Bine v-am regăsit!
Antreprenor este un cuvânt nou apărut în limbajul economic românesc și, pe scurt, denumește un conducător de antrepriză sau, poate mai relevant, un întreprinzător.
Ne propunem ca, pe parcursul câtorva emisiuni, să analizăm acest concept și să scoatem în evidență câteva dintre preocuparile și provocările actuale ale antreprenorilor români.
În România sunt în jur de 1,4 milioane de firme, dar doar 1,2 milioane sunt realmente active. Mai puțin de zece la sută dintre cele active sunt deschise de tineri deși mai bine de jumătate dintre absolvenții de facultate ar vrea să fie proprii lor patroni.
Nu toți sunt gata sau nu sun pregătiți să își asume riscurile unui business mai ales că, mai putin protocolar, putem spune ca antreprenorul este omul de a căror activități și alegeri, de multe ori, depind familia acestuia și familiile celor angajați de el.
În orice afacere este nevoie de idee, curaj, oamenii potriviți prin preajma, și, nu în ultimul rând, de asigurarea minimelor resurse de finanțare.
După revoluție, mulți români au demarat o afacere, așa a și apărut noțiunea de patron, mai puțin folosită în prezent. Afacerile lansate de aceștia fie au crescut și au ajuns mari companii, fie au rămas la un nivel de afacere în care sunt implicați membri de familie și atât, fie au dispărut.
Provocările la care au fost supuși cei care au rezistat nu au fost deloc puține, mulți au învățat din propria experiență regulile economiei de piață și noțiuni ca inflație, curs de schimb, șomaj, profit, pierdere, samd.
O întrebare fundamentală și des întâlnită este dacă te naști antreprenor sau te educi pentru a deveni antreprenor? Sunt curios care este răspunsul dvs la această întrebare așa că vă rog să spuneți care este opinia dvs pe pagina de facebook a emisiunii. Vom continua dezbaterea lor în emisiunea următoare. Până atunci, vă doresc toate cele bune!