Veridice 621: Cu ce intenții începem 2023?

Bine v-am regăsit în prima ediție Veridice din noul an. Lăsăm în spate toate câte s-au petrecut cu bune și mai puțin bune. Acum este momentul să ne concentrăm pe intențiile noului an. Despre ce vrem să fie 2023? Cum vrem să arate sumarul la final de an?

În primul rând ne clarificăm prioritățile. Fiecare în dreptul său trebuie să înțeleagă ce-i cu adevărat de valoare în viața sa. Dacă ne uităm în trecut… am cheltuit timpul pe măsura importanței acordate fiecărui domeniu din viața noastră? Suntem mulțumiți? Regretăm ceva? Ne dorim altceva? Ce schimbări trebuie să facem pentru a trăi viața pe care ne-am dori-o?

Cu ce intenții începem 2023?
Clarificăm prioritățile

  • Aflăm ce-i cu adevărat de valoare
  • Revizuim cum am cheltuit timpul în trecut
    – mulțumiți? regrete? altceva?
  • Identificăm schimbările necesare
    pentru viața pe care ne-o dorim

Poate veți spune că în viață niciodată nu putem avea ce ne dorim, întotdeauna sunt compromisuri și obligații care ne consumă timpul și energia. Desigur, nu vorbim despre utopii. Însă cu siguranță sunt lucruri mai mici și mai mari pe care le putem schimba. De aceea e important să înțelegem care ne sunt cu adevărat prioritățile.

Cu ce intenții începem 2023?
Compromis vs compromitere

  • Da, avem obligații de îndeplinit
  • Dar avem și posibilitatea de a
    face schimbări

Deși a fost un context cu totul nefericit, pandemia ne-a obligat să vedem că viața se poate trăi radical diferit. Nu că ne-am dori întoarcerea la acele vremuri. Însă este o lecție acolo pentru fiecare dintre noi. Limitele și obligațiile pe care le credeam a fi de neclintit peste noapte au devenit flexibile.

Cu ce intenții începem 2023?
Lecția pandemiei

  • Viața poate fi trăită radical diferit
    de ceea ce credeam de la sine înțeles
  • Limitele și obligațiile de neclintit
    au devenit flexibile

De multe ori percepția are puterea de a transforma realitatea. Dacă plecăm de la premiza că nimic nu poate fi schimbat, atunci vom funcționa în această realitate. Dacă plecăm de la premiza că vrem să trăim un altfel de viață, pas-cu-pas vom descoperi mici oportunități de tranziție către acel altceva pe care ni-l dorim.

Cu ce intenții începem 2023?
Puterea percepției

  • Percepția transformă realitatea
  • Dacă percepția = nimic nu poate fi schimbat
    => totul va părea bătut în stâncă
  • Dacă percepția = voi trăi un altfel de viață
    => vor apărea mici oporunități de tranziție

În al doilea rând ne clarificăm în ce credem cu adevărat. Care sunt valorile și principiile care vrem să guverneze lumea în care trăim? Ce alegeri putem face pentru a întări greutatea lor în jurul nostru? Poate putem să ne petrecem timpul diferit. Sau să cheltuim banii diferit. Sau să alegem diferit în ce proiecte și organizații vrem să ne implicăm.

Cu ce intenții începem 2023?
Clarificăm valorile și principiile

  • Care sunt acelea care vrem
    să guverneze lumea în care trăim
  • Ce decizii le întăresc
    vs ce decizii le slăbesc?

Dacă am învățat ceva în această perioadă este că valorile și principiile sunt greu de formulat corect și foarte ușor de pierdut. Indiferent care sunt acele crezuri fundamentale care ne guvernează viața, dacă dorim ca ele să continue, trebuie să investim activ în consolidarea acestora. Iar toate alegerile mici și mari pe care le facem trebuie să le confirme. Altfel ele vor dispărea puțin-câte-puțin și brusc vom realiza că trăim într-o lume mai greu de respirat.

Cu ce intenții începem 2023?
Importanța valorilor și principiilor

  • Se formulează greu
    se pierd foarte ușor
  • Facem alegeri mici și mari zilnic
    care le confirmă sau infirmă

Ne dorim etică și morală în afaceri? Ne asigurăm că lucrăm doar cu și pentru astfel de organizații. Considerăm agricultura românească strategică? Cumpărăm de la producători români. Vrem o țară mai bună? Nu mai aruncăm gunoaiele pe stradă sau în pădure. Credem că traficul este prea stresant? Devenim noi mai întâi șoferii pe care am dori să-i întâlnim pe străzi. Și lista continuă în fiecare decizie pe care o luăm, fie că astăzi o conștientizăm sau nu. Nu sunt decizii ușoare, uneori aproape imposibile! Însă sunt absolut necesare.

Cu ce intenții începem 2023?
Importanța valorilor și principiilor

  • Etică & morală în afaceri?
    =>lucrăm doar cu/pentru organizațiile
    care le respectă
  • Agricultura românescă e strategică?
    => cumpărăm de la producători români
  • Vrem o țară mai bună?
    => nu mai aruncăm gunoaiele
    pe stradă sau în pădure

Iar în al treilea rând încetăm să ne mai lăsăm dominați de frici. Acestea nu ne pot asigura bunăstarea, dimpotrivă, ne-o fură și ne țin captivi. Ne este frică să pierdem bani? Să începem să facem gesturi pe măsura posibilităților pentru cei care deja i-au pierdut. Ne este frică să pierdem o funcție? Să investim în a pregăti oameni să obțină o slujbă mai bună. Avem un șef idiot? Să fim noi înșine un șef sau un coleg cât mai bun. Ne este teamă că vom pierde puținul sau multul pe care îl avem? Să împărțim cât mai mult posibil cu cei care n-au avut niciodată. Prin toate acestea nu facem favoruri altora, ci ne eliberăm noi înșine de închisoarea propriilor frici.

Cu ce intenții începem 2023?
Ne eliberăm de fricile care ne țin captivi

  • Frică să pierdem bani?
    => cât putem, să dăm celor care n-au
  • Frică să pierdem o funcție?
    => pregătim pe alții să obțină o slujbă mai bună
  • Frică să pierdem ce avem?
    => împărțim cu cei care n-au avut niciodată

Anul 2023 este anul incertitudinilor. Și tocmai asta îl face atât de important. Unde sunt incertitudini sunt și oportunități. Trebuie doar să ne dorim cu adevărat să le vedem. Să nu ne fie teamă de schimbare, reinventare și o cu totul altă modalitate de a ne trăi viețile. Să nu ezităm să facem planuri curajoase și să ne fixăm obiective îndrăznețe.

Cu ce intenții începem 2023?
Anul oportunităților

  • Incertitudini = Oportunități
  • Să căutăm cu atenție oporunitățile
  • Să nu ne fie teamă de schimbare,
    reinventare și o altă viață
  • Să facem planuri curajoase
    cu obiective îndrăznețe

Anul acesta va fi ceea ce decidem noi să fie. Speranța este că vom decide că vrem mai bine pentru noi și aproapele nostru. Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Impozitare Clădiri 2022:

Noul An:

Lider Autentic :

Noul Leadership:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *