Matricea contribuabilului – pașii de start privind impozitul pe cladiri ce stă să vină

Acum ca a aparut si draftul de norme, care sunt supuse ultimelor ajustari, am pregatit mai jos o matrice care poate fi utilizata de catre orice contribuabil pentru a stabili situatia in care se afla si a lua in considerare primele repere demne de luat in seama. Matricea raspunde la intrebarile:

1. Cum se stabileste valoarea impozabila?

2. Va creste/scadea impozitul?

3. Care este cota de impozitare?

Matricea Contribuabilului
Tip Contribuabil Utilizare Rezidentiala (R) Utilizare Nerezidentiala (N) Utilizare Mixta (M) 
Persoana Fizica (PF) (1) PF-R (2) PF-N (5) PF-M
Persoana Juridica (PJ) (3) PJ-R (4) PJ-N (5) PJ-M
  1. PF-R – situatia 1 (Contribuabil PF si utilizarea cladirii rezidentiala)
  • Valoarea impozabila este calculata de catre autoritatea locala pe baza algoritmului prevazut de articolul 457 din Noul Cod Fiscal
  • Incepand cu anul 2016 impozitul va creste avand in vedere ca au crescut unele marimi din interiorul algoritmului de calcul (ex.valoarea de baza de la 935 la 1000 lei/mp si coeficientul de conversie suprafata utila suprafata desfasurata de la 1.2 la 1.4)
  • Cota de impozit este cuprinsa intre 0.08% si 0.2%
  1. PF-N – situatia 2 (Contribuabil PF si utilizarea cladirii nerezidentiala)
  • Valoarea impozabila rezulta dintr-un raport de evaluare realizat de catre un evaluator autorizat in conformitate cu standardul ANEVAR – GEV 500 (http://nou.anevar.ro/sites/default/files/page-files/gev_500_si_anexe_18_decembrie.pdf)
  • Incepand cu anul 2016 acest tip de impozit este nou si va creste semnificativ pentru cladirile nerezidentiale care apartin persoanelor fizice
  • Cota de impozit este cuprinsa intre 0.2% si 1.3%
  1. PJ-R – situatia 3 (Contribuabil PJ si utilizarea cladirii rezidentiala)
  • Valoarea impozabila rezulta dintr-un raport de evaluare realizat de catre un evaluator autorizat in conformitate cu Anexa 3 din standardul ANEVAR – GEV 500. Aceasta anexa a preluat algoritmul prevazut in art. 457 din Noul Cod Fiscal. (http://nou.anevar.ro/sites/default/files/page-files/gev_500_si_anexe_18_decembrie.pdf)
  • Incapand cu anul 2016 acest impozit va scadea fata de situatia anterioara avand in vedere in primul rand pentru ca s-a redus cota de impozitare (pana anul trecut fiind aplicata asupra valorii de inventar din evidentele contabile si fiind in cea mai mare parte a situatiilor 1.5%)
  • Cota de impozit este cuprinsa intre 0.08% si 0.2%
  1. PJ-N – situatia 4 (Contribuabil PJ si utilizarea cladirii nerezidentiala)
  • Valoarea impozabila rezulta dintr-un raport de evaluare realizat de catre un evaluator autorizat in conformitate cu standardul ANEVAR – GEV 500 (http://nou.anevar.ro/sites/default/files/page-files/gev_500_si_anexe_18_decembrie.pdf)
  • Incepand cu anul 2016 impozitul pentru aceasta categorie de cladiri si de contribuabili se va putea mentine, va putea creste sau va putea scadea in functie de modalitatea in care a fost stabilita valoarea impozabila in trecut
  • Cota de impozit este cuprinsa intre 0.2% si 1.3%
  1. PF-M si PJ-M sau Utilizarea mixta

Cele doua situatii ar trebui tratate la fel si asteptam ca normele sa precizeze acest lucru. Gasiti in schema de mai jos toate situatiile posibile.

Utilizare mixta

18 thoughts on “Matricea contribuabilului – pașii de start privind impozitul pe cladiri ce stă să vină

    1. Adrian Vascu Post author

      Se va aplica o cota de 2% asupra valorii impozabile obtinute utilizand algoritmul din situatia 1. (art 458 din Codul Fiscal). O seara buna!

  1. Cristina

    Este valabil si pentru Intreprinderi Individuale? Toata lumea vorbeste de PFA si SRL dar nu vad sa mentioneze nimeni Intreprinderile Individuale

  2. Alin Pop

    Buna ziua,

    In cazul unui apartament proprietate persoana fizica pentru care utilizarea este nerezidentiala (birou contabilitate) determinarea valorii de piata se calculeaza pronind de la 1.000 lei la care se aplica rangul localitatii si deprecierile in conformitate cu varsta?

    Multumesc anticipat.

    Alin Pop

    1. Adrian Vascu Post author

      Fiind vorba de utilizarea nerezidentiala, valoarea impozabila rezulta dintr-un raport de evaluare si nu utilizand algoritmul de la art 457 (care contine acea valoare de 1000 lei/mp)

  3. Marian Stv

    Bună ziua şi vă mulţumesc mult că ne oferiţi şi răspunsuri particularizate.
    Iată o situaţie un pic mai ciudată.
    1. Persoană singură, proprietar apartamnet încă din 1990.
    2. Apartamentul este, de fapt, o garsonieră!
    3. În 2004, la înfiinţarea firmei, acest lucru nu a constituit impediment pentru nimeni, (ONRC sau fisc). În aceeaşi cameră se executa (doar când s-a executat) orice activitate, personală sau de firmă. Cod 6311, pagini web şi activităţi conexe. Merge şi din parc, cu conexiune wifi.
    4. Firma nu a avut niciodată angajaţi, nu era cazul pentru 6311. (pagini web). A existat contract cu firma de contabilitate!
    5. Firma este suspendată, cu toate condiţiile legale (Registrul Comerţului, etc). Mai devreme chiar de 2015.
    6. Utilităţile sunt şi au fost plătite NUMAI de persoana fizică.

    Poftim fiscule de calculează!!! Eu le spun că e 99,99% rezidenţială, ei că să mai vedem.

    Vă mulţumesc foarte mult că vă pierdeţi un timp util aplecându-vă şi asupra acestui caz, sănătate şi mult succes pe mai departe!

  4. buzilan petre

    am un spatiu comercial de 42 mp construit cu autorizatie de constructie in 2007 nu am desfasurat activitati economice si nu am dedus cheltueli niciodata pe acest spatiu.ce documente trebuie sa intocmesc pentru a se reduce impozitul

    1. Adrian Vascu Post author

      Din descriere cladirea dvs are destinatie nerezidentiala, rezultand din autorizatia de construire. Va recomanda sa intrebati la autoritatea locala ce demersuri sunt de facut daca doriti sa ii schimbati incadrarea.

  5. Marius

    Buna ziua,

    Societatea X detine in patrimoniul sau un apartament (proprietate imobiliara rezidentiala). De altfel acest spatiu reprezinta sediul societatii, insa activitatea se desfasoara la un alt punct de lucru – spatiu inchiriat.

    Avand in vedere ca cheltuielile cu utilitatile (cheltuielile comune de pe scara de exemplu, care locuiesti sau nu in apartament, ele exista) presupun facturi emise catre societatea X e de inteles ca daca sunt considerate cheltuieli deductibile fiscal, spatiul va fi considerat nerezidential, iar daca sunt considerate nedeductibile fiscal va fi considerat rezidential?

    Multumesc

  6. Grigore Liana Carmen

    Buna ziua,
    Cf.art460/Cod Fiscal-pentru cladirile Nerezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de Persoane Juridice, cota de impozitare este de 0.2%-1.3%.
    Cf.Taxe si impozite sect.1 Bucuresti , cota de impozitare este de 1.5 %? (iese din barem).
    http://www.impozitelocale1.ro/taxe2016.html-pers.juridice
    Nu cred ca intereseaza un evaluator, dar corectia ar trebui facuta prin Ministerul de Finante.

    1. Adrian Vascu Post author

      Sa nu fie vorba de faptul ca autoritatile locale au dreptul prin lege sa majoreze impozitele legale cu pana la 50% si asa sa fi actionat Sectorul 1

  7. elena

    Buna seara. Am si eu o problema in sensul ca am de evaluat un grajd, vechime = 45 ani, dar nu s-au efectuat la timp lucrari de intretinere, reparatii curente, deprecierea fizica este mai mare decat cea data de vechimea in ani si majorata de faptul ca nu s-au luat masuri adecvate de conservare si paza.Deprecierea corespunzatoare conform Anexei 2 este de 55%, consider ca este prea mica , se poate majora sau cum procedez? multumesc.

    1. Adrian Vascu Post author

      Anexa 2 prevede situatia in care starea este nesatisfacatoare. Deasemenea exista precizare ca in cazurile care ies din „tipare” evaluatorul sa isi utilizeze suplimentar rationamentul profesional si sa justifice acest lucru in raport. Va amintesc ca orice crestere a uzurii inseamna scaderea valorii impozabile, deci a impozitului prin urmare trebuie sa va asigurati ca aveti toate argumentele necesare sustinerii deciziei pe care o luati.

  8. anda neagu

    Buna ziua,
    Am depus formularul la directia de taxe locale,
    Noi avem sediul in apartament(firma nu a avut activitate de la infiintare pana in prezent,depunem declaratiile pe 0)insa de acolo ni sa spus ca firma apare ca si activa .
    Ce putem face?
    Sa o declaram inactiva?

    1. Adrian Vascu Post author

      Amintiti-le celor de la impozite si taxe ca in codul fiscal se aminteste de „sediu cu sau fara activitate” nu daca firma are activitate sau nu. Prin urmare daca nu se desfasoara nici o activitate la adresa unde s-a declarat sediul utilizarea ar trebui sa ramana rezidentiala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *