Veridice 533 – Să nu uităm părțile bune descoperite în pandemie

Doi ani de pandemie n-au avut timp să se decanteze. Războiul Ucraina a captat întreaga atenție și energie din prima zi a conflictului. Și totuși avem lecții importante de învățat din pandemie pe care n-ar trebui să le dăm uitării. Vă invit să discutăm astăzi câteva dintre ele.

Educația online s-a înființat brusc și complet nepregătită. Menționez din capul locului că sistemul de învățământ oferă copiilor și tinerilor un mix complex de experiențe și abilități care se pot dobândi doar prin prezența fizică în spații comune. Și totuși, există câteva detalii importante de remarcat.

Lecțiile bune ale pandemiei

Educația Online:

  • Apărută brusc și nepregătită
  • Beneficiile prezenței fizice
    – experiențe complexe și abilități dobândite

Dacă vorbim despre studenți, un sistem mai flexibil de participare la cursuri le poate oferi accesul la educație de calitate chiar și celor care poate nu își permit costurile mari specifice mutării permanente în orașele universitare. Aceeași flexibilitate le poate oferi șansa de a intra în câmpul muncii mai repede sau de a nu pierde cursuri atunci când sunt bolnavi. Poate chiar de a participa la mai multe cursuri și activități educaționale.

Lecțiile bune ale pandemiei

Educația Online:

  • Sistem mai flexibil de participare
    – acces la educație de calitate
    – acces mai rapid în piața muncii
    – continuitate studii în circumstanțe deosebite

O experiență similară a fost telemunca, bineînțeles, acolo unde a fost posibilă. Deși consider că proximitatea fizică este la fel de relevantă ca întotdeauna, aș vrea să nu pierdem flexibilitatea pe care am dobândit-o în ultimii doi ani. Putem avea zile și perioade în care suntem într-un spațiu comun, și altele în care lucrăm de la distanță. Există un moment potrivit pentru fiecare. Important este să știm să alegem soluția cea mai bună pentru fiecare context.

Lecțiile bune ale pandemiei

Munca Online:

  • Un mod mai flexibil de a munci
    – zile/perioade de prezență fizică
    – zile/perioade de telemuncă(!) există un moment potrivit pentru fiecare

Faptul că am adoptat de nevoie instrumente digitale de colaborare este un atuu care ne poate ajuta și după încheierea pandemiei. Faptul că am investit în noi tehnologii și moduri de a rezolva mai eficient lucrurile este un avantaj competitiv. În această perioadă am descoperit că ne putem organiza diferit și am găsit noi surse de motivare și energie pozitivă în echipă. Toate aceste elemente rămân valabile indiferent de circumstanțe.

Lecțiile bune ale pandemiei

Munca Online:

  • Instrumente digitale de colaborare
  • Noi tehnologii integrate în activitate
  • Noi moduri de organizare/lucru
    => avantaje competitive
    => noi surse de motivare
    + energie pozitivă în echipă

Și putem extinde acest principiu al „flexibilității” în mai multe domenii. Dincolo de limitările impuse de pandemie, în acești doi ani am descoperit noi moduri de a ne trăi viața, de a munci și de a prioritiza lucrurile cu adevărat importante pentru fiecare dintre noi. Acum, că limitările au fost îndepărtate, să nu renunțăm și la lucrurile bune pe care le-am aflat în ultimii doi ani. Și să păstrăm flexibilitatea în modul de gândire și acțiune pentru a ne putea adapta mereu la situațiile cu care ne confruntăm.

Lecțiile bune ale pandemiei

Principiul flexibilității:

  • Noi moduri de a ne trăi viața
  • Noi moduri de a munci
  • Noi priorități în viață
    => adaptarea la cele mai bune soluții

În general schimbarea în bine începe cu o problemă care ne forțează să facem lucrurile altfel. Schimbarea nu este ușoară și începe întotdeuna cu rezistență și frustrare. Apoi cadrul în care obișnuiam să ne desfășurăm activitatea se dilată, permițând decizii pe care nu le-am fi luat niciodată în calcul până la acel moment. Ceea ce consideram fix devine flexibil. Și aici apare oportunitatea la reinventare și inovație pe care nu e cazul s-o ratăm.

Lecțiile bune ale pandemiei

Procesul schimbării:

  • Confruntare cu o problemă majoră
  • Rezistență și frustrare
  • Cadrul își pierde limitele anterioare
  • Oportunități de reinventare și inovație

Să privim cu atenție sistemul de educație și să ne asigurăm că păstrăm flexibilitatea dată de noile tehnologii acolo unde și atunci când acestea oferă mai multe oportunități decât versiunile anterioare. Aș putea spune chiar că digitalizarea și sistemul mix de predare la clasă și online ar fi trebuit implementate chiar în lipsa pandemiei. Viteza ar fi fost însă mult mai redusă pe fondul unor rezistențe mai mari la nou. Să analizăm modul în care „locul de muncă” și „modul de a munci” pot fi reinventate într-o manieră flexibilă care să aducă rezultate superioare în productivitate, valoare adăugată și retenție.

Și în general, în toate domeniile vieții și economiei, acele noi perspective pe care le-am obținut în ultimii doi ani să le integrăm într-o versiune mai bună a prezentului și viitorului. Să lăsăm resentimentele deoparte și să ne uităm pragmatic la cele mai bune soluții de care avem nevoie pentru o viață mai bună.

Lecțiile bune ale pandemiei

Perspective flexibile:

  • Aplicabil în toate domeniile vieții și economiei
  • Păstrarea noilor perspective obținute în pandemie
  • Păstrarea celor mai bune soluții pentru prezent și viitor=> croirea unei vieți mai bune pentru fiecare dintre noi

Pe scurt, să ne asigurăm că lecțiile pandemiei nu se vor pierde în post-pandemie. Să nu revenim automat și indistinct la obiceiurile vechi, fie că acestea erau sau nu benefice. Să folosim această experiență pentru a croi o nouă normalitate care este superioară celei anterioare. Dacă tot am plătit prețul pandemiei, măcar să culegem și învățămintele ei.

Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicația mobilă din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Impozitare Clădiri 2022:

Noul An:

Lider Autentic :

Noul Leadership:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *