Veridice 612: Viața ca o comparație. Lecția Simonei

Publicat în 

Vorbeam în episoadele precedente despre „comparabilele din viața noastră” sau cum învățăm din copilărie să ne dimensionăm și direcționăm eforturile către depășirea comparabilelor alese de alții. Spuneam atunci că, printre consecințele unei vieți trăite pentru comparabilele altora, se regăsesc și invidia, dezbinarea, lipsa bucuriei sincere pentru reușitele altora și lipsa empatiei pentru necazurile celorlalți. Ceva similar se întâmplă cu unii compatrioți zilele acestea în ceea ce o privește pe Simona.

Atunci când oamenii întâlnesc comparabile de neatins pot avea două reacții: respect autentic sau pseudoadmirație. Atunci când comprabilele de excepție au success toată lumea se bucură tratându-le succesele ca și propriile victorii. Atunci când apar și înfrângerile inerete, cei care au un respect autentic empatizează și, fie vizibil sau în tăcere, le susțin de la distanță. În schimb pseudoadmiratorii, cu aceeași ardoare cu care i-au aclamat, îi și condamnă. Căci până la urmă, nu-i așa, „ce dacă numai ea a muncit și noi n-avem niciun merit, ea a câștigat și banii, deci reproșurile sunt incluse la pachet”.

Viața ca o comparație – Lecția Simonei
Reacții la comparabilele de neatins:

  1. Respect autentic
  2. Pseudoadmirație

Succes

  • Bucurie ca de propriile succese

Înfrângeri

  1. Empatie, susținere
  2. Blamare, condamnare

La școală și în general în educația tradițională, când cineva făcea o năzbâtie serioasă, era musai să urmeze și o pedeapsă pe măsură. „Să se-nvețe minte, domnule!” Uneori ceilalți erau dezamăgiți, deși nu îi privea în niciun fel. „Păi doar atât?!” Nu conta ce făcuse bun până atunci, fapta aceea devenea unicul punct de referință. Și „publicul” cerea pedeapsă. Aduce parcă a Colosseumul Roman, doar că acum se strigă din tribune digitale.

Viața ca o comparație – Lecția Simonei
Modelul din educația tradițională

  • Cineva face o năzbâtie serioasă
  • Se cere pedeapsă pe măsură
    „Să se-nvețe minte, domnule!”
  • Dacă pedeapsa nu e „suficient de mare”
    dezamăgire, se cere mai mult din tribune
    (Colosseumul Roman)

Nu cred că astfel de reacții au rezolvat vreodată ceva. Dimpotrivă, doar au sporit ranchiuna, frica și dorința de răzbunare. Pentru ce? Pentru succesul comparabilei care le este inaccesbil. Îi ajută cu ceva? Îi aduce mai aproape de lucrurile care le-ar face viața mai bună? Nu cred. Dimpotrivă, rezidă într-un spațiu negativ care îi trage și mai în jos.

Viața ca o comparație – Lecția Simonei
Capcana pedepselor (publice)

  • Sporesc ranchiuna, frica și dorința de răzbunare
  • Motivate de cei care nu au acces la un succes similar
  • Nu îmbunătățește cu nimic viața celor care le cer
  • Dimpotrivă, adâncesc spațiul negativ în care trăiesc

Și totuși, în general, în viața de zi cu zi, care e mecanismul cererii pedepsei? Comparabila lor de neatins, pentru care și-au lăsat o rezervă de a o depăși cândva, ajunge într-un impas sau chiar greșește. Pentru ei, acești competitori spre nicăieri, pentru care NU omul contează – ci doar poziția socială, acesta este prilejul de a-și învinge comparabila. Nu prin competență sau performanță, desigur. Ci prin administrarea pedepsei care îi va scăpa pentru totdeauna de disconfortul existenței cuiva pe care niciodată nu-l vor putea ajunge din urmă, cu atât mai puțin de a-l depăși.

Viața ca o comparație – Lecția Simonei
Mecanismul cererii pedepsei

  • Comparabila de neatins ajunge într-un impas/greșește
  • Criticii nu valorizează omul, ci poziția socială
  • Impasul celuilalt = șansa de a învinge comparabila
    NU prin competență/performanță
    ci prin administrarea pedepsei

În cazul Simonei provocarea cu care se confruntă este acuzația de a fi consumat un medicament interzis și eventuala penalizare care ar scoate-o din circuit pentru mulți ani. Poate chiar i-ar încheia cariera. Are de jucat un nou meci, individual, ca și celelalte de până acum. Cei mai mulți oameni o susțin – vocal sau în tăcere. Dar sunt și alții, câțiva, care cer pedeapsă aspră. Și care-i scuza lor? Că i-a făcut de râs, a fugit după succes și bani prin orice mijloace și alte asemenea bazaconii.

Fiecare are dreptul să judece în felul lui. Sunt convins că cei mai mulți, mai ales cei cu gânduri bune, nu se exprimă. Iar ceilalți – cu acces măcar la niște comentarii pe rețele de socializare – nu pierd momentul de a-și revărsa veninul. Venin transmiți. Venin vei primi. Pentru aceia dintre noi care facem umbră cu folos pământului de ceva vreme, știm că viața are darul de a-ți întoarce toate cele pe care le-ai aruncat în univers de-a lungul anilor.

Viața ca o comparație – Lecția Simonei
Majoritatea tăcută vs minoritatea vocală

  • Cei mai mulți susțin în tăcere
  • Câțiva, puțini dar vocali, revarsă veninulvenin transmiți.
    venin vei primi.

Modul în care a inspirat milioane de români pentru a face performanță la cel mai înalt nivel rămâne o referință valabilă. Șansa de a privi scena mondială a unui sport ca fiind accesibilă pentru cei care muncesc și se dedică întru totul sportului – rămâne o referință valabilă. Faptul că poți întoarce meciul vieții chiar și atunci când scorul pare deja pierdut – rămâne o referință valabilă. Toate acestea și multe altele rămân valabile. Nu vi se pare că, oricât de mult bine ar face un om, dacă face acel puțin ceva pe neplacul semenilor, tot ce e bun se șterge instant? Rămâne doar eticheta finală negativă. Suntem vreunul demni să aruncăm cu piatra?

Viața ca o comparație – Lecția Simonei
Toate acestea rămân valabile

  • Performanța la cel mai înalt nivel
    este posibilă și pentru români
  • Scena mondială este accesibilă
    celor care muncesc și se dedică
  • Niciodată nu e prea târziu să întorci
    meciul vieții tale în favoarea ta

Pentru toate momentele frumoase pe care ni le-a adus ca oameni și ca țară, mă alătur celor care o susțin pe Simona necondiționat. Este un om tânăr care trebuie să își trăiască viața cu bucurie de aici înainte. Și tot ce a realizat bun susține cu prisosință acest lucru.

Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Impozitare Clădiri 2022:

Noul An:

Lider Autentic :

Noul Leadership:

Partajează asta:

Apreciază:

Încarc…This entry was posted in În MediaVeridice. Bookmark the permalink.

Navigare articole

← Veridice 611: O lume fragmentată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *