Veridice 537: Competență și Competiție

În episodul anterior menționam importanța competivității în noul context economic. În această perioadă se redesenează zone de influențe economice, se înlocuiesc vechi rutine și se creează noi colaborări. Competiția se relansează la nivel global și acest lucru reprezintă un restart pentru multe industrii și implicit pentru multe companii și meserii.

Competiția este unul dintre pilonii economiei sănătoase. Ea asigură consumatorilor produse și servicii mai bune la prețuri optime. Competiția forțează companiile să asigure standarde de calitate și să inoveze. Ea motivează oamenii să devină mai buni.

Competiția competențelor

  • Produse mai bune
  • Prețuri mai mici
  • Standarde de calitate
  • Inovație
  • Evoluția oamenilor
  • Performanța individuală

Însă pentru mulți competiția este doar un loc fruntaș într-o listă făcută pe criterii lipsite de substanță.

Competiția pe hârtie

  • Loc fruntaș
    rezultate pe hârtie
    (criterii fără substanță)=> criteriile calitative au de suferit

Obiectivul nu ar trebui să fie exclusiv poziția efemeră de câștigător al unui clasament oarecare. Sau mai bine zis – nu cu orice preț. Dimpotrivă, singurul obiectiv care nu poate fi compromis ar trebui să fie creșterea competenței. Este o decizie strategică majoră care concentrează atenția și resursele fiecăruia dintre noi într-o direcție clară.

Obiectivul competiției

  • Creșterea competenței
    NU doar a rezultatelor pe hârtie
    NU cu orice preț

Poate veți spune că supraviețuirea financiară este singurul criteriu care contează. Iar dacă trebuie să alegem unul, acesta este singurul care poate fi luat în calcul. Problema este că această logică confundă un rezultat – adică succesul – cu sursa acestuia – care poate fi doar competența. Și acum, și pe viitor. Iar succesul obținut în lipsa competenței poate fi doar înșelăciune.

Logica Competenței Profitabile

  • Competența are ca efect succesul
    – inclusiv financiar
  • Succesul fără competență
    = înșelăciune

Cu cât ești mai bun în ce faci cu atât competiția ta nu mai este un factor în succesul tău. Cu cât ești mai bun în ce faci ai locul și rolul tău și transformi competiția în ceva constructiv, ce te motivează să fii mai bun. Acest lucru îți va asigura ție un prim loc prin faptul că poți deveni mereu cea mai bună versiune a ta. Competiția nu este despre clasamente pe hârtie, ci despre cine reușește să rezolve cel mai bine nevoile celor care plătesc pentru acel produs sau serviciu.

Logica Competivității Sustenabile

  • Bătălia pentru a fi cel mai bun
    > competiția devine un reper constructiv
    – motivație pentru evoluție, dezvoltare
    – cea mai bună versiune a ta(!) cine rezolvă cel mai bine nevoile clienților

Așadar mai întâi competența și apoi competiția. Obiectivul este valabil deopotrivă nouă ca indivizi și apoi rolului pe care îl jucăm indiferent că suntem companii private sau de stat, asocieri private sau instituții publice. Competența atrage după sine lucruri bine făcute iar acestea atrag alte lucruri bine făcute în jurul nostru. Să aplicăm aceste principii peste tot în viețile noastre. Consistent și autentic.

Competiția competențelor

  • Mai întâi competență
    și doar apoi competiție

Și nu putem vorbi despre revenirea la competiția competențelor care ne-a adus progres și prosperitate până în prezent fără să vorbim despre educație. Deși este un domeniu încă eșuat în România, singura știre recentă pe subiect este impozitarea meditațiilor. Perfect de acord, toată lumea să plătească aceleași impozite pe venituri.

Competiția competențelor

  • Singura care asigură proges + prosperitate
  • Necesită EDUCAȚIE de bună calitate
    dobândire de abilități
    și moduri de gândire critică

Însă nimeni nu se întreabă de ce avem acest feonomen – meditațiile generalizate în așa măsură încât ANAF le dedică un ghid special. Și aici confundăm lucrurile: impozitarea meditațiilor nu cred că va crește calitatea educației pentru care noi toți plătim taxe și impozite. Reîntoarcerea la competență ca fundament al economiei și societății este singura soluție pentru ieșirea din impasurile prezentului. Iar fără educație de calitate acest demers nu are șanse de reușită.

Educația este baza viitorului

  • Îmbunătățirea educației
    vs. impozitarea meditațiilor(!) în loc să facem un ghid de impozitare
    mai bine să rezolvăm problema educației
    meditațiile vor dispărea natural

Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicația mobilă din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Impozitare Clădiri 2022:

Noul An:

Lider Autentic :

Noul Leadership:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *