Veridice 302: Amnistia fiscală – creșterea încasărilor la bugetul de stat

Ne-am obișnuit ca ordonanțele să aibă consecințe negative pentru noi – cetățenii, suspiciune de multe ori și confirmată ulterior. Însă nu întotdeauna lucrurile stau așa, sau cel puțin nu în totalitate.

„Ordonanța amnistiei”, cum a fost denumită OG 6/2019, cuprinde măsuri care, aplicate cu profesionalism și bună credință, pot aduce beneficii tuturor părților implicate – de la companiile aflate în prag de insolvență sau executare silită, angajații acestora și până la încasările bugetului de stat.

Important de știut este că ordonanța nu șterge datorii fără condiții și obligații preliminare și ulterioare. Dimpotrivă, scopul este tocmai evitarea pierderii sumelor datorate la bugetul de stat prin declanșarea procedurii insolvenței sau a executării silite.

Companiile care la finalul anului trecut înregistrau datorii mai mari de 1 milion lei și care se încadrează în cerințele OG 6, trebuie să depună până la 30 septembrie o cerere, urmând ca în cca 120 de zile să prezinte autorităților planul de restructurare și rezultatele testului creditorului privat prudent.

OG 6/2019 – Restructurare financiară

Condiții:

companii private și de stat
datorii +1 mil RON (31.12.2018)
îndeplinesc criteriile speciale

OG 6/2019 – Restructurare financiară

Documente:

cerere analiză (30.09.2019)
plan de restructurare *
rezultate test creditor privat prudent *

*în termen de 120 zile de la depunerea cererii de analiză

Planul de restructurare prevede modul în care statul își va recupera sumele datorate într-un orizont de 7-10 ani, incluzând și eventualele „ștergeri de datorii”.

OG 6/2019 – Planul de Restructurare

Condiții:

următorii 7-10 ani
calendar plăți bugetul de stat
solicitări „ștergeri de datorii”

Eșalonările și ștergerile solicitate sunt analizate prin testul creditorului privat pentru a decide în care variantă statul va încasa mai mult din sumele datorate – fie în scenariul din planul de restructurare, fie prin declanșarea imediată a executării silite sau a procedurii insolvenței.

OG 6/2019 – Testul Creditorului Privat Prudent

Încasări la bugetul de stat mai mari:

plan de restructurare?

SAU

executare silită / procedura insolvenței?

Pentru informații detaliate despre procedura OG 6/2019 – citește Analizele Veridio:

OG 6/2019 – Primii pași în restructurarea financiară
OG 6/2019 – Cum funcționează restructurarea financiară

Săptămâna viitoare vorbim despre planul de restructurare, testul creditorului și expertul independent care le va realiza.

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *