Veridice 631 – Împăratul este gol

În episodul precedent spuneam că salvarea noastră este în unitate. Dar cum putem fi uniți atunci când la cea mai mică diferență de opinie ne despărțim în tabere adverse? Și cum vom lucra împreună pentru a rezolva problemele complexe cu care ne confruntăm dacă nimeni nu-l ascultă pe celălalt?

Toți ne dorim o schimbare. Societatea are nevoie de multe schimbări. Educația are nevoie de reforme majore. Sănătatea are nevoie de noi șabloane. Mediul de afaceri trece printr-o perioadă de transformare profundă. Poate una dintre puținele teme pe care avem consens este: avem nevoie de schimbări mari.

Împăratul este gol

Toți ne dorim o schimbare…

  • În societate
  • În sistemul de educație
  • În sistemul medical
  • În mediul de afaceri=> avem nevoie de schimbări mari

Este neclar însă cine și ce prim pas ar trebui să facă. Dacă schimbările sistemice iau timp și sunt greoaie, sigura opțiune imediată este schimbarea individuală. Iar atunci când schimbările sunt iminente, este nevoie mai mult ca oricând de adevăr. Însă cine îl va spune? Cine își va asuma riscul să spună cu voce tare „împăratul este gol!”

Împăratul este gol

Cine și ce prim pas ar fi necesar?

  • Schimbări sistemice
    = iau timp, sunt greoaie
  • Schimbări individuale
    = rapide(!) schimbările au nevoie de adevăr
    ? cine îl va spune

Este primul lucru pe care îl putem face pentru a facilita schimbarea în bine. Să spunem adevărul exact așa cum îl vedem fiecare dintre noi. Adevărul echilibrat, argumentat, nuanțat, informat de părerile diferite de ale noastre. Acest adevăr este de nelipsit pentru a ne fi mai bine. Iar atunci când cei care iau deciziile greșesc cineva trebuie să se ridice și să spună „asta ar fi o greșeală” sau „asta nu ar fi corect” sau „asta nu ar rezolva problema”.

Împăratul este gol

Facilitarea schimbării în bine

  • Spunerea adevărului
    echilibrat, argumentat, nuanțat,
    informat de părerile diferite de ale noastre
  • Când se iau decizii greșite
    cineva trebuie să spună adevărul
    „asta e o greșeală”

Este prea ușor să dăm vina pe sisteme. Să fim simple victime ale unor destine implacabile. Însă uităm prea adesea că sistemele sunt formate din oameni. Și fiecare om, dincolo de rolul în organizație și responsabilitățile de rigoare, este un punct de verificare pentru activitatea acesteia – respectiv a companiei, instituției sau autorității în care lucrează.

Împăratul este gol

Asumarea responsabilității

  • Blamarea sistemelor
  • Sistemele = oameni
    => puncte de verificare pentru
    activitatea companiei, instituției, autorității

Desigur, ne riscăm poziția dacă spunem cu voce tare că „împăratul este gol”. Merită riscul? Datorăm cuiva să ni-l asumăm? Nicidecum. Este o decizie individuală lipsită de garanții sau recompense personale. Și totuși, în lipsa celor care își asumă asemenea riscuri, avem toate șansele să ajungem toți în gard. Și dacă fiecare se teme să spună adevărul, deciziile sunt eronate și nu au cum să ducă la „mai bine”.

Împăratul este gol

Riscul de a spune adevărul

  • Merită asumat?
  • Datorăm cuiva asumarea?
  • Este o decizie individuală
    fără garanții sau recompense
  • Însă riscul neasumării poate fi
    chiar mai mare

Spuneam că salvarea noastră este în unitate. Pentru că – dacă fiecare, acolo unde activează, va sta în spatele adevărului și îl va susține – noi toți avem de câștigat. Și dacă toți facem asta de fiecare dată – lucrurile se vor schimba în bine. Pentru că deciziile vor fi luate pe baza adevărului de către oameni competenți și bine informați de cei din jurul lor.

Împăratul este gol

Salvare în unitate

  • Toți apărăm adevărul
    => toți avem de câștigatdecizii luate în baza adevărului
    de oameni competenți și bine informați

Adevărul care ne poate uni nu slujește niciodată unei tabere sau unui scop individual. Adevărul este unul obiectiv care ia în calcul toate componentele și toate nuanțele fiecărui element. Este despre cum putem face lucrurile mai bine, mai eficient, mai repede, mai performant. Niciodată despre un joc de putere sau un câștig ascuns de vreun fel.

Împăratul este gol

Despre adevărul-adevărat

  • Nu slujește unei tabere
    sau unui scop individual
  • Este obiectiv și ia în calcul toate
    componentele/nuanțele
  • Face lucrurile mai bine, eficient,
    mai repede, performant
  • Nu e un joc de putere

Adevărul niciodată nu desparte oamenii. Doar cei care îl manipulează în interes propriu generează polarizare. Nu e benefic să ne fie teamă de adevăr. Nu avem nimic de pierdut, ci doar de câștigat. Adevărul nostru devine mai puternic prin dialog onest și profund cu puncte de vedere diferite. Diversitatea de opinie este o bogăție reală și n-ar trebui să uităm cât de prețioasă ne era atunci când era interzisă.

Împăratul este gol

Despre adevărul-adevărat

  • Nu desparte oamenii
  • Manipularea generează polarizare
  • Deschis dialogului cu alte adevăruri
  • Diversitatea de opinie este o bogăție
    (nu uităm timpurile în care era interzisă)

Oamenii puternici prețuiesc adevărul tocmai pentru că știu că performanța nu e posibilă în lipsa acestuia. Toate schimbările care stau în fața noastră au nevoie de adevăr și oameni care știu să-l rostească atunci când se iau decizii. „Împăratul este gol” este un risc doar dacă foarte puțini și foarte rar îl spun. Și ține de fiecare dintre noi să nu fim în această situație. Există putere în unitate și adevăr atâta vreme când noi toți avem încredere în ambele și nu uităm cât de mult ne-au ajutat să progresăm de-a lungul istoriei, dar și grozăviile alternativei.

Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *