Tot ce ar trebui sa stie contribuabilii persoane fizice despre noul impozit pe cladiri

 1. Pentru apartamentele si casele utilizate ca locuinte nu s-a modificat nimic din atributiile persoanelor fizice in calitate de contribuabili. S-a modificat doar valoarea impozabila prin cresterea acesteia datorita modificarilor operate in art 457 din Noul Cod Fiscal. Cota de impozitare este stabilita de catre fiecare autoritate locala. Noua valoare impozabila si noua cota vor conduce la impozitul pe cladirile rezidentiale. Acesta va creste pentru toate cladirile rezidentiale ale persoanelor fizice pentru ca: (a) a crescut baza impozabila de la 935 lei/mp la 1000 lei/mp (b) a crescut coeficientul de conversie de la suprafata utila la suprafata desfasurata de la 1.2 la 1.4 (c) a crescut si procentul cu care autoritatile locale pot majora baza de impozitare de la 20% la 50%).
 2. Pentru apartamentele si casele in care este inscris sediul unei firme fara activitate, nu exista alte modificari decat cele amintite la pct 1.
 3. Pentru apartamentele si casele unde se afla sediul unei firme cu activitate, aceasta trebuie incadrata de catre contribuabilul PF intr-una din urmatoarele situatii: (a) daca sunt deduse cheltuielile de catre chirias, atunci cladirea va fi considerata cu utilizare nerezidentiala (b) daca aceste cheltuieli raman in sarcina persoanei fizice, cladirea va fi considerata rezidentiala.
 4. In cazul apartamentelor unde sediul firmei sau PFA, este declarat intr-una dintre incaperi, aceasta suprafata nu poate fi evaluata distinct deoarece nu se cunosc suprafetele comune care ii sunt atasate. In aceste conditii apartamentul va fi sau cu utilizare rezidentiala, sau nerezidentiala, in functie de cine deduce utilitatile
 5. In cazul incadrarii in categoria cladirilor nerezidentiale, contribuabilul persoana fizica va trebui sa solicite unui evaluator autorizat realizarea unui raport de evaluare din care va rezulta valoarea impozabila asupra careia se va aplica nivelul cotei de impozitare stabilit de catre autoritatea locala. Acesta a crescut de la 0.1% la o valoare din intervalul 0.2%-1.3% in cazul cladirilor nerezidentiale.
 6. Dupa ce contribuabilul persoana fizica detinatoare de apartament va decide in ce categorie se incadreaza cladirea (rezidential sau nerezidential) ar trebui sa opereze asupra contractului de inchiriere/comodat incheiat cu persoana juridica astfel incat in acesta sa fie stipulat in clar cine deduce utilitatile.
 7. Este de asteptat ca eventuala crestere a costurilor persoanei fizice in cazul incadrarii apartamentelor/caselor de locuit, in categoria cladirilor nerezidentiale, sa fie recuperate prin cresterea chiriei. Un element esential il va repezenta contractual de inchiriere.
 8. In situatiile in care persoana fizica si persoana juridica sau PFA-ul sunt parti afiliate (cazul cel mai frecvent al sediilor de PFA), contractul de inchiriere sau comodat va fi documentul din care va rezulta daca cladirea va fi incadrata ca si cladire rezidentiala sau nerezidentiala.
 9. Incadrarea cladirii ca rezidentiala sau nerezidentiala este responsabilitatea contribuabilului.
 10. Pentru celelalte tipuri de cladiri: spatii comerciale, cladiri de birouri, hoteluri, blocuri de locuinte construite in scopul vanzarii etc, cladirile sunt considerate nerezidentiale si impozitul va fi similar cu cel al persoanelor juridice detinatoare de spatii similare si va creste fata de perioada anterioara. In acest caz raman valabile precizarile de la pct. 4 de mai sus.

 

Pe scurt:

 

 1. Impozitele pe locuintele persoanelor fizice vor creste cu pana la cca 30 %. Calculul va fi realizat ca si pana acum de catre autoritatile locale. Altceva, nimic nou.
 2. In cazul sediilor de firme din apartamente contribuabilul va incadra cladirea in categoria rezidentiala, nerezidentiala sau mixta.
 3. Contractul de inchiriere/comodat va reprezenta elementul principal care va sta la baza deciziei de incadrare intr-una dintre cele trei categorii.
 4. Doar in situatia in care apartamentul va fi clasificat ca nerezidential vor creste impozitele fata de anul anterior (poate fi si mai mult de 10 ori). Foarte probabil, aceasta cheltuiala suplimentara va fi recuperata din chirie.
 5. Pentru cladirile nerezidentiale gen birouri, spatii comerciale, hoteluri, benzinarii, etc si care apartin persoanelor fizice, impozitul va creste fata de anul anterior. Contribuabilii se pot consola cu ideea ca nu acum este impozitul prea mare. Pana acum a fost prea mic.

6 thoughts on “Tot ce ar trebui sa stie contribuabilii persoane fizice despre noul impozit pe cladiri

 1. Maria

  Buna ziua
  Intr-un ap. cu 2 camere, am un contract de comodat din 2009 pentru PFA-ul propriu pentru o camera si 50% din dependinte(hol,bucatarie,baie,balcon), total 40 mp. Din 2009 cheltuielile sunt deduse in proportie de 50% pe PFA si 50% pe proprietar care detine tot o camera si 50% din suprafata dependintelor, respectiv 40 mp. In acest caz proprietatea se va impozita ca rezidential sau neredential.
  Multumesc!

  1. Adrian Vascu Post author

   Dupa noile prevederi din normele aflate in dezbatere publica pe siteul MF, va gasiti in situatia in care se cunosc suprafetele aferente activitatii rezidentiale respectiv nerezidentiale. In acest caz nu va incadrati in analiza pe baza de platitor de utilitati ci impozitul se va calcula utilizand prorata calculata pe baza raportului dintre suprafata utilizata in scop nerezidential si suprafata totala a apartamentului.

 2. maria

  Buna ziua,
  In situatia in care destinatie imobilului este locuinta cu functiuni sportive (pentru ca numai asa a permis PUG-ul in zona respectiva si defapt nu se desfasoara nici o activitate juridica cum se incadreaza locuinta la rezidntiale sau nerezidentiale si cum se face plata impozitului???
  Multumesc

  1. Adrian Vascu Post author

   Conteaza care este utilizarea actuala. Daca nu se desfasoara activitate economica ar trebui sa fie incadrata la utilizare rezidentiala.

 3. Leucea Lucian

  In cazul apartamentelor aflate in proprietatea persoanelor fizice, dar care sunt si sedii de firma, pfa (deci cu utilizare mixta), costul pentru partea nerezidentiala se echivaleaza cu cele din anexa nr 3 din ghid sau trebuie sa le preluam din alta parte??

  1. Adrian Vascu Post author

   Se evalueaza intregul apartament ca utilizare nerezidentiala (nu cu Anexa 3) urmand ca primaria sa calculeze impozitele pentru cele doua suprafete cu utilizari diferite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *