Veridice 737 – Percepție vs. realitate

De multe ori pierdem din vedere că percepția noastră definește realitatea în care trăim. Altfel spus, interpretarea pe care o dăm realității obiective devine adevărul în care credem. Dar cât de diferită este realitatea obiectivă de percepția noastră?

Psihologul Daniel Kahneman vorbește despre coexistența a doua sisteme în noi. Primul este instinctiv, emoțional. Al doilea este rațional și logic. Iar dinamica dintre ele este explicată prin reacția diferită la aceeași ilustrație.

Percepție sau realitate
În oameni coexistă două sisteme:

  1. Sistemul instinctiv, emoțional
  2. Sistemul conștient, logic

Percepție vs realitate (Daniel Kahneman, psiholog, profesor și laureat al Premiului Nobel pentru economie în 2002)

Primul sistem ne spune că prima linie este mai lungă. Al doilea sistem constată că cele două linii sunt egale. Însă, chiar dacă știm rațional că cele două linii sunt egale, senzația cu care rămânem este că prima este mai lungă.

Percepție sau realitate

Percepție vs realitate (Daniel Kahneman, psiholog, profesor și laureat al Premiului Nobel pentru economie în 2002)

Practic vorbim despre modurile diferite în care ne influențează sistemul nostru limbic, care gestionează emoțiile și deciziile noastre, și neocortexul, sistemul care gestionează analiza, rațiunea, limbajul. Negocierea celor două sisteme formează percepția noastră asupra realității care devine realitatea în care trăim.

Percepție sau realitate
Emoție + Rațiune = Percepție:

  • Sistemul limbic – emoțiile, deciziile
  • Neocortexul – analiza, rațiunea, limbajul
  • Cele două sisteme formează percepția
  • Percepția devine realitatea noastră

Și aici intervine cheia pentru a ne înțelege mai bine. Sistemul limbic are un impact mult mai mare asupra percepției noastre. Impactul chimic asupra creierului este mai rapid și mai puternic comparativ cu cel al neocortexului. Altfel spus, rațiunea trebuie să facă eforturi mult mai mari pentru a învinge emoția.

Percepție sau realitate
Emoție sau rațiune:

  • Sistemul limbic – impact mai rapid și mai puternic
  • Neocortexul – logica intervine mai târziu
  • Rațiunea trebuie să se lupte mai tare
    pentru a influența percepția finală

Daniel Kahneman spunea „Putem fi orbi la ceea ce este evident și suntem, de asemenea, orbi la orbirea noastră.” Cu alte cuvinte, emoțiile și preconcepțiile noastre pot distorsiona modul în care percepem realitatea fără să ne dăm seama. Și apoi luăm acea percepție ca fiind chiar realitatea, fiind convinși că este o judecată rațională, când de fapt este o judecată preponderent emoțională.

Percepție sau realitate

  • „Putem fi orbi la ceea ce este evident
    și suntem orbi la orbirea noastră”

Percepție vs realitate (Daniel Kahneman, psiholog, profesor și laureat al Premiului Nobel pentru economie în 2002)

De multe ori starea noastră generală dă tonul percepției. Dacă suntem obosiți sau supărați, atunci întreaga realitate pare întunecată, nu vedem perspective de viitor, ne pierdem speranța. Iar dacă avem o stare de bine, și lumea înconjurătoare pare mai luminoasă, privim viața cu optimism, găsim oportunități la fiecare pas.

Percepție sau realitate
Starea sufletească

  • Starea sufletească ne influențează
  • Obosiți, supărați = percepție întunecată
  • Odihniți, încrezători = percepție optimistă

Este important să înțelegem cum funcționăm ca oameni ca să nu devenim simpli prizonieri ai percepției noastre. O percepție pozitivă ne ajută să găsim mai multe oportunități, să trăim mai bine, să ne simțim mai bine. Însă și reversul este valabil. Percepția negativă poate să ne blocheze oportunități și să ne întunece viziunea.

Realitatea este una singură și este formată din fapte și date concrete. Percepția poate fi super-puterea noastră de a ne motiva, de a merge mai departe sau poate fi condamnarea noastră la pierderea speranței și lipsa oricărei inițiative. Percepția nu este realitatea, însă este cu siguranță instrumentul cu care ne creăm realitățile noastre individuale.

Percepție sau realitate
Super-puterea percepției

  • Perspective optimiste
  • Deschidere față de oportunități
  • Motivația de a merge mai departe

Iar dacă noi creăm realitatea în care trăim, ar fi ideal să creăm o lume deschisă evoluției, dezvoltării și unei vieți trăite cu sens și împlinire. Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Recente:

Despre Educație:

Provocările prezentului:

Leadership:

← Veridice 736: Cum înțeleg tinerii succesul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *