Grila notarială | Episodul 15 | Veridice din Evaluare

Grila notarilor, sau studiile de piață – cum se numesc în prezent, nu reprezintă un raport de evaluare. Valorile din acest document nu sunt rezultatul unei evaluări.

Pe larg…

Grila notarilor este un document foarte cunoscut în România, ca denumire, și foarte puțin cunoscut ca mod de elaborare.

Pe fondul inexistentei unor surse publice de informare privind prețurile pe piață imobiliară, grila notarială sau studiile de piață cum se numesc în prezent, au fost considerate de foarte multe părți implicate (legiuitor, primării, unele instanțe etc.) ca un panaceu.

În realitate acest document realizat neunitar pe județe sau grupuri de județe are o utilizare în activitatea internă a notarilor publici și ar putea fi considerat acceptabil dacă s-ar limita la utilizarea inițială.

Ulterior statul și-a bazat exproprierile în interes public pe aceste documente, iar în anul 2022 a exista o intensă dezbatere publică pentru utilizarea lor în stabilirea valorii impozabile a proprietăților.

Conținutul lor nu este rezultatul unei evaluări, cum greșit se înțelege, pentru că din punct de vedere practic este imposibil să stabilești într-un singur document valoarea de piață a fiecărei proprietăți imobiliare dintr-o anumită zonă geografică (sector, județ etc.).

Modul de realizare al acestora este o „struțocămilă” și acest lucru se poate constata de către oricine prin analiza lor din sursele publice unde se află expuse.

Cu cât mai repede statul va înțelege la ce pot fi folosite și la ce nu pot și nu ar trebui să fie folosite, cu atât mai curând va putea lua decizii corecte. Nivelul de cunoaștere al acestor documente este în continuare extrem de redus și așteptările de la acestea sunt exagerate față de ce pot ele oferi în cel mai bun caz.

Ne revedem săptămâna viitoare cu noi episoade „Veridice din Evaluare”!

—————-

Despre „Veridice din evaluare”

Veridice din evaluare prezintă succint aspecte care descriu activitatea de evaluare a bunurilor din România. În fiecare săptămână, marți-miercuri-joi, publicăm pe rețelele de socializare noi teme din evaluare. Fiecare episod în formă extinsă este publicat pe veridio.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *