Veridice 244 – Cât ar trebui să coste o proprietate?

Deseori, analiștii pieței imobiliare confirmă așteptările vânzătorilor sau cumpărătorilor prin afirmații ferme de amânare a cumpărării căci sigur prețurile vor scădea sau de grăbire a cumpărării căci sigur prețurile vor crește.

Dar decizia este particulară fiecărui vânzător sau cumpărător, iar consecințele sunt suportate exclusiv de cei direct implicați.

Bineînțeles, este bine să ne informăm, să analizăm statistici, să citim opinii diferite și să discutăm cu agenți imobiliari profesioniști. Însă la final, responsabilitatea deciziei și suportarea consecințelor ne aparțin în totalitate.

Fiecare dintre noi își cunoaște nevoile și constrângerile de a vinde sau cumpăra un imobil. Înainte de stopa sau grăbi o tranzacție pe baza opiniilor altora, trebuie să fim conștienți că afirmațiile făcute în spațiul public nu atrag după sine nicio responsabilitate în tranzacțiile finale.

Trebuie să evaluăm cu atenție contextul personal. Cât de necesară este acea casă, cum vrem s-o folosim pentru următorii 20-30 de ani, câți bani ne permitem să plătim pentru ea și de unde facem rost de ei.

Achiziție imobiliară

Gradul de necesitate
Modul de utilizare (20-30 ani)
Bugetul disponibil
Surse de finanțare

Iar în cazul vânzătorilor – cât de important este să obținem acei bani acum, ce vrem să facem cu ei și cum îi valorificăm pe termen lung.

Vânzare imobiliară

Urgența vânzării
Valorificarea banilor
Strategie pe termen lung

Întotdeauna trebuie să ținem cont că niciun vânzător nu poate forța cumpărătorul să plătească mai mult decât vrea și niciun cumpărător nu poate forța un vânzător să reducă prețul dacă acesta nu vrea.

Prin urmare, o casă va costa suma cerută de vânzător, care este și plătită de cumpărător.

Regulile Pieței – Stabilirea Prețului

Vânzătorul nu poate forța cumpărătorul să accepte un preț mai mare
Cumpărătorul nu poate forța vânzătorul să accepte un preț mai mic

Citește studiul Veridio: Ghidul Tranzacțiilor Imobiliare din Cluj-Napoca, Ediția a VI-a

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *