Veridice 705 – Nevoia acută de digitalizare

S-a discutat foarte mult despre modificările Codului Fiscal. Cine câștigă și cine pierde, cât va costa și pe cine, cine e supărat și cine scapă. În orice caz, nu știm până când pentru că oricum Codul Fiscal se poate schimba oricând. Toată lumea estimează după cum are nevoie, nimeni nu știe într-adevăr datele. Traficăm sute de mii de hârtii în fiecare zi în această țară, dar nu avem date concrete.

Dar cum am ajuns la modificarea Codului Fiscal? Deficitul bugetar a scăpat de sub control. De ce? Din multe motive, complexe și adunate în acești 30 de ani. Sigur, mai toate au legătură cu indolență, corupție și incompetență. Toate țin de o anumită mentalitate care ar trebui schimbată din temelii. Problema este că oamenii nu se schimbă, e nevoie de trecerea generațiilor pentru a construi un tip diferit de societate.

De ce se modifică Codul Fiscal?

  • Deficitul bugetar scăpat de sub control
  • Cauze complexe
    cumulate în ultimii 30 de ani
    indolență, corupție și incompetență

Atunci când ne confruntăm cu o situație complexă a cărei rezolvare ne copleșește, tot ce putem face este să începem cu ceva și de undeva. Să prespunem că ne-am putea asuma un proiect național pentru următorii 10 ani. Un proiect care va parcurge etapele indiferent cine se află la conducere. Care ar fi acea schimbare care ar putea genera o diferență majoră în cursul istoriei noastre?

Cum rezolvăm probleme complexe

  • Începem cu un ceva de undeva
  • Un proiect național pe următorii 10 ani
  • Continuitate indiferent cine se află la conducere
  • Schimbarea cu impactul cel mai mare

Vă propun, măcar ca exercițiu, să adoptăm digitalizarea autorităților centrale și locale ca fiind proiectul zero pentru următorul deceniu. De ce digitalizare? Pentru că avem un exemplu similar în plățile bancare versus plățile cash. Cu cât numerarul reprezintă un procent mai mic în totalul tranzacțiilor, cu atât probabilitatea încălcării legilor aflate în vigoare este mai mică. Această statistică se verifică indiferent de nivelul fiscalității, tipului de economie sau altor variabile sociale și culturale.

Un exercițiu – proiect pe 10 ani

  • Digitalizarea autorităților centrale și locale
  • Diminuarea spre zero a „erorilor umane”
  • Similar plăților bancare vs. plăților cu numerar

Ce înseamnă digitalizare? De exemplu, toate valorile impozabile ale tuturor proprietăților din fiecare primărie să fie înscrise într-o bază de date comună. Impunerile anuale pot fi generate automat, transparent și la timp către toți contribuabilii. Fiecare alege dacă dorește să le primească online sau prin poștă. Apoi le plătește online de la distanță sau în persoană la ghișeu cu cardul sau în numerar. Astfel beneficiem de avantajele tehnologiei fără să marginalizăm oamenii care nu o utilizează. Evident sunt primării care deja fac într-o măsură mai mică sau mai mare aceste lucruri. Însă ținta este să facă toate și complet integrat.

Ce înseamnă digitalizare
Exemplu

  • Toate valorile impozabile
    ale tuturor proprietăților
    bază de date comună

Primăria poate afla oricând cu un singur click cât încasează din impozitul pe proprietate și cât ar putea încasa dacă ar schimba cota de impozitare. Câte locuri de parcare sunt asigurate versus câte mașini sunt înmatriculate. Primăria poate exporta statistici relevante pentru dezvoltarea și modernizarea localității. Poate adăuga noi câmpuri de referință care îi ajută să înțeleagă ce servicii și utilități trebuie să bugeteze pentru următorii ani. Poate identifica din timp probleme și le poate rezolva înainte de a deveni ireversibile.

Ce înseamnă digitalizare
Exemplu

  • Estimări bazate pe date concrete
  • Identificare probleme din statistici
  • Creare planuri pe baza datelor
    dezvoltare + modernizare

Digitalizarea ANAF ar revoluționa gradul de colectare, ar reduce semnificativ evaziunea fiscală și ar obliga autoritățile să clarifice toate aspectele contradictorii sau măcar interpretabile din Codul Fiscal. Digitalizarea ANAF ar grăbi și digitalizarea tranzacțiilor din economie, ceea ce ar rezolva multe dintre problemele din prezent care sunt peticite în moduri cât se poate de ineficiente.

Digitalizare ANAF
Efecte

  • Revoluționare grad colectare
  • Reducere evaziune fiscală
  • Clarificarea prevederilor legale
  • Digitalizarea tranzacțiilor economice

Fabricarea cifrelor duce la fabricarea realității. Dacă vrem o țară mai bună, avem nevoia ca datele care stau la baza deciziilor, să fie corecte, complete și relevante. Nu garantează decizii mai bune, dar măcar lasă mai puțin spațiu aberațiilor. Digitalizarea bazelor de date ale autorităților centrale și locale reprezintă o necesitate imediată pentru a avea o șansă ca în viitor să ne revenim.

Lipsa digitalizării

  • Fabricarea cifrelor
  • Fabricarea realității
  • Eșec în gestionarea problemelor

Reflexul de a crea din pix realități benefice unor decizii ale celor puțini care ne conduc într-un moment sau altul au existat dintotdeauna și vor exista mereu. Tocmai de aceea este atât de important să nu mai lăsăm loc „estimărilor” bombastice. Digitalizarea bazelor de date scoate din circuitul ușilor închise datele reale ale economiei și poate, în timp, va reda încrederea societății în datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică.

Digitalizarea este un proiect complex, însă poate fi implementat pas cu pas. Fiecare acțiune manuală poate fi digitalizată. Oamenii care acum mută hârtii pot fi instruiți pentru a face analiză de date, optimizări de sistem și strategii de creștere, dezvoltare, performanță. Ar trebui doar să începem cu primul pas. Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *