Etica în evaluare | Episodul 6 | Veridice din Evaluare

Este lipsit de etică dacă un evaluator realizează în același timp evaluarea aceluiași bun, și pentru vânzător, și pentru cumpărător, fără încunoștiințarea amândurora.

Pe larg…

Pe lângă standardele profesionale și activitatea de pregătire continua, etica reprezintă unul dintre principalii piloni care definesc o profesie liberală.

Principiile etice fundamentale din codul de etică al profesiei de evaluator autorizat sunt: „integritatea”, „obiectivitatea, „independența și imparțialitatea”, „confidențialitatea”, „competența profesională” și „comportamentul profesional”

Astfel, în aceste categorii se încadrează și situația în care un proprietar în calitate de vânzător solicită realizarea unui raport de evaluare. Apoi, în același timp sau după un interval de timp, evaluatorul este apelat de către un potențial cumpărător să evalueze aceeași proprietate, pentru aceeași tranzacție.

Chiar dacă pare ceva simplu, pentru că munca a fost realizată deja, acest lucru nu poate fi acceptat de către evaluator. Soluția corectă într-o astfel de situație este ca evaluatorul care acționează și pentru vânzător și pentru cumpărător să o facă doar cu acordul amândurora.

Ne revedem săptămâna viitoare cu noi episoade „Veridice din Evaluare”!

—————-

Despre „Veridice din evaluare”

Veridice din evaluare prezintă succint aspecte care descriu activitatea de evaluare a bunurilor din România. În fiecare săptămână, marți-miercuri-joi, publicăm pe rețelele de socializare noi teme din evaluare. Fiecare episod în formă extinsă este publicat pe veridio.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *