Cine poate fi evaluator autorizat | Episodul 17 | Veridice din Evaluare

Evaluatorii autorizați pot fi persoane fizice sau firme. Persoanele fizice dovedesc această calitate prin legitimație și parafa valabile pentru anul în curs, iar companiile prin autorizație emisă anual. Toate aceste informații se găsesc în Tabloul oficial publicat atât în Monitorul Oficial cât și, actualizat la zi, pe siteul ANEVAR.

Pe larg…

Este un aspect extrem de important în a înțelege că, pe lângă evaluatorii persoane fizice care dobândesc una sau mai multe specializări, legea permite ca și o companie să dețină autorizarea de evaluator.

Consecință acestui fapt este că, atunci când o companie este selectată ca fiind evaluatorul unor bunuri, își asumă responsabilitatea asupra evaluării realizate fiind pasibilă de aplicarea unor sancțiuni disciplinare. Chiar dacă evaluările sunt realizate de persoane fizice, care sunt la rândul lor evaluatori autorizați, când ele acționează în numele firmei, responsabilitatea este în primul rând a firmei.

Totodată firmele care au salariați sau asociați evaluatori autorizați, fără ca firma să dețină autorizarea de evaluator autorizat, nu pot semna contracte de realizare a unor evaluări în numele firmei. Există în România autorități locale care, prin SICAP, au selectat și au încheiat contracte de evaluări cu firme care nu au autorizare. Acestea se expun la a utiliza fonduri pentru a obține servicii de la furnizori neautorizați.

Nu se poate face confuzie între o firmă neautorizată care are ca asociat un evaluator autorizat și evaluatorul autorizat acționând în nume propriu. Firma e firmă deci sunt două entități juridice distincte.
Soluția este ca atunci când firma este folosită doar pentru decontarea serviciilor, să se precizeze explicit în contract cine își asumă responsabilitatea asupra evaluării.

Ne revedem în fiecare marți, miercuri și joi cu noi episoade „Veridice din Evaluare”!

—————-

Despre „Veridice din evaluare”

Veridice din evaluare prezintă succint aspecte care descriu activitatea de evaluare a bunurilor din România. În fiecare săptămână, marți-miercuri-joi, publicăm pe rețelele de socializare noi teme din evaluare. Fiecare episod în formă extinsă este publicat pe veridio.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *