SiSIF3

La solicitarea unor prieteni si actionari la SIF 3, am acceptat sa fiu unul dintre candidatii la alegerile Consiliului de Supraveghere din 28/29 aprilie din acest an, intelegand ca vor sa atraga persoane care au competente in domeniul specific de activitate al SIF (administrarea unui portofoliu de pachete de actiuni majoritare sau minoritare). Cum experienta mea de peste 20 de ani in evaluarea companiilor si a altor tipuri de active m-a facut sa trec prin experiente foarte variate, am acceptat propunerea ca pe o provocare.

 

Nu sunt adeptul teoriei “grelei mosteniri” si nici nu-mi place sa caut tapi ispasitori cu orice pret, in orice situatie mai putin functionala. Cred ca ce se va intampla “maine” – ceea ce in cazul SIF-urilor, se numeste maximizarea valorii investitiei actionarilor – este ceea ce conteaza. Desigur ca radiografia situatiei curente este un element de baza pentru a identifica viitoarele cai de actiune.

 

Ce ma surprinde, neplacut trebuie sa recunosc, este tensiunea care transpare citind documentele publice de pe siteul siftransilvania.ro, privitoare la aceasta adunare generala. Sunt mesaje publice legate de diverse grupuri de interese, conflicte, plangeri penale, si mai ales mesaje catre actionari despre ce sa nu voteze. Universul SIF 3 pare impartit intre oamenii buni si oamenii rai.

 

Cred ca, in acelasi timp, exista si actionari neutri care, pe langa faptul ca nu fac parte din nicio tabara, urmaresc cu interes, cu ingrijorare sau cu atentie moderata ce se intampla. Pozitia conflictuala in interiorul unei organizatii nu are cum sa conduca decat la o spirala vicioasa si nicidecum la una virtuoasa, de care ar fi cu adevarat nevoie pentru o mai buna performanta.

 

Consider ca analiza cifrelor actuale din situatiile financiare, din tranzactiile bursiere si, nu in ultimul rand, din structura si detaliile portofoliului de participatii reprezinta principala sursa pentru stabilirea deciziilor viitoare. Si mai sunt convins ca dialogul constructiv si eliminarea “taberelor” reprezinta solutia pentru atingerea obiectivului principal al unei institutii de talia SIF 3.

 

Se tot spune ca acolo unde sunt patrimonii mari sunt si interese mari, dar nu inteleg de ce aceste interese trebuie sa fie orientate spre grupuri izolate si nu spre beneficiul tuturor actionarilor, chiar daca nivelul de diluare si de dispersie este foarte ridicat. Asta este ceea ce ar trebui sa supravegheze cei care au mandatul sa “supravegheze”.

 

Altfel, ne vom gasi in situatia lui Sisif, caruia dupa cum stim, i se pravaleste stanca de cate ori ajunge in varf, fiind nevoit sa o ia de la capat de fiecare data.

 

Update

Adunarea generală a avut loc joi 28 Aprilie. A fost o experiența interesantă in care am observat ca, aproape ca intotdeauna, adevarul este undeva la mijloc. Alegerea noului consiliu de supraveghere nu a mai avut loc pentru ca majoritatea acționarilor nu au fost de acord cu utilizarea metodei votului cumulativ. Din punctul meu de vedere a fost o decizie corecta!

2 thoughts on “SiSIF3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *