Ce este valoarea de circulație | Episodul 3 | Veridice din Evaluare

Publicat în 

„Valoarea de circulație” este un tip de valoare care se folosește numai în justiția din România fiind o rămășită dinainte de 1989. Noțiunea corectă este „valoare de piață”.

Pe larg…

Tipurile de valori incluse în standardele de evaluare aflate în vigoare în România, și care sunt în concordanță cu standardele de evaluare din alte țări (cum sunt Standardele Internaționale ale IVSC sau standardele europene emise de Tegova), conțin următoarele tipuri principale de valori:

  • Valoarea de piață
  • Valoarea de investiție
  • Valoarea echitabilă
  • Valoarea sinergiei
  • Valoarea de lichidare
  • Fair value (preluată din standardele de raportare financiară).

Fiecare dintre aceste tipuri de valori are o definiție clară și sunt prezentate circumstanțele în care se aplică un tip de valoare sau altul. Cel mai des întâlnim „valoarea de piață” sau “market value”.

Noțiunea de „valoare de circulație” nu există niciunde in lume. Faptul că a fost utilizată în România înainte de 1989 a determinat ca ea să fie perpetuată încă 30 de ani după trecerea la economia de piață. Bineînțeles ca ea nu există nici în standardele de evaluare în vigoare. Ea se utilizează în justiție fiind parte din limbajul juridic actual și de cele mai multe ori experții o asimilează în rapoartele lor cu valoarea de piață.

S-ar impune ca legislația în domeniul juridic, odată cu multe alte modificări de aducere în actualitate a acesteia, să se alinieze la realitățile actuale.

Ne revedem săptămâna viitoare cu noi episoade din serialul „Veridice din Evaluare”!

—————-

Despre „Veridice din evaluare”

Veridice din evaluare prezintă succint aspecte care descriu activitatea de evaluare a bunurilor din România. În fiecare săptămână, marți-miercuri-joi, publicăm pe rețelele de socializare noi teme din evaluare. Fiecare episod în formă extinsă este publicat pe veridio.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *