Veridice 309 – Atenție la proprietățile nou construite (II)

Continuăm seria verificărilor necesare atunci când vrem să cumpărăm o casă sau un apartament într-o clădire nou construită. Astăzi discutăm despre verificarea calității construcției și branșarea la utilități.

Ca și în cazul verificării actelor de construire, pentru verificarea cărții tehnice avem nevoie de un specialist care va înțelege dacă proiectarea este bine făcută sau nu.

Achiziții Imobiliare Noi – Specialistul va analiza:

certificat de urbanism
autorizația de construcție
cartea tehnică

Un proiectant, arhitect sau inginer în construcții va putea să ne spună dacă imobilul este de bună calitate și dacă respectă standardele legale.

Achiziții Imobiliare Noi – Specialistul poate fi:

proiectant
arhitect
inginer în construcții

Dacă anumite detalii ridică semne de întrebare vom cere vânzătorului documente suplimentare, certificate de calitate pentru anumite materiale folosite sau chiar garanțiile oferite de cei care au făcut diferite lucrări din proiect.

În unele situații cartea tehnică nu este disponibilă înainte de data recepției finale a proiectului. În acest caz vom face mențiuni în contractul de rezervare și antecontract care ne protejează interesele și banii dacă nu primim acest document, conținutul acestuia nu e mulțumitor sau dacă nu e respectat în execuția proiectului.

Următorul pas este verificarea branșamentelor la utilități. Vom solicita vânzătorului contractele cu furnizorii de apă și canalizare, energie electrică și gaze împreună cu ultimele facturi emise.

Achiziții Imobiliare Noi – Branșamente utilități:

apă și canalizare
energie electrică
gaze
(cablu tv & net)

Dacă proiectul imobiliar este în curs de racordare la utilități, vom solicita dosarele avizate care atestă că toate condițiile sunt îndeplinite, că furnizorii au confirmat efectuarea lucrărilor și că există un termen maxim până la care acestea vor fi terminate și funcționale.

Branșamente Utilități – În curs de racordare:

dosare avizate
condiții îndeplinite
acordul furnizorilor
termen finalizare

Dacă avizele încă nu sunt obținute, vom preciza în contractul de rezervare și antecontract obligativitatea și termenul până la care vânzătorul trebuie să le livreze. Vom menționa penalități și alte consecințe ale neîndeplinirii acestor condiții.

Tot pe tema utilităților, trebuie să vedem care sunt condițiile transferului contractelor de la vânzător la asociația de proprietari sau dacă vânzătorul impune oligația de a păstra el administrarea clădirilor și spațiilor comune din acel ansamblu rezidențial, în ce condiții și cu ce costuri.

Citește și:

Atenție la construcții noi (II) https://bit.ly/2poSF3N
Atenție la construcții noi (I) https://bit.ly/2W5n2YZ
Capcane de evitat: https://bit.ly/2qdMXSh
Acte vânzare-cumpărare: https://bit.ly/35kBr7K
Pașii achiziției unei case: https://bit.ly/2nJH3aN
De știut despre o casă: https://bit.ly/2lvdacW
Cum alegi o casă: https://bit.ly/2U7z3fu

!NOU – AVA mobile app (search „Adrian Vascu”):

Android App: https://bit.ly/2Jf9rsL
iOS App: https://apple.co/2pNk27j

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *