Trezește-te Națiune!

Cred că așa ar fi o variantă de traducere în limba română a programului Start Up Nation, despre care a vorbit și vechiul guvern și cu care se laudă și noul guvern.

Îndemnul din titlu este însă mult mai amplu, și potrivit vremurilor actuale, în care „guvernele semestriale”, joacă alba neagra cu banii noștri, ai națiunii.

 

Trăim într-o perioadă în care primează atitudinea pur politicianistă. Se discută de subiecte cu impact fiscal major, se discută de creștere economică care susține creșteri salariale bugetare, se discută de fonduri europene la indemâna antreprenorilor etc. Toate insă la un nivel superficial și declarativ. Nu transpare fundamentul acestor declarații. Dacă intrăm în detaliile fiecăreia vedem un vid imens (ca o invitație la bungee jumping fără coardă).

 

De exemplu, programul Start Up Nation. Sună foarte bine ca enunț. Antreprenorii porniți la drum în acest an, pot căpăta un sprijin material nerambursabil, de pana la 200.000 lei. Sună foarte incitant, nu e asa? Înteleg că s-au înscris on line mulți doritori.

Să vedem însă ce urmează.

 

Trebuie realizat un plan de afaceri. Și aici ne lovim de o atitudine pe care am intâlnit-o de peste 10 ani în România, și care după părerea mea, reprezintă justificarea absorbției reduse de fonduri europene. Iar această atitudine este: haideți să găsim ceva de făcut pentru a lua acești bani, dacă tot se dau gratuit.

 

Total greșit. Banii trebuie solicitați de către antreprenorii care știu ce au de făcut și care văd aceste fonduri ca un ajutor important, și nu ca motivul principal de a lansa o afacere.

Afacerea nu este să iei bani gratis (deși să recunoaștem ar fi o super afacere) ci afacerea este cea pe care tu ca antreprenor ai vrea să o faci oricum, și pentru care aceste ajutoare sunt binevenite.

 

Neintamplându-se acest lucru decât foarte rar, antreprenorii apelează la consultanți sau sunt atrași de către consultanți în acest demers, începând să imagineze noul plan de afaceri. Formularul din aplicație este suficient de clar și nu este simplu de completat dacă nu știi cu adevărat ce vrei să faci. Iar ideea ar trebui să fie a antreprenorului, pusă în practică, adică în plan de către consultant.

 

Situația în care consultantul imaginează afacerea și face planul iar antreprenorul este fericit că a luat banii, în situația proiectului câștigător, dar nu știe ce are de făcut în continuare este cea mai proastă variantă posibilă.

 

Să nu mai vorbim că acest „cadou” nerambursabil se poate transforma intr-o adevarată povară având în vedere că de multe ori sumele inițiale trebuie avansate de antreprenor (din economii sau bani împrumutati) iar decontarea lor poate fi intarziată, pe de o parte din motive procedurale (inexactități în documente, etc) sau poate din riscurile provenite din mediul instabil actual, generat de schimbările de guvern ale aceleiași majorităti parlamentare, care transmit un mesaj cel puțin de prudență în economie, dacă nu de alertă.

 

Ce se intamplă dacă guvenul de peste 6 luni va amâna rambursarea plăților realizate de antreprenori, așa cum au amânat și modificarea cotei de TVA, și alte măsuri promise? Banii gratis se intorc ca un bumerang la cei care au vrut să facă o afacere, doar din a lua acești bani.

 

Ce lipsește de fapt?

 

Lipsește exact fondul. Transparența și educarea antreprenorilor și populației, care nu se realizează de azi pe mâine, în ceea ce privește, modalitatea de raportare la „banii gratis” și la pașii concreți de a-i obține. Nu știu cum vi se pare dumneavoastră. Eu văd tot acest proces de finantare ca fiind foarte opac, complicat, și punând „căruța înaintea cailor”.

 

Sunt sceptic că pe termen scurt vom putea crește nivelul de cunoștinte, încredere și conștiență, când măsurile ecomomice și fiscale vehiculate în acest an 2017, au fost, și sunt haotice.

Momentul actual este foarte delicat. Subiecte ca renunțarea la impozitului pe profit, rumoarea din jurul pilonului 2 de pensii, precum și taxa de solidaritate, toate lansate doar ca subiecte gen „apropo ce ziceți de asta” și care sunt retrase declarativ instantaneu la prima reacție contrara, urmând să revină cu prima ocazie, lasă urme în mintea antreprenorilor, a mediului de afaceri și a investitorilor.

 

Până găsim calea să fim consistenți, găsesc că măcar titlul din programul Start Up Nation este foarte actual. Dar hai să îl spunem, cu subiect și predicat, pe românește: Trezește-te Națiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *