Veridice 534 – Despre piața imobiliară în 2022

Primesc din ce în ce mai des întrebări despre piața imobiliară din România în contextul războiului din Ucraina. Ca întotdeauna în lipsa certitudinilor, putem vorbi doar despre ipoteze de lucru cu privire la ce se poate întâmpla pe în anul 2022. Pe de altă parte, întrebarea frecventă este dacă se va întâmpla ce previzionează de câțiva ani unii analiști economici – și anume că prețurile pe piața imobiliară ar trebui să scadă.

Ne confruntăm cu o situație în desfășurare. Dar câteva lucruri sunt previzibile. Vom avea creștere de dobânzi și inflație. Dificultățile din piața energiei vor mai continua măcar pentru o perioadă. Iar percepția piețelor și consumatorilor poate face diferența dintre revenire sau scădere pe multe segmente din domenii diferite ale economiei.

Evoluția Pieței Imobliare în 2022

Context:

 • Creștere dobânzi
 • Creștere inflație
 • Dificultăți piața energiei
 • Percepție tensionată a zilei de mâine

În piața imobiliară din România lucrurile probabil vor rămâne așa cum le știm atâta timp cât conflictul rămâne în afara granițelor. Cererea nu va scădea, posibil doar puterea de cumpărare și încrederea de a investi să fie puse sub semnul întrebării pentru moment. Probabil vom vedea într-o primă fază o reducere importantă e intenției de achiziție. Cel puțin pe termen scurt. Pe cel mai mare site de imobiliare traficul la două săptămâni după declanșarea războiului a scăzut sub nivelul din primăvara lui 2020 în lockdown. Însă dorința de cumpărare nu s-a schimbat.

Evoluția Pieței Imobliare în 2022

 • Cererea nu va scădea
 • Puterea de cumpărare va fi afectată
 • Încrederea de a investi va fi temperată
 • Achizițiile pot fi amânate
 • Dorința de a deține proprietăți va rămâne constantă

Și putem spune că începe să se creioneze cererea pentru case aflate în afara orașelor mari, la țară. Pandemia a schimbat perspectiva multora despre modul în care își pot trăi viața și aceste noi perspective se vor vedea din ce în ce mai des și în piața imobiliară rezidențială. Bineînțeles, va conta mult și extinderea infrastructurii care să le ofere oamenilor mai multe soluții atunci când aleg să trăiască în afara marilor orașe.

Evoluția Pieței Imobliare în 2022

Nouă cerință

 • Casă la curte
 • În afara orașelor / la țară
 • Liniște
 • Spații verzi generoase
 • Grădină pentru legume și fructe

Cel mai probabil vom vedea o creștere a costurilor în construcții din cauza creșterii costurilor de finanțare a proiectelor imobiliare, a costurilor la materiale de construcții și a forței de muncă disponibilă în România. Prin urmare o scădere a prețurilor pe piața imobiliară în 2022 este improbabilă. Însă, pe baza percepției nesiguranței și riscului pe termen scurt, este posibil să avem o perioadă de scădere a volumului de tranzacții, poate chiar inactivitate în unele zone, situație similară celei de la începutul pandemiei.

Evoluția Pieței Imobliare în 2022

 • Creșterea costurilor din construcții
  finanțare, materiale, salarii=> improbabilă scăderea prețurilor
  posibilă scăderea nr. tranzacțiilor

Deși nu cred că dorința oamenilor de a deține o casă se va schimba, e posibil să apară alte patru situații. Pe de-o parte investitorii să amâne proiectele până când înțeleg mai bine cursul evenimentelor din regiune. Cumpărătorii să amâne achizițiile până când situația se mai liniștește. Pe de altă parte accesul la bani să fie mai scump – costul dobânzilor să crească și pentru investitori și pentru cumpărători.

Evoluția Pieței Imobliare în 2022

Perspective posibile

 1. Investiții amânate pentru moment
 2. Achiziții amânate pentru moment
 3. Scumpirea accesului la bani investitori + cumpărători

De asemenea, va conta percepția riscului de neplată în asumarea de noi angajamente financiare. Fie că vorbim despre capacitatea cumpărătorilor de a face față cheltuielilor lunare, fie a companiilor de a obține finanțare, fie a băncilor de a-și estima corect nivelul provizioanelor.

Evoluția Pieței Imobliare în 2022

Perspective posibile

 1. Investiții amânate pentru moment
 2. Achiziții amânate pentru moment
 3. Scumpirea accesului la bani
 4. Percepția riscului de neplată
  – cumpărători – cheltuieli lunare
  – companii – obținere finanțare
  – bănci – nivelul provizioanelor

În egală măsură trebuie să luăm în calcul și impactul venirii în România pe termen mediu și lung a celor fugiți din calea războiului din Ucraina. Acest fenomen poate avea un impact asupra pieței imobiliare. Deși cei veniți până în prezent sunt în mare parte aflați doar în tranzit, este foarte posibil ca valurile din următoarea perioadă să rămână într-o mai mare măsură în România. Ceea ce va contribui la o creștere a cererii pe piața imobiliară pe ambele segmente – chirie și vânzare-cumpărare.

Evoluția Pieței Imobliare în 2022

Perspective posibile

 1. Investiții amânate pentru moment
 2. Achiziții amânate pentru moment
 3. Scumpirea accesului la bani
 4. Percepția riscului de neplată
 5. Creșterea cererii – chirie + achiziție
  rămânerea celor fugiți din Ucraina
  pe termen mediu + lung

Deși nu avem în acest moment certitudini cu privire la viitor, un lucru este sigur: acolo unde economia este puternică, iar oamenii au venituri și încredere în ziua de mâine, piața imobiliară va continua să se dezvolte și să prospere. Iar pentru aceste zone – achiziția de proprietăți și investițiile imobiliare rămân pentru mulți opțiunea de a-și adăposti economiile sau capitalul de inflație.

Evoluția Pieței Imobliare în 2022

Soluția:

 • Economie puternică
  => venituri + încredere în ziua de mâine
  => piață imobilară în dezvoltare

Însă, geografia conflictului pune percepția oamenilor și companiilor sub presiune. Trebuie să înțelegem că deciziile fiecăruia dintre noi afectează întregul. Prin urmare, cu cât ne bazăm hotărârile mai mult pe date concrete analizate la rece, cu atât mai bine protejați suntem toți. Iar când vine vorba despre economie avem nevoie de instrumente pragmatice pentru a schimba cursul evenimentelor.

Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicația mobilă din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *