Veridice 634 – Omul – ființă socială

Experiența pandemiei ne-a forțat să revizităm un adevăr despre condiția umană, și anume că oamenii sunt ființe profund sociale. Nu doar că avem nevoie de companie și interacțiune, însă dezvoltarea noastră, starea de bine și longevitatea sunt condiționate de calitatea relațiilor cu cei din jurul nostru.

De când venim pe lume căutăm și dezvoltăm metode și instrumente de a comunica cu cei din jurul nostru. Pe măsură ce creștem, încercăm să devenim din ce în ce mai buni în modalitățile de a dezvolta conexiuni emoționale cu familia, colegii și prietenii. Învățăm cum sunt organizate comunitățile din care facem parte și să identificăm rolul nostru în fiecare dintre ele.

Omul – ființă socială

 

Și apoi ne petrecem viața cultivând relații profunde care ne aduc pace, împlinire și bucurie. Mai mult, ne dau sentimentul de apartenență, ne motivează să fim mai buni și reprezintă o sursă de sprijin în momente dificile. Bineînțeles, apar și conflicte, dezamăgiri, pierderi. Uneori ne simțim izolați, neînțeleși sau neacceptați. Însă, indiferent prin ce greutăți trecem, pe întreg parcursul vieții ne căutăm parteneri de drum.

Omul – ființă socială
Cultivăm relații profunde

Chiar dacă uneori

 

Pandemia ne-a forțat să diminuăm pentru o perioadă intensitatea conexiunilor cu ceilalți. Noile tehnologii au facilitat contextul și am experimentat cu școala la distanță, munca la distanță, cumpărături la distanță, întâlniri cu familia și prietenii la distanță. Deși aceste concepte au devenit mai flexibile, realitatea este că omul rămâne o ființă socială care are nevoie de compania celorlalți.

Omul – ființă socială
Schimbările pandemiei

 

Există multe discuții despre roboți și inteligență artificială. Sigur, tehnologia ne oferă avantaje enorme și va continua să evolueze. Este un lucru benefic și face parte din progresul lumii noastre. Însă oamenii vor avea nevoie întotdeauna de conexiune umană pentru a se dezvolta și a prospera. Tehnologia are rolul său în viețile noastre și are potențialul de a face mult bine. Cel puțin atâta vreme cât vom ști să identificăm corect unde ne este aliat și unde ne încurcă.

Omul – ființă socială
Impactul tehnologiei

 

De exemplu, școala nu este doar despre transmiterea unor informații. Este despre a-ți găsi locul între colegi, a negocia conflicte și compromisuri, de a observa diferite modele de acțiune și consecințele lor. Dar și despre buna gestionare a concurenței, despre echilibrul dintre muncă și distracție sau depășirea sănătoasă a eșecurilor.

Omul – ființă socială
Școala

 

Utilitatea tehnologiei nu este școala la distanță, ci infuzarea informațiilor esențiale formării adulților de mâine cu noi metode de a cultiva curiozitatea, de a le deschide orizonturile și a le forma o relație benefică cu tehnologia. Dar și de a le antrena discernământul și controlul asupra acestui nou mediu în care ei trăiesc.

Omul – ființă socială
Școala

 

Similar, a lucra într-un spațiu comun nu este despre semnarea condicii, despre energia care se formează atunci când oamenii sunt în prezența colegilor. Este despre motivare, dialog, mesaje non-verbale și toate celelalte aspecte care nu pot fi transmise cuprinzător de la distanță. Cel puțin nu tot timpul.

Omul – ființă socială
Munca într-un spațiu comun

 

Faptul că anumite lucruri sunt posibile prin intermediul noilor aparate care sunt prezente în viețile noastre, nu înseamnă că sunt și cea mai bună soluție pentru noi, oamenii. Nu este despre a găsi înlocuitori pentru oameni, ci despre a dezvolta instrumente complementare care să ne ajute să trăim vieți mai bune.

Omul – ființă socială
Rolul tehnologiei

 

Altfel spus, vorbim foarte mult despre tehnologie și prea puțin despre omenie.Iar tehnologia care nu este guvernată de omenie va face mai mult rău decât bine. Nu există tehnologii rele, ci doar utilizate greșit. Ține de noi să atribuim acestor instrumente roluri adecvate și să le dezvoltăm în armonie și în sprijinul oamenilor. Iar scopul este întotdeauna expansiunea experienței umane, nu limitarea acesteia.

 

Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

 

Leadership:

Noul An:

Partajează asta:

Apreciază:

Încarc…This entry was posted in În MediaVeridice. Bookmark the permalink.

Navigare articole

← Veridice 633: Cea mai bună utilizare a oamenilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *