Tot ce ar trebui să știe autoritățile locale despre noul impozit pe clădiri

Sunt multe norme în noul cod fiscal care fac referiri sau care se adresează autorităților locale. Voi sintetiza în cele ce urmează, acele teme referitoare la autoritățile locale, care derivă din relația dintre acestea și valorile impozabile ale clădirilor.

  1. Autoritățile locale vor calcula valoarea impozabilă a clădirilor rezidențiale aparținând persoanelor fizice.
  2. Valorile impozabile ale clădirilor nerezidențiale aparținând persoanelor fizice precum și valorile impozabile ale clădirilor, atât rezidențiale cât și nerezidențiale, aparținând persoanelor juridice, vor fi puse la dispoziția autorităților locale de către contribuabili.
  3. Rapoartele de evaluare realizate în vederea stabilirii valorii impozabile a clădirilor aparținând persoanelor juridice, precum și în cazul clădirilor nerezidențiale aparținând persoanelor fizice, vor fi puse la dispoziția autorității locale de către contribuabili.
  4. Rezultatele evaluării pentru impozitare în cazul persoanelor juridice nu se va mai înregistra în situațiile financiare, astfel încât balanțele mijloacelor fixe și balanțele contabile nu mai trebuie analizate de către autoritățile locale.
  5. Fiecare administrație locală va primi câte un raport de evaluare pentru toate clădirile deținute de către contribuabil în raza administrativ teritorială a autorității locale respective.
  6. Scăderea valorilor impozabile nu înseamnă neapărat că rezultatul evaluării este greșit.
  7. Autoritățile locale pot verifica rapoartele de evaluare numai prin intermediul unui evaluator autorizat care deține specializarea Verificarea evaluărilor (VE-EPI) care este sau angajat sau colaborator al autorității locale respective.
  8. Două clădiri identice situate în localități diferite vor avea valori impozabile aproximativ egale. Acest lucru este determinat de faptul că se estimează doar valoarea impozabilă a clădirilor, și nu valoarea de piață a proprietăților imobiliare din care fac parte aceste clădiri și care includ și terenul aferent acestora.
  9. În toate tipurile de clădiri, indiferent de utilizare sau de proprietar, cota de impozit este stabilită de către autoritățile locale. Astfel, având în vedere și prevederile de la pct. 8, în special în cazul clădirilor nerezidențiale, autoritățile locale din localități diferite pot percepe cote diferite pentru același tip de imobile în funcție de specificul localității respective referitor la intensitatea activității economice și povara fiscală pentru contribuabili.
  10. Conform standardului de evaluare GEV 500 din colecția de standarde ANEVAR – Anexa 4, toate rapoartele de evaluare vor avea o sinteză uniformă în care se vor găsi concluziile evaluării și principalii termeni de referință ai evaluării.

2 thoughts on “Tot ce ar trebui să știe autoritățile locale despre noul impozit pe clădiri

  1. Kajan Janos

    Buna Adi,
    as dori sa anexez adresa Primariei Odorhei….ca sustinere la cele spuse de mine pe 26 noiembrie la Brasov… ca va fi harababura….Adresa o am in PDF sau Jpg, unde o pot incarca sa vezi si tu….
    Merci,
    Janos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *