parte. Iar aceste noi structuri pe care le vom crea au nevoie de inovatori perseverenți care pot duce la bun sfârșit construcții complexe ridicate în mulți ani de muncă și disciplină.
Pericolul recompenselor imediate
Cum ne decidem viitorul:
Sperăm că NU prin inerție
Ci printr-un plan comun care
va aduce mai binele tuturor
Prin construcția de noi structuri
complexe și durabile
 
De aici și importanța de a ne cultiva abilități reziliente cu ajutorul cărora vom naviga împreună vremurile care urmează. Izolarea cauzată de neîncrederea reciprocă ne face mai slabi și mai puțin capabili să depășim obstacole majore. De aceea recâștigarea încrederii este atât de importantă pentru a ieși cu succes din acest proces transformativ.
Pericolul recompenselor imediate
Cum ne decidem viitorul:
Cultivarea de abilități reziliente
Recâștigarea încrederii reciproce=> navigarea cu succes a vremurilor
 
Modul în care facem acest lucru este prin reîntoarcerea la meritocrație. Fiecare dintre noi, în meseriile și pozițiile în care suntem, putem contribui direct la această remediere. Sau o putem rata ireparabil chiar prin simpla inacțiune. Presupune să ne facem munca la cele mai înalte standarde posibile. Să ne actualizăm continuu cunoștințele și înțelegerea domeniului. Să ne asigurăm că modul în care folosim noile tehnologii este unul benefic pentru oameni. Să ne sprijinim unii pe alții pe parcurs. Și să creăm organizații responsabile și profitabile prin valoarea adusă comunităților din care facem parte.
Pericolul recompenselor imediate
Cum ne câștigăm viitorul:
Reîntoarcerea la meritocrație
Contribuție activă la remediere
Ne practicăm meseriile la
cele mai înalte standarde
Ne actualizăm cunoștințele
Folosim noile tehnologii
în folosul oamenilor=> creăm organizații responsabile
și profitabile prin valoarea adusă
 
Pericolul recompenselor imediate este acela că oferă doar satisfacții minimale și de moment. Provocările pe care le avem în fața noastră nu vor fi rezolvate prin eforturi mici și scurte. Dimpotrivă, este nevoie de rezilență, anduranță, viziune pe termen lung și foarte lung. Lumea în care trăim este rezultatul acțiunilor noastre. Niciunul dintre noi nu înclină balanța decisiv cu o singură alegere. Însă cumularea alegerilor pe care noi toți le facem de-a lungul lunilor și anilor va decide cum va arăta viitorul nostru. Și fiecare gest va conta.
 
Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!
 

Provocările prezentului:
Echilibrul meritocrației
Puțin bine nu e bun. Meritocrația la Stat
Ecuația meritocrației
Cum ne pierdem sau câștigăm viitorul
Mediu neprietenos antreprenorilor

Leadership:
Omul – ființă socială
Cea mai bună utilizare a oamenilor
Majoritatea tăcută
Împăratul este gol
Salvarea este în unitate
Unii și alții. În gardă sau în gard. 
Omul (ne)potrivit la locul (ne)potrivit
Gândirea tribală
Puterea consensului
Comparația. Invidie sau Inspirație
Echilibrul si dezechilibrul
Clepsidra vieților noastre

Noul An:
250 x pastile de adevăr economic
Cu ce intenții începem 2023?
Cum închidem balanța în 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *