Publicat în 25 octombrie 2022 Vorbeam în episoadele precedente despre „comparabilele din viața noastră” sau cum învățăm din copilărie să ne dimensionăm și direcționăm eforturile către depășirea comparabilelor alese de alții. Spuneam atunci că, printre consecințele unei vieți trăite pentru comparabilele altora, se regăsesc și invidia, dezbinarea, lipsa bucuriei sincere pentru…
Viata ca o comparatie – Lectia Simonei
Tot la capitolele comparabilele din viata noastra si educatie, se incadreaza si ce se intampla in aceste zile cu unii compatrioti in ce o priveste pe Simona. Cand o comparabila ii depaseste atat de tare (vezi Simona, David Popovici etc), si e greu de ajuns, sau este de neajuns, abandoneaza…
Ce notificari trimit primariile pe Legea 252/2022. Ce avem de facut
Multi contribuabili au primit acasa niste notificari privind impozitul pe cladiri pe anul viitor, pentru multi dintre primitori fiind neclar si ce, si de ce au primit si ce au de facut. In esenta: Aceste notificari, care au capatat diverse forme de la primarie la primarie, nu necesita acum nicio…
Viața ca o comparație – Spre societatea mediocră
Am vorbit în articolul Viața ca o comparație, despre educația care a implementat comparabilele în viața noastră și efectul acestui reper de-a lungul existenței noastre. Mai este un lucru de adăugat aici care nu este de neglijat. Sistemul nostru de educație e bazat pe cultură generală, memorare și redare. Adică…
Veridice 611 – O lume fragmentată
Publicat în 18 octombrie 2022 Vorbeam în ediția trecută de neîncrederea în lideri. Și de fapt de neîncrederea noastră unii în alții. În anii 70 a apărut conceptul de lider slujitor în literatura de specialitate. Iar liderul slujitor avea în esență menirea să pună în prim plan nevoile comunității. La acel…
Spre societatea individuală
Am mai vorbit pana acum de neîncrederea în lideri. Și de fapt de neîncrederea noastră unii în alții. În anii 70 a apărut conceptul de lider slujitor în literatura de specialitate. Iar liderul slujitor avea în esență menirea să pună în prim plan nevoile comunității. La acel moment s-a făcut o fină distincție între nevoi și sentimente. Și ipoteza de lucru era că deciziile se luau în…
Veridice 610 – Dilema majorării impozitului pe locuințe
S-a reluat în săptămâna care a trecut discuția privind modificarea sistemului de impozitare a clădirilor prin amendamentele propuse la Ordonanța 16 care a creat atâtea discuții pe această tema. Ceea ce pare unanim acceptat, fiind o decizie corectă și în opinia mea, este renunțarea la utilizarea studiilor de piață administrate…
Despre ultima variantă în lucru privind impozitul pe clădiri
Aflat pe circuitul de aprobare legislativă, Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 16/2022 (L483/2022) conține unele amendamente care, cel puțin în zona impozitului pe proprietate, implică modificări semnificative. Le analizez în câteva fraze, cu mențiunea că mă bazez pe varianta de amendamente valabilă la data scrierii acestui articol,…
Veridice 608: Singura comparabilă care merită efortul
În episodul precedent am vorbit despre comparabile – acele repere superficiale din exterior în funcție de care ne canalizăm energia pentru a îndeplini idealurile altora. Doar ca să-i întrecem câtuși de puțin. Chiar și atunci când acele obiective nu ne aparțin și nu ne împlinesc în niciun fel. Dimpotrivă, ne…