Veridice 738: Problema impozitării clădirilor în 2025

Poate vă amintiți povestea cu OG 16/2022 care prevedea că valorile impozabile ale clădirilor să fie stabilite conform studiilor de piață ale notarilor publici – „grilele notarilor”. Deci ce se va întâmpla din 2025?

Prevederea a iscat o mulțime de discuții, majoritatea bazate pe imposibilitatea aplicării unitare a unui asemenea sistem. Așa se face că la acel moment s-a amânat intrarea în vigoare până la 1 ianuarie 2025. Atunci era departe, acum se apropie termenul și problema rămâne nerezolvată. Iar pe 30 iunie se va împlini termenul prevăzut de lege de minim 6 luni înainte de aplicarea unei noi măsuri.

Impozitarea clădirilor în 2025

 • OG 16/2022
  valorile impozabile ale clădirilor
  stabilite conform „grilelor notarilor”
  de la 1 ianuarie 2025
 • Pe 30 iunie 2024
  6 luni înainte de aplicarea
  unei noi măsuri

Numai că unele primării consideră că măsura va intra în vigoare cu certitudine, astfel încât cer deja contribuabililor o mulțime de informații și documente în baza prevederilor OG 16/2022. Până la 1 ianuarie 2025, consider că aceste solicitări sunt premature și că autoritățile nu ar trebui să supună contribuabilii, sub nicio formă, în acest moment, la un efort considerabil în colectarea acestor documente, din cel puțin următoarele considerente:

Impozitarea clădirilor în 2025
Probleme în 2024

 • Unele primării deja o consideră certitudine
 • Solicită informații și documente în baza OG 16
 • Deși teoretic intră în vigoare pe 01.01.2025

1. Motivul pentru care a fost aplicată prorogarea în anul 2022 nu a fost înlăturat, astfel încât, nu există niciun argument suplimentar că ce nu s-a putut aplica în anul 2022 se va putea aplica în anul 2025.

Impozitarea clădirilor în 2025
Problema 1

 • Motivul amânării n-a fost înlăturat
  imposibilitatea aplicării unitare

2. Ministerul de Finanțe încă nu a prezentat un punct de vedere oficial privind eventualele măsuri referitoare la această prorogare astfel încât în absența unei garanții certe, că prevederile de mai sus vor fi aplicate întocmai, eforturile la care sunt supuși contribuabilii sunt extrem de mari și inutile.

Impozitarea clădirilor în 2025
Problema 2

 • Ministerul de Finanțe
  încă nu a prezentat
  punct de vedere oficial

3. Este foarte probabil ca în acest an să fie finalizată analiza în curs realizată de experții Băncii Mondiale care vor oferi o posibilă soluție privind stabilirea valorilor impozabile în România – cel puțin pentru proprietățile rezidențiale.

Impozitarea clădirilor în 2025
Problema 3

 • Analiză în curs
  experții Băncii Mondiale
  soluție privind stabilirea valorilor impozabile

4. Doar după ce aceste informații vor apărea se va clarifica dacă se va schimba ceva din sistemul actual sau va mai apărea o perioadă de amânare până la identificarea unei soluții valabile pe termen lung. În opinia mea, acea soluție nu va fi niciodată referențierea studiilor de piață.

Impozitarea clădirilor în 2025
Problema 4

 • Lipsesc clarificările
  schimbarea sistemului actual
  posibilă nouă amânare
  nu cred că se va baza pe „grilele notariale”

Chiar dacă este de apreciat atitudinea anticipativă a unelor primării și UAT-uri din țară, consider că orice acțiune concretă de colectare a unor asemenea informații va putea avea loc doar după ce decizia privind ce se va întâmpla începand cu anul 2025 va fi una oficială, finală, și clar explicată metodologic.

Impozitarea clădirilor în 2025
Perioada aceasta

 • Până la clarificările necesare pentru OG 16/2022
  ar fi benefic să nu fie luată în considerare
  în demersurile din prezent

Și poate pe viitor, dacă se dovedește că o măsură legislativă nu este aplicabilă, să o corectăm pe loc. Amânarea nu rezolvă nimic, doar complică inutil viețile tuturor. Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Recente:

Despre Educație:

Provocările prezentului:

Leadership:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *