Veridice 145 – Profesiile liberale (2)

 

Bun găsit! Pentru ca in emisiunea trecuta am vorbit despre profesiile liberale si pentru ca s-au împlinit 97 de ani de când profesia de „contabil” există oficial în România, astăzi vreau să vorbim despre ei.

De ce este important să ai un contabil alături dacă ai firmă? În primul rând pentru ca este obligatoriu ca evidentele contabile sa fie realizate de catre persoane autorizate, si apoi, pentru că nu vei reuşi niciodată tu, ca antreprenor, să fii la curent cu toate modificările legislative contabile si fiscale.

De exemplu, o ultima modificare se referă la dreptul de a acorda dividende trimestrial, nu anual cum era prevazut până acum.

Deşi vestea e una bună în esenţă, gândiţi-vă în ce situaţie ajungeţi dacă la final de an profitul nu e de ajuns de mare încât să acoperiţi banii pe care deja i-aţi luat din firmă? Asteptati de la contabil sa va avertizeze din timp acest lucru, astfel incat sa puteti lua masurile necesare. Altfel, veţi acoperi golul cu bani de acasă.

Când apar scăpări în modul de întocmire a situaţiilor financiare, iese la suprafaţă şi mai mult importanţa unui contabil. Urmează controalele fiscale şi diferenţe de impozite de plătit la care se adaugă, eventual, şi penalităţi.

În România, corpul experţilor contabili şi al contabililor autorizaţi numără 35 de mii de membri. 35 de mii de membri pentru mai bine de un milion de firme active.

Pare dezechilibrată balanţa dintre cele două? Lipsa unui specialist care întelege că finanţele unei firme sunt mai mult decât sursa de unde tragi profitul o dată la trei luni, poate face diferenţa dintre faliment şi reuşită.

 Peste nouă mii de firme au intrat în insolvenţă anul trecut şi peste 60 la sută dintre ele recunosc că „indisciplina financiară” le-a dus în acel punct. Concret, este vorba de blocajul financiar în care ajungi cand supraestimezi veniturile în timp ce te supraîndatorezi. Iar în această situaţie, te mai poate trezi la realitate contabilul, pentru că la el se află toate cifrele…

Cam atat pentru astazi……Pana peste patru saptamani, cand ne vom revedea, va doresc sa aveti o vara linistita!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *