Vorbeam în episodul precedent despre oameni competenți pe măsura responsabilității asumate. Plec de la premiza că oamenii nu sunt buni sau răi, ci doar la locul potrivit sau nepotrivit. Dar cum anume evaluăm această compatibilitate între om și rol?
În meseria mea de evaluator autorizat există noțiunea de „cea mai bună utilizare” asociată în special unui teren liber. Terenul este o resursă epuizabilă și pe măsură ce parcelele libere sunt ocupate de construcții, numărul celor libere disponibile devine mai redus, până când vor fi demolate unele dintre clădirile vechi. Demolarea, în mod evident, are un ritm mult mai redus decât cel al construcției de noi edificii.
Cea mai bună utilizare a oamenilor
Metodă de evaluare:
În acest context, devine relevantă, pentru orice proprietar diligent, analiza celei mai bune utilizări a terenului. Ce înseamnă de fapt? În esență se urmărește ca destinația ce îi va fi acordată terenului să fie cea mai bună dintre toate cele posibile. Iar acest lucru se realizează prin urmărirea a patru cerințe.
Cea mai bună utilizare a oamenilor
Metodă de evaluare:
Prima este ca utilizarea să fie posibilă fizic. Adică ceea ce se propune a se construi să poată fi efectiv construit. A doua este să fie legal permisibilă. De exemplu, dacă planul urbanistic prevede construcția unui imobil cu 2 etaje, nu poate fi luat în calcul unul cu 4 sau 6 nivele.
Cea mai bună utilizare a oamenilor
Criterii de evaluare:
- Utilizare posibilă fizic
= se poate construi ceea ce se dorește
- Utilizare legal permisibilă
= ex: respectarea planului urbanistic
Fezabilitatea financiară este a treia cerință. Altfel spus, veniturile potențiale ale viitoare construcții trebuie să acopere cheltuielile aferente obținerii veniturilor. Iar productivitatea maximă reprezintă a patra cerință care are în vedere ca dintre toate utilizările posibile care respectă primele trei criterii va fi selectată cea care va conduce la nivelul cel mai înalt de rentabilitate.
Cea mai bună utilizare a oamenilor
Criterii de evaluare:
3. Fezabilitate financiară
= venituri potențiale acoperă
cheltuieli pentru obținerea veniturilor
4. Productivitatea maximă
= alegerea opțiunii cu cea mai ridicată
rentabilitate a investiției
Și în cazul oamenilor, conceptul „celei mai bune utilizări” este esențial. Este benefic să ne asigurăm că ne derulăm viața în cea mai bună utilizare a noastră. Adică fizic posibilă, legal permisibilă, financiar fezabilă și maxim productivă.
Cea mai bună utilizare a oamenilor
Paralela vieții oamenilor:
Într-o lume aflată într-o transformare continuă, trecem încet-încet din paradigma alegerii modelelor de urmat în paradigma croitorilor de modele individuale. Însă pentru a ne putea croi modelul vieții care ni se potrivește trebuie mai întâi să realizăm o analiză cât mai realistă a cine suntem în prezent și să evaluăm corect distanța de parcurs până acolo unde vrem să ajungem.
Cea mai bună utilizare a oamenilor
Schimbarea paradigmei:
Performanța individuală va fi un criteriu din ce în ce mai prezent în viețile noastre profesionale. Nu ai cum să faci performanță dacă urăști sau nu te interesează munca pe care o faci. De aici importanța identificării talentului nativ care, prin muncă și perseverență, ne poate duce la performanță individuală.
Cea mai bună utilizare a oamenilor
Securizarea viitorului:
Cu cât înțelegem acest lucru mai devreme, cu atât nu acceptăm niciun compromis. Și nu facem ceva pentru că trebuie. Că așa se face, așa e tradiția. Că ne spun părinții. Ci căutăm să facem ceea ce ne este cel mai potrivit. Pe scurt să fim omul potrivit la locul potrivit. Dacă vom reuși asta, nu vom „munci” nicio zi din viață. Vom face ce ne place. Vom fi foarte buni în ceea ce facem. Și vom trăi cu sens.
Cea mai bună utilizare a oamenilor
Înțelegerea mecanismului:
Mai ales în cazul noilor generații care intră acum în câmpul muncii evaluarea celei mai bune utilizări a viitorului care le stă în față este temelia tipului de viață pe care o vor trăi. Chiar dacă transformarea economiilor va fi o provocare pentru noi toți, performanța este cheia care va continua să ne deschidă noi oportunități.
Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!
—
Leadership:
—
Noul An:
Partajează asta:
Apreciază:
Încarc…This entry was posted in În Media, Veridice. Bookmark the permalink.
Navigare articole
← Veridice 632: Majoritatea tăcută
Veridice 634: Omul – ființă socială →