Ghidul complet al contribuabilului persoană juridică – privind impozitul pe clădiri

 

  1. Stabilirea listei cu cladirile pentru care datoreaza impozit pe cladiri. Firmele care au realizat ultima reevaluare cu data evaluarii 31 decembrie 2012, vor plati cota de impozit majorata daca nu vor realiza un raport de evaluare. Si cei care au realizat ultima reevaluare dupa 31 decembrie 2012 pot solicita, daca vor, rapoarte de evaluare. In cazul acestora cota de impozit aplicata nu va fi cea majorata.
  2. Completarea declaratiei de impunere solicitata de autoritatile locale. Urmariti cerintele autoritatilor locale privind declaratia de impunere si documentele necesare anexarii acestora.
  3. Contractarea unui evaluator autorizat si realizarea unui raport de evaluare in perioada 1 ianuarie – 31 martie 2016. Dupa aceasta data nu mai pot fi realizate rapoarte de evaluare pentru anul 2016 si contribuabilii vor plati cota majorata a impozitului daca aveau posibilitatea sa solicite rapoarte de evaluare si nu au facut-o. Raportul de evaluare nu poate fi realizat inainte de 1 ianuarie 2016.
  4. Incadrarea cladirilor pentru care datoreaza impozit pe cladiri in categoria corespunzatoare de utilizare (rezidentiala, nerezidentiala sau mixta). Aceasta incadrare trebuie sa tina seama de cerintele autoritatilor locale.
  5. Completarea Anexei 1 din GEV 500 – Standardul de evaluare pentru impozitarea cladirilor (atasata acestui material). Aceasta anexa ar fi recomandat sa faca parte din contractul incheiat cu evaluatorul. Anexa 1 va contine doar cladirile pentru care datoreaza impozit pe cladiri. Contribuabilul isi asuma responsabilitatea asupra cuprinsului listei din Anexa 1. Constructiile speciale nu fac obiectul impozitului pe cladiri.
  6. Punerea la dispozitia evaluatorului a tuturor informatiilor necesare realizarii evaluarii precum si asigurarea inspectiei fiecarei cladiri.
  7. Realizarea unui raport de evaluare pentru fiecare administratie locala pe raza careia contribuabilul detine cel putin o cladire.
  8. Depunerea unei copii a raportului de evaluare de catre contribuabil la autoritatea locala pana la 31 martie.
  9. Raportul de evaluare pentru impozitare nu se va inregistra in situatiile financiare.
  10. Daca politicile contabile ale firmei solicita si evaluarea pentru inregistrarea in situatiile financiare (evaluare pentru raportare financiara) se va solicita un raport de evaluare distinct.

 

ANEXA 1

 

Denumire/Nume Prenume contribuabil …………………………………………………………………………………………………..

Adresă sediu/domiciliu …………………………………………………………………………………………………..

Cod de identificare fiscală/Cod numeric personal …………………………………………………………………………………………………..

Declarația contribuabilului privind

clădirile supuse evaluării pentru impozitare

la data …………………………..

 

 

Număr clădiri  
Număr județe  
Număr localități  
Număr pagini Anexa 1  

 

 

 

Data                                                                                                   Semnătura/Ștampila

 

 

Denumire/Nume Prenume contribuabil …………………………………………………………………………………………………..

Adresă sediu/domiciliu …………………………………………………………………………………………………..

Cod de identificare fiscală/Cod numeric personal …………………………………………………………………………………………………..

 

Lista clădirilor supuse evaluării pentru impozitare

Nr. crt. Denumire clădire R/N/M Județ Localitate Adresa Încadrare în zonă pe localități* Rangul localității
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

R – utilizare rezidențială

N – utilizare nerezidențială

M – utilizare mixtă

*NOTĂ: În cazul proprietăților rezidențiale deținute de persoane juridice încadrarea în zone pe localități și rangul localității se va face de către contribuabil.

 

 

 

 

 

 

44 thoughts on “Ghidul complet al contribuabilului persoană juridică – privind impozitul pe clădiri

  1. ION lazar

    Pentru firmele care au realizat ultima reevaluare la 31 decembrie 2014 sau 2013 -daca nu mai solicita reevaluare la 31.12.2015 care este cota de impozit?
    2.Valoarea impozabila poate fi depreciata la firmele (din mediul urban sau rural)care si-au realizat cladirile in regie proprie ?

    1. Adrian Vascu Post author

      1. Cota de impozit este cea nemajorata avand in vedere ca nu au trecut trei ani de la ultima reevaluare.
      2. Nu exista aceasta forma de depreciere care sa influenteze valoarea impozabila.

  2. Constantin Sandu

    Buna ziua,

    Referitor la comentariul anterior, intrebarea este cum pot sa fac acea adaugare retroactiv si daca pot folosi planurile de releveu sau suprafetele din proiectul de constructie?
    In cazul in care un client PJ imi cere sa fac o adaugare la un raport de evaluare pentru o cladire mixta in care se se evidentieze diferentierea suprafetelor rezidential/nerezidential si raportul de evaluare a fost efectuat de catre un alt evaluator, ce posibilitati am?
    Multumesc!

    1. Adrian Vascu Post author

      Buna ziua,
      Suprafetele utilizate in scop rezidential respectiv nerezidential trebuie sa va fie puse la dispozitie de catre client. Nu faceti dumneavoastra separarea suprafetelor. Faceti doar raportul de evaluare urmarind exact situatia in care va aflati (conform matricii contribuabililor).

  3. Sorin Ionita

    (continuare la postarea anterioara)
    Si primaria IMPUNE contribuabilului ca valoarea recunoscuta in contabilitate sa fie aceiasi cu valoarea de impozitare.
    In mod informal reprezentantii primariei perorau ca „atatea tipuri de valori nascocite de ANEVAR mai mult incurca” si ca „standardele ANEVAR ar trebui rapid contestate”.
    Nu vreau sa ma plang insa…asa se intampla!

    1. Adrian Vascu Post author

      E primaria Ploiesti?
      In norme la articolul 39 se scrie ca raportul de evaluare nu se inregistreaza in situatiile financiare. Sa citeasca si autoritatile locale.

  4. IVAN MARIUS

    Buna ziua,
    Valoarea de impozitare este cu sau fara TVA?
    Din valoarea obtinuta prin cost nu trebuie scazut TVA-ul?
    Multumesc,
    Marius IVAN

    1. Adrian Vascu Post author

      Valoarea de impozitare se estimeaza exclusiv TVA. Aceasta precizare se regaseste in standardul de evaluare GEV 500.

  5. lucian

    La persoanele juridice,care au cladiri rezidentiale dar care isi deduc cheltuielile cu utilitati se incadreaza la nerezidential?Daca nu isi deduce chelt cu utilitati,se incadreaza la rezidential?In ambele cazuri trebuie raport?

    1. Adrian Vascu Post author

      Articolul din CF (459) legat de utilitati se refera doar la cladirile detinute de persoane fizice. Pentru persoanele juridice se aplica art 460 si raportul este necesar atat pentru cladiri rezidentiale cat si pentru cladiri nerezidentiale.

  6. Eleonora

    In cazul unui apartament -utilizare rezidentiala al unei PJ, ce incadrare unitara fac conform Anexei 3 daca blocul (cladire tip A) are toate instalatiile, mai putin termoficare, iar apartamentul nu este dotat cu centrala termica, deci nu are cumulativ cele 4 tipuri de instalatii? Daca incadrez la 600 lei/mp, s-ar putea sa comenteze autoritatea locala, avand in vedere ca acelasi tip de apartament cu CT are o valoare impozabila mai apropiata de asteptarile lor.
    Multumesc,

    1. Adrian Vascu Post author

      Consultati autoritatea locala cum fac ei in aceeasi situatie cand acelasi apartament apartine unei persoane fizice (si algoritmul de calcul este cel din art 457 din CF care a fost preluat si in Anexa 3)

  7. violeta

    Buna ziua, am urmatoarea speta:
    – PF inchiriaza unei societati un apartament cu 3 camere
    -societatea respectiva mi-a subinchiriat o camera pentru cabinet individual unde ma duc o data pe saptamana sa fac niste consulturi?
    Sediul cabinetului este la mine acasa dar unde nu desfasor activitate.
    Cum ma implica pe mine acest impozit?
    Cu stima

    1. Adrian Vascu Post author

      Impozitul il priveste pe proprietarul apartamentului si nu pe dumneavoastra are ati subinchiriat o camera. Pf va plati impozit in ipoteza unei utilizari nerezidentiale a apartamentului cu 3 camere conform art 458 din Codul Fiscal. In ce va priveste pe dumneavoastra ca si proprietar al casei unde cabinetul are sediul social, daca nu desfasurati activitate economica (urmand a declarati acest lucru la primarie) impozitul casei dvs ar trebui sa fie calculat in ipoteza utilizarii rezidentiale.

  8. Dorobantu Ion

    O cladire nerezidentiala are si teren. O parte din teren este de trecere.
    La evaluarea pentru impozitare ma refer numai la cladire?
    Mulumesc
    Dorobanti Ion

  9. DD

    VALOARE PENTRU IMPOZITAREESTE CEA REZULTATA DIN RAPORTUL DE EVALUARE (COST NET) SAU SE CALCULEAZA DUPA FORMULA :
    VAL INV CONTA+/-(VAL RAMASACONTA+/-VAL DIN RAPORT)

    1. Adrian Vascu Post author

      Valoarea impozabila rezulta din raportul de evaluare si nu are legatura cu valoarea de inventar/ramasa contabila din situatiile financiare ale contribuabilului persoana juridica.

  10. Maruntis N.

    Atentie ! Cred ca este editat eronat art. 44, Titlul IX, Capitolul 2, Sectiunea a 5-a, din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, fara inteles:
    „44. În cazul unei clădiri cu destinație mixtă, aflată în
    proprietatea persoanelor fizice, la adresa căreia este înregistrat
    un domiciliu fiscal, la care se desfășoară o activitate economică,
    când suprafețele folosite în scop rezidențial și cele folosite în
    scop nerezidențial, impozitul se calculează prin însumarea
    impozitului aferent suprafeței folosite în scop nerezidențial
    rezultă din documentația cadastrală, calculat potrivit art. 457 din
    Codul fiscal, cu impozitul aferent suprafeței folosite în scop
    nerezidențial, calculat potrivit art. 458 din Codul fiscal”

  11. denisa marcu

    Pentru persoane juridice, in cazul in care ultima valoare declarata la fisc, pe baza careia s-a emis decizia de impunere la 2015 este rezultata in urma unui raport de evaluare ( emis in ultimii 3 ani), putem considera ca aceasta este si valoarea impozabila la 2016 sau mai trebuie un nou raport de evaluare?
    multumesc
    DM

    1. Adrian Vascu Post author

      Daca nu au trecut trei ani de la ultima evaluare nu creste cota de impozitare daca nu realizati un nou raport de evaluare.

  12. cristi

    la formularul pentru introducerea datelor in BIF, sunt necesare valori pentru utilizarea rezidentiala respectiv nerezidentiala. Daca suprafetele nu sunt determinate prin cadastru si raportul de evaluare este pentru ipoteza de utilizare in scop nerezidential, urmind ca UAT sa calculeze pro-rata, ce date introducem in BIF?. Cred ca ar fi necesare cateva exemple de calcul atasate pe site-ul ANEVAR, mai ales ca de la data cursurilor si pana acum sunt modificari atat in anexa 1- contribuabil cat si la BIF

    1. Adrian Vascu Post author

      Introduceti valoarea rezultata din raportul de evaluare, adica valoarea intregului spatiu in ipoteza nerezidentiala

  13. Amaritei

    Buna ziua
    Constructie proprietate PJ, cu teren care apartine unei PF sau este concesionat: in raportul de evaluare se aplica doar abordarea prin costuri, ca in situatia imobilelor care au teren in cota indiviza?
    Multumesc.

    1. Adrian Vascu Post author

      Criteriul principal este daca terenul aferent proprietatii nu este cota parte indiviza si desigur daca ii poate fi estimata valoarea de piata. Avand in vedere ca valoarea terenului se utilizeaza in scopul alocarii este mai putin relevant cine e proprietarul versus posibilitatea acestuia de a fi evaluat. In ideea in care terenul este concesionat nu este simpla metodologia alocarii valorii terenului motiv pentru care as sugera abordarea prin cost.

  14. Iulian

    Pentru o proprietate rezidentiala apartinand unei persoane juridice la care are utilitati astfel: apa – put forat comun unui numar de proprietati dintr-un ansamblu rezidential, canalizare – fosa septica comuna proprietatilor din ansamblul rezidential, electrica si incalzire cu centrala termica se incadreaza valoare pe mp a proprietatii la 600 lei/mp deoarece apa si canalizarea nu sunt conectate la reteaua centralizata ?
    Multumesc

    1. Adrian Vascu Post author

      Acest caz este unul des intalnit asa ca trebuie sa ii gasiti solutia adecvata in fiecare sursa de costuri pe care o aplicati.

  15. grup initiativa

    De ce le-ati luat dreptul de a evalua valoarea impozabila a cladirilor din cadrul societatilor evaluatorilor de intreprindere(era un drept castigat)

    poate ii dati un raspuns si d-lui dr. inginer LIVIU VICTOR din Constanta( s-au va e rusine ca a fost lector ANEVAR pentru imobilizari corporale)

    1. Adrian Vascu Post author

      Buna seara,
      Dupa cum ati putut observa raspund la toate intrebarile de pe acest blog, unde consider ca pot sa emit o opinie. Si raspund uitandu-ma si cine este interlocutorul meu. Prezumtia de la care pornesc este cea de bunacredinta avand pretentia minima, ca cei care imi scriu, sa o faca in nume personal fara a le fi frica sa isi scrie numele si sa se ascunda dupa adrese de email generale si grupuri de initiativa. Din acest motiv si datorita greselii de ortografie elementare din paranteza din postarea grupului de initiativa, am fost tentat sa ignor acest mesaj. Nu am facut-o pentru ca probabil subiectul este urmarit si de alte persoane, de bunacredinta, care vor sa stie care e opinia mea.
      Astfel:
      1. Ma aflu in aceeasi situatie de a fi fost la origini evaluator de intreprinderi (EI) incepand cu anul 1995. Dupa ce a aparut specializarea Evaluarea proprietatii imobiliare (EPI) nu am considerat ca mi-a luat nimeni dreptul de e evalua cladiri ci am considerat ca s-a ivit oportunitatea de a mai invata ceva si a obtine o noua spcializare.Cei care au urmat cursul de formare (EPI) inteleg ce spun.
      2. Evaluatorii de intreprinderi stim cu totii ca sa evaluezi intreprinderi inseamna sa estimezi Valoarea capitalului actionarilor (Equity Value) sau valoarea capitalului investit (Entreprise Value). Chiar daca in patrimoniul intreprinderii sunt o varietate de active (imobilizate, circulante) printre care si necorporale, scopul evaluarii nu a fost si nu este evaluarea individuala a acestora. De aceea a fi evaluator de intreprinderi nu inseamna ca esti evaluator specializat in fiecare dintre activele unei companii. Dealtfel, pe parcursul raportului de evaluare se realizeaza si diagnosticul juridic. Inseamna oare acest lucru ca am obtinut specializarea de consilier juridic si pot emite opinii juridice?
      3. Cel putin din aceste considerente, in OG 24/2011 sunt prevazute specializari distincte EI si EPI pe langa Evaluarea Bunurilor Mobile (EBM), EValuarea instrumentelor financiare (EIF) si Verificarea evaluarii (VE). Prin asimilare pot fi avute in vedere categoriile aferente dreptului de a conduce autovehicule (B, C, D etc)
      4. Posibilitatea de capata aceasta specializare este accesibila tuturor evaluatorilor autorizati, prin urmare teza ca ni s-a luat un drept, este nedreapta, si daca vreti, pe langa cele de mai sus, si pentru simplul fapt ca nu am avut acest drept niciodata.

  16. Ivan Maria

    O persoană juridică deține mai multe imobile diferite de sediul social (adresa diferită), utilizate ca depozite, arhiva, ș.a. pentru activitatea proprie. Cum va considera aceste clădiri rezidențiale sau nerezidențiale?

  17. Kiss Geza

    Buna seara!
    1. Daca la o evaluare am mai multe comparabile pentru chirii, dar nu am date pentru terenuri din zona si de suprafata apropiata cu cea evaluata, pot sa renunt la abordarea prin venit, utilizand argumentatia de sus?
    2. Daca am de evaluat un bar, care are o terasa acoperita cu copertina, aria terasei intra in calculul suprafetei construite?
    Va multumesc

    1. Adrian Vascu Post author

      1. Puteti renunta daca nu aveti informatii relevante si suficiente.
      2. Terasa este o cladire (conform definitiei din codul fiscal) daca nu are pereti?

  18. Kiss Geza

    Multumesc pentru raspuns, dar nu m-am lamurit 100% la intrebarea 2.
    Conform codului fiscal nu este cladire, deoarece nu are pereti. Noi insa calculam costul pe aria construita, si conform definitiei, in Ac NU intra treptele exterioare si TERASELE NEACOPERITE, deci implicit cele acoperite intra (?). Simt ca nu e logic sa intre, deoarece ar creste enorm valoarea cladirii (nu are nici incalzire, nici instalatii sanitare, nici finisari, numai un acoperis provizoriu). Deci intrebarea mea (reformulata) este: chiar daca nu este considerata cladire, este atasata cladirii si este acoperita, conform definitiei Ac (se exclud cele neacoperite) intra in aria de calcul al costului? Scuzati-ma pentru ca insist la aceasta intrebare, acum ma intalnesc prima oara de aceasta situatie si nu as dori sa pornesc cu stangul… Va multumesc, cu stima

    1. Adrian Vascu Post author

      Imi este dificil sa raspund la acest fel de intrebare foarte tehnica. Cu planurile in fata si cu inspectia cladirii facuta sunt convins ca dumneavoastra puteti lua cea mai corecta decizie. Va recomand sa prezentati transparent in raport cum ati calculat.

  19. ARNAUT MADALINA

    IN CAZUL UNEI PERS. JURIDICE CARE CONSTRUIESTE BLOCURI DE LOCUINTE…UNDE INCADRAM LOCUINTELE??REZIDENTIALE SAU NEREZIDENTIALE….AS DORI TEMEIUL LEGAL. MULTUMESC!!!

    1. Adrian Vascu Post author

      Depinde care este utilizarea apartamentelor. Daca este de locuit, utilizarea este rezidentiala. Daca sunt spatii de birouri atunci utilizarea este nerezidentiala.

  20. Cristian

    Buna ziua,

    Un imobil apartinand unei persoane juridice care este inchiriat pe termen lung numai catre persoane fizice, exclusiv in scop rezidential, adica pentru locuit este considerat cladire rezidentiala sau nerezidentiala?

    Multumesc.

    1. Adrian Vascu Post author

      Buna seara,
      Fiind vorba despre o cladire cu utilizare rezidentiala se trateaza ca atare chiar daca apartine unei persoane juridice si chiar daca este inchiriata. Depinde modul in care declara firma cladirea in Anexa 1 din GEV 500 cand solicita realizarea raportului de evaluare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *