Veridice 138 – PFA sau Microintreprindere (6)

Bine v-am regăsit,

Am încheiat emisiunea anterioară cu promisiunea că vom prezenta întrebările la care trebuie să îşi răspundă cei interesaţi, pentru a-şi face calculele necesare, astfel încât comparaţia între PFA sau SRL să capete un sens mai concret.

Prin urmare aceste întrebări recapitulative sunt:

  1. Ce fel de activitate doriţi să desfăşuraţi şi dacă aceasta este strict legată de persoana dumneavoastră sau are perspective de a se dezvolta şi de a atrage şi alte resurse umane?
  2. Activitatea reprezintă singura sursă de venit sau mai aveţi şi calitatea de angajat în altă companie?
  3. Cât va fi cifra de afaceri estimată şi pe ce perioadă de timp. Vă bazaţi că veţi realiza servicii doar pentru o perioadă limitată sau aveţi în minte o activitate pe termen lung? Sumele estimate ca venituri cum sunt faţă de pragul de 1.000.000 euro fără TVA?
  4. Care va fi nivelul cheltuielilor necesare desfăşurării activităţii şi cât va rezulta în consecinţă rata profitului, adică raportul dintre profitul estimat şi cifra totală de afaceri previzionată?
  5. Veţi avea minim un angajat?
  6. Doriţi să aveţi acces oricând la sumele pe care le încasaţi sau vă limitaţi la salariu, dacă sunteţi angajat şi din anul următor vă veţi finanţa şi din dividendele pe anul trecut, dacă veţi apela la varianta de SRL?

În spatele răspunsurilor la aceste întrebări va sta varianta care este benefică pentru dumneavoastră. Nu există un singur „răspuns câştigător” la această dilemă pe care o are orice antreprenor, adică acea persoană aflată în situaţia să desfăşoare o „afacere”.

Oricare ar fi varianta aleasă, până la urmă cred că ne interesează să identificăm calea prin care să maximizăm câştigurile noastre nete, gândidu-le pe termen lung, cu un nivel cât mai redus de efort.

În concuzie constatăm că în comparaţia dintre PFA sau SRL răspunsul nu rezultă atât de simplu, pentru că nu se compară două lucruri neapărat identice. Dar dacă vom porni şi vom înţelege întrebările şi premizele corecte, avem toate şansele să găsim şi calea care ne este cea mai potrivită.

Până săptămâna viitoare vă doresc să aveţi zile vesele.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *