Veridice 614: Pentru binele comun

Publicat în 

Am vorbit în emisiunile precedente despre societatea individuală și despre comparabilele care ne conduc spre mediocritate. Aceste tendințe s-au accentuat odată cu evenimentele neașteptate din viețile noastre, pornite cu pandemia în 2020.

A existat dintotdeauna o tendința individualistă. Dar tot dintotdeauna au existat și domenii unde ea nu își avea locul și rostul. Cu atât mai puțin astăzi când nevoia de coagulare este mai mare ca oricând.

Există categorii sociale cum sunt profesorii, doctorii, artiștii, oamenii de televiziune, funcționarii publici sau chiar politicienii, și nu am pretenția de a fi epuizat toate spețele posibile, care au ca principală menire să „ardă” pentru publicul lor.

Pentru binele comun
Profesii care nu permit mediocritate

  • Profesori, doctori, artiști
  • Oameni de televiziune
  • Funcționari publici, politicieni
  • Și lista continuă…

Prin public în sens generic înțeleg elevii, studenții, pacienții, oamenii din sălile de spectacole și nu în ultimul rând contribuabilii, alegătorii și lista continuă. Am sesizat însă și excepții, oameni din aceste categorii care erau concentrați pe ei înșiși, deloc pe publicul pentru care ei erau acolo.

Pentru binele comun
Beneficiari care au nevoie de excelență

  • Elevi, studenți, pacienți
  • Publicul din sălile de spectacole
  • Contribuabili, alegători
  • Și lista continuă…

Am văzut artiști care, odată ajunși pe scenă, vorbeau despre ei înșiși uitând de public. Dascăli care au rolul să spună învățăceilor ce au copiii nevoie și pot asimila și nu tot ceea ce știu sau au realizat ei. Doctori care, odată cu diagnosticul murmurat și dat din cap a pagubă, au transmis panică mai gravă decât boala.

Pentru binele comun
Pierderea excelenței

  • Unde pierdem accesul la excelență?
  • Acolo unde profesionistul uită de beneficiar
    se concentrează exclusiv pe sine
    > nevoile/interesele sale, imaginea sa, etc.

Funcționari publici de orice nivel în fața căruia publicul se prezintă umil și parcă vinovat, deși ar trebui exact invers – să simtă că este slujit în cel mai elegant sens al cuvântului. Nu în ultimul rând este vorba despre politicieni care dau totul la început de la idei până la găleți după care își iau gălețile înapoi.

Pentru binele comun
Pierderea excelenței

  • Acolo unde profesionistul uită de
    responsabilitatea asumată
    > rolul pe care îl îndeplinește în
    societate/comunitate/profesie

Toți aceștia și-au greșit rolul și locul pe care îl au în societate. Însă aceasta este încă prea slabă pentru a-i pune la punct, motiv pentru care asemenea situații pot exista și chiar se perpetuează. De aceea tot revin la întărirea comunităților, la nevoia de unitate și colaborare. Pentru că în dezbinare hoții, mincinoșii și incompenții câștigă. În unitate câștigă oamenii care joacă pentru echipă, pentru mai binele tuturor și pentru un viitor mai sigur pentru noi toți.

Pentru binele comun
Sancționarea mediocrității/ incompetenței

  • Cei care își greșesc rolul
    trebuie sancționați de societate
  • Însă societatea este încă prea slabă
    => perpetuareaa lor
  • Importanța unității comunităților
    pentru apărarea interesului comun

Bineînțeles, în orice livadă sunt și mere stricate, nu se poate generaliza. Doar că cei care se comportă demn și responsabil nu pot compensa efectul negativ al celor care disprețuiesc rolul asumat în societate. Da, este esențial ca fiecare dintre noi să dăm un exemplu de competență, conduită și caracter celor din jur. Deși este prima condiție spre remediere, nu e suficientă pentru a combate răul.

Pentru binele comun
Nu putem generaliza

  • Cei care își asumă rolul
    cu demnitate și responsabilitate
    nu pot compensa impactul negativ al celorlalți
  • Exemplul personal este obligatoriu
    competență, conduită și caracter(!) însă nu e suficient pentru a combate răul

Desigur, știm că noi, oamenii, avem o predilecție pentru a ne concentra pe negativ și a ignora pozitivul. Dacă dintr-o sută de oameni 95 sunt mulțumiți și 5 sunt NEmulțumiți, va domina spațiul public vocea acestora din urmă. De aceea, de multe ori, chiar și ce era covârșitor pozitiv, este pus măcar sub un semn de întrebare.

Pentru binele comun
Concentrarea excesivă pe negativ

  • Utilă doar când rezolvăm probleme
    Toxică în rest
  • Confuzia între deranjant și dominant
    95 lucruri bune, 5 lucruri rele
    energie consumată 100% pe cele 5 negative

Vremurile pe care le traversăm ne cer să inversăm această tendință. Pentru a le putea supraviețui sănătoși din toate punctele de vedere. Da, trebuie să observăm problemele pentru a le rezolva. Însă trebuie să conștientizăm în fiecare moment toate lucrurile bune pe care le avem. Echilibrul ne ajută să acționăm eficient.

Pentru binele comun
Vremurile ne obligă să ne schimbăm

  • Când vremurile sunt grele
    obsesia pe negativ ne dezarmează
  • Da, problemele trebuie rezolvate
  • Însă trebuie să recunoaștem toate
    lucrurile bune din viețile noastre

Fixația ne epuizează energia, ne compleșește și paralizează. Implicarea în comunitățile noastre ne alimentează și ne motivează să mergem înainte. Izolarea ne adâncește senzația de neputință.

Pentru binele comun
Vremurile ne obligă să ne schimbăm

  • Fixația pe negativ epuizează,
    copleșește, paralizează
  • Implicarea și acțiunea ne alimentează
    și motivează să mergem înainte

Răul pe care îl generează concentrarea pe noi înșine este ascuns, perfid și cu efect dramatic pe termen lung. Ne conduce spre o societate care nu are încredere în ea. O societate timorată și desigur mult mai ușor de a fi divizată ca opinii, valori, credințe și dorințe. Însă cu cât vremurile sunt mai grele, unitatea devine mai importantă. Chiar obligatorie pentru supraviețuire și evoluție.

Pentru binele comun
Vremurile ne obligă să ne schimbăm

  • Concentrarea doar pe noi în defavoarea celorlalți
    > rău ascuns, perfid, efect dramatic
    >> o societate fără încredere, timorată
    => o societate ușor de divizat ca
    opinii, credințe și dorințe.
  • Cu cât vremurile sunt mai grele
    cu atât unitatea e mai importantă

Vom vorbi în epsioadele viitoare câteva lucruri despre liderul slujitor. Dar pentru a le putea înțelege ar fi bine să înțelegem fiecare scopul nobil al profesiilor noastre. Câștigul nostru este cosecința satisfacției celor pentru care „ardem”. Niciodată așa-zisele binemeritate recompense doar pentru că noi credem că am ars.

Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Impozitare Clădiri 2022:

Noul An:

Lider Autentic :

Noul Leadership:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *