Data de referință a evaluării și data raportului | Episodul 14 | Veridice din Evaluare

Data de referință a evaluării este diferită de data raportului de evaluare. Prima reprezintă data la care sunt valabile rezultatele evaluării. Și a doua este data finalizării raportului de evaluare.

Pe larg…

Cele două noțiuni sunt extrem de importante și trebuie să fie clar înțelese.

Data de referință a evaluării este acea dată calendaristică raportată la o zi sau o lună la care sunt valabile rezultatele evaluării. De exemplu în evaluarea pentru raportare financiară data de referință este de regulă 31 decembrie anul anterior. Sau în evaluarea pentru insolvențe data de referință este de regulă data deschiderii procedurii insolvenței.

Rezultatul evaluării este valabil strict la acea dată. De aceea clienții sau utilizatorii desemnați când analizează un raport de evaluare trebuie să țină seama de acest reper temporal.

Valoarea unui bun se poate modifica în timp, mai ales dacă ne referim la valoarea unei companii, în care dinamica activității este foarte mare și este influențată de diverși factori mai mult sau mai puțin predictibili.

De aceea rezultatul unei evaluări este strict valabil la data de referință a evaluării și o eventuală perioadă de timp ulterioară dacă toate premizele care au stat la baza estimării valorii nu s-au modificat. Acest lucru va trebui consemnat de către evaluator.

Data raportului de evaluare este data la care documentul scris numit raport de evaluare este finalizat și urmează a fi transmis clientului. Data raportului de evaluare este întotdeauna ulterioară datei de referință a evaluării.

Ne revedem mâine cu noi episoade „Veridice din Evaluare”!

—————-

Despre „Veridice din evaluare”

Veridice din evaluare prezintă succint aspecte care descriu activitatea de evaluare a bunurilor din România. În fiecare săptămână, marți-miercuri-joi, publicăm pe rețelele de socializare noi teme din evaluare. Fiecare episod în formă extinsă este publicat pe veridio.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *