Ghidul complet al contribuabilului persoană fizică – privind impozitul pe clădiri

  1. Persoanele fizice care detin doar cladiri cu utilizare rezidentiala nu trebuie sa faca nici un demers suplimentar fata de anii anteriori. Doar sa plateasca un impozit (usor) majorat.
  2. Pentru cladirile nerezidentiale va trebui contractat un evaluator autorizat. Daca nu se intampla acest lucru, cota de impozitare va fi de 2% si nu cuprinsa intre 0.2 si 1.3%.
  3. Un pas important este completarea declaratiei de impunere solicitata de autoritatile locale in cazul cladirilor cu utilizare mixta sau nerezidentiala. Urmariti cerintele autoritatilor locale privind declaratia de impunere si documentele necesare anexarii acestora.
  4. Cei care detin o cladire in care se afla sediul unei firme sau PFA trebuie sa declare daca sediul este cu activitate sau nu. In cazul in care sediul este fara activitate ne gasim in situatia de la pct 1.
  5. In cazul in care sediul firmei sau PFA este cu activitate economica impozitul se va calcula pornind de la modul de identificare al suprafetelor utilizate in cele doua scopuri (residential si nerezidential sau economic)
  6. In cazul apartamentelor sau caselor de locuit unde se afla sedii de firme sau PFA, pentru o incadrare cat mai corecta a cladirii ca utilizare rezidentiala, nerezidentiala sau mixta, recomand sa fie revizuite contractele de inchirere si/sau comodat. Din ele sa rezulte clar daca suprafetele rezidentiale sau nerezidentiale sunt identificate iar in cazul in care acestea nu sunt identificate distinct, cine plateste si deduce utilitatile.
  7. Daca suprafetele sunt prezentate distinct (conform documentatiei cadastrale sau pe baza declaratiei pe proprie raspundere a contribuabilului), pentru partea nerezidentiala va trebui contractat un evaluator autorizat iar raportul de evaluare va trebui transmis autoritatilor locale.
  8. Daca suprafetele nu sunt identificate distinct impozitul se va calcula avand in vedere cine este platitorul utilitatilor. In cazul in care cheltuielile sunt platite de catre proprietarul persoana fizica si nu sunt deduse de catre persoana juridica titulara a contractului de inchiriere sau comodat, cladirea va fi considerata cu utilizare rezidentiala (vezi pct. 1). Daca vor fi deduse cheltuielile de catre persoana juridica titulara a contractului de inchiriere sau comodat, cladirea va fi considerata cu utilizare nerezidentiala (vezi pct. 2)
  9. In cazul utilizarii partiale sau integrale a cladirii ca nerezidentiala si cand suprafetele sunt identificate distinct, este recomandata contractarea unui evaluator autorizat si realizarea unui raport de evaluare in perioada 1 ianuarie – 31 martie 2016. Dupa aceasta data nu mai pot fi realizate rapoarte de evaluare pentru anul 2016 si contribuabilii vor plati cota majorata a impozitului daca aveau posibilitatea sa solicite rapoarte de evaluare si nu au facut-o. Raportul de evaluare nu poate fi realizat inainte de 1 ianuarie 2016.
  10. Daca se impune realizarea unui raport de evaluare si acest lucru nu este solicitat de catre persoana fizica, aceasta va plati cota de impozit majorata de 2% asupra valorii fiscal calculate de catre contribuabil conform regulilor aplicabile cladirilor rezidentiale apartinand persoanelor fizice.
  11. In cazul cladirilor cu utilizare nerezidentiala sau mixta trebuie completata Anexa 1 din GEV 500 – Standardul de evaluare pentru impozitarea cladirilor (atasata acestui material). Aceasta anexa ar fi recomandat sa faca parte din contractul incheiat cu evaluatorul.
  12. Punerea la dispozitia evaluatorului a tuturor informatiilor necesare realizarii evaluarii precum si asigurarea inspectiei fiecarei cladiri.
  13. Realizarea cate unui raport de evaluare pentru fiecare administratie locala unde contribuabilul detine cel putin o cladire.
  14. Depunerea unei copii a raportului de evaluare de catre contribuabil la autoritatea locala pana la 31 martie.
  15. Alte detalii gasiti in postarea Matricea contribuabilului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANEXA 1

 

Denumire/Nume Prenume contribuabil …………………………………………………………………………………………………..

Adresă sediu/domiciliu …………………………………………………………………………………………………..

Cod de identificare fiscală/Cod numeric personal …………………………………………………………………………………………………..

 

 

Declarația contribuabilului privind

clădirile supuse evaluării pentru impozitare

la data …………………………..

 

 

Număr clădiri

 

Număr județe

 

Număr localități

 

Număr pagini Anexa 1

 

 

 

 

 

 

 

Data                                                                                                   Semnătura/Ștampila

 

 

 

 

Denumire/Nume Prenume contribuabil …………………………………………………………………………………………………..

Adresă sediu/domiciliu …………………………………………………………………………………………………..

Cod de identificare fiscală/Cod numeric personal …………………………………………………………………………………………………..

 

 

Lista clădirilor supuse evaluării pentru impozitare

Nr. crt. Denumire clădire R/N/M Județ Localitate Adresa Încadrare în zonă pe localități* Rangul localității
               
               
               
               
               
               
               
               
               
 

R – utilizare rezidențială

N – utilizare nerezidențială

M – utilizare mixtă

 

*NOTĂ: În cazul proprietăților rezidențiale deținute de persoane juridice încadrarea în zone pe localități și rangul localității se va face de către contribuabil.

 

 

 

 

 

237 thoughts on “Ghidul complet al contribuabilului persoană fizică – privind impozitul pe clădiri

  1. Adrian

    Bună ziua, am văzut multe articole pe această temă. Acesta pare mai complet și mai bine structurat.
    Totuși, de unde rezultă concluzia de la punctul 8?

    Mulțumesc,
    Adrian Ilioiu

    1. Adrian Vascu Post author

      Rezulta din articolul 459 din Codul Fiscal. Clasificarea in situatia suprafetelor neidentificate prin contracte poate fi sau rezidentaiala sau nerezidentiala. Criteriul de diferentiere ramane cel al platitorului de utilitati. Daca platitorul de utilitati este persoana fizica se exclude incadrarea in utilizarea nerezidentiala. Deci ceea ce ramane este incadrarea in utilizare rezidentiala. Formularul realizat de MDRAP pentru declararea cladirilor impozabile este incomplet din acest punct de vedere. Ne informam din aproape in aproape pe masura ce lucrurile se vor aplica si clarifica!
      Va multumesc
      Adrian Vascu

  2. Adrian

    Vă mulțumesc pentru răspuns.
    Mă aflu în situația în care în apartamentul în care locuiesc au sediul două PFA-uri, eu și soția. Obiectul de activitate sunt traducerile – amândoi lucrăm acasă, deci se desfășoară activitate economică.
    Apartamentul nu are spații identificabile distinct.
    Dacă modific contractul de comodat existent în acest moment și să specific în clar faptul că cheltuielile cu utilitățile sunt responsabilitatea persoanei fizice, proprietarul, după părerea dvs, se va calcula impozit pentru spații rezidențiale?

    Articolul 459, la care faceți referire, nu precizează în clar faptul că o locuință în care există un sediu și în care se desfășoară activitate economică dar utilitățile NU sunt plătite de firmă/pfa va fi încadrată la impozit rezidențial. Nici în proiectul de norme nu se evidențiază această situație.

    Oricum, toată lumea speră să fie așa.

    Vă mulțumesc anticipat pentru un eventual răspuns.

    1. Adrian Vascu Post author

      Buna ziua si La multi ani,
      Dupa parerea mea, in aceste situatii, impozitul ar trebui sa fie calculat in ipoteza utilizarii rezidentiale.

    1. Adrian Vascu Post author

      Buna seara,
      Anexa 4 reprezinta doar sinteza uniforma a raportului de evaluare pentru impozitare. Continutul raportului va fi adaptat numarului de cladiri supuse evaluarii si va urmari cuprinsul prezentat in Anexa 4.

  3. Viviana Martinescu

    Buna ziua!
    Avem urmatoarea situatie: casa 150 mp, spatiu comercial in camera de la parter din strada de 30 mp. Proprietar persoana fizica. Evaluatorul ce imi calculeaza mai exact: valoarea strict pe cei 30 mp? valoarea totala pe 150 mp? imi scrie distinct doar valoarea pe nerezidentialul de 30 mp? valoarea pe cei 150 mp, si imi da valori defalcate pe nerezidential de 30 mp si rezidential de 120 mp? cine ce valoare calculeaza si declara? ce calculeaza evaluatorul si ce primaria?

    1. Adrian Vascu Post author

      Buna ziua,
      Daca suprafata de 30 mp nu rezulta din documentatia cadastrala distincta, evaluatorul va realiza un raport de evaluare al intregii case in ipoteza utilizarii nerezidentiale iar autoritatea locala va calcula impozitul total. Urmarti exemplul care va aparea in normele metodologice.

      1. Viviana Martinescu

        suprafata de 30 mp rezulta din releveul casei. eu cer evaluatorului sa imi calculeze doar pe cei 30 mp aferenti spatiului comercial?
        Multumesc frumos!

          1. Viviana Martinescu

            …si atunci cum mi se impoziteaza in mod diferit cele doua zone din cadrul aceluias imobil, daca raportul se face pe toata casa si se emite o valoare globala? inclusiv rezidential adica…
            Va Multumesc!

          2. Adrian Vascu Post author

            Calculul va fi facut de catre autoritatea locala care va tine seama de prorata la suprafete si de cotele diferentiate de impozit.

      2. Cristian Negoita

        cred ca exista o contradictie – in ghidul de mai sus la pct 7 spuneti ca PENTRU PARTEA NEREZIDENTIALA VA TREBUI CONTRACTAT UN EVALUATOR daca suprafetele sunt identificate distinct (conform cadastru SAU DECLARATIE PE PROPRIE RASPUNDERE….) , iar la intrebarile dnei Viviana raspundeti diferit , ca ar trebuie evaluata toata casa ca nerezidentiala si sa stea fiscul sa separe ( daca nu o uita sa separe).

        1. Adrian Vascu Post author

          Nu este o contradictie. In ambele situatii se contracteaza un evaluator. Diferenta este ca in cazul suprafetei rezultate din cadastru se utilizeaza aceasta suprafata in evaluare iar cand suprafata nu rezulta din documentatie cadastrala se evalueaza cladirea intreaga in ipoteza nerezidentiala (art 46 din Titlul IX din normele la codul fiscal). Fiscul va calcula impozitul (vedeti exemplul art 48 din Titlul IX din normele la codul fiscal)

    1. Adrian Vascu Post author

      Anexa 4 reprezinta sinteza uniforma a raportului de evaluare. Pe ultima pagina este prezentat cuprinsul raportului care urmeaza a fi completat de catre evaluator in functie de fiecare situatie in parte.

  4. Sorin Ionita

    1. Va cere evaluatorul clientului sau persoana fizica informatii legate de suprafata utilizata nerezidential? Daca da care ar fi documentele aferente? O declaratve pe propria raspundere a acestuia este suficienta?
    2. In cazul unei cladiri cu utilizare mixta evaluatorul va estima si declara valoarea de impozitare a acelei cladiri ca si cum ar fi in intregime cu utilizare nerezidentiala urmand ca fiscul local sa aplice prorata aferenta locatiuni nerezidentiale (asa prevad normele!). In general clientii insista sa se stabileasca prin raportul de evaluare strict valoarea partii nerezidentiale. Este acceptabila o declarare a valorii acestei parti alaturi de valoarea cladirii considerate nerezidentiala?
    3. Inscrierea in BIF a unui raport pentru cladire cu utilizare mixta implica inscrierea atat a informatiilor pentru partea rezidentiala cat si cea nerezidentiala. Daca valoarea de impozitare declarata in raport este pentru cladirea considerata nerezidentiala, ce informatii inscriem in campurile din sectiunea aferenta utilizarii rezidentiale? Ramane necompletata? Repartizam valoarea raportata proportional cu suprafetele celor doua utilizari?
    4. Ce se inscrie in campurile referitoare la „valoarea de impozitare anterioara” ?
    5. Activitatea proprie de birou a unei firme care nu face efectiv afaceri reprezinta „activitate economica”?
    Multumesc!

    1. Adrian Vascu Post author

      1. Da
      2. Este corecta prima fraza.
      3. Inscrieti informatiile din raportul de evaluare.
      4. Se inscrie valoarea de impozitare anterioara pe care in cazul persoanelor juridice o obtinem de la acestia (in cazul persoanlelor fizice este posibil ca acestia sa nu o cunoasca).
      5. Daca este activitate de birou nu este utilizare rezidentiala

  5. Cristian Georgescu

    Bună ziua,
    Am un sediu social al unei firme într-o camera din apartamentul în care locuiesc ! Nu desfășor nici o activitate economica, dar am un abonament la mobil pe firma, la acea adresa. Se considera ca si utilizare mixta și trebuie evaluat?
    Dacă nu îl evaluez, se ca pune impozit de 2%?
    Mulțumesc frumos

    1. Adrian Vascu Post author

      Buna ziua,
      La prima parte a intrebarii nu stiu sa va raspund. Trebuie sa va confirme autoritatea locala. Daca este utilizare rezidentiala nu trebuie sa realizati raport de evaluare, deci nu exista cota majorata. Daca va fi considerata cladirea cu utilizare nerezidentiala (din cauza utilitatilor) atunci se va aplica nivelul majorat al cotei daca nu se va prezenta un raport de evaluare.

  6. Adrian

    Buna ziua,

    Detin o cladire P+1+M proprietar persoana fizica construita conform autorizatiei de constructie ca si „Minicomplex comercial P+1+M” in anul 2008. Fiecare nivel are 188 mpc.

    Parterul este inchiriat catre patru SRL-uri iar etajul si mansarda nu sunt inchiriate (sunt libere, dealtfel mansarda nu a fost inchiriata niciodata iar etajul unu a fost inchiriat o scurta perioada acum 6(sase) ani, deci nu produc venituri).

    Pot declara conform formularefor publicate in 29.12.2015 etajul 1 si mansarda ca rezidential ? Practic doar eu mai trec pe acolo la o luna sau doua sa vad daca totul este in regula.

    Va intreb acest lucru deoarece consiliul local din oras a stabilit cota impozit persoane fizice nerezidential 1,3% si 0,09% pentru rezidential. Ar fi oportuna o evaluare ?
    In mod implicit ei inmultesc 1000lei mpc x 188mpc x 2,3 (rang 3 oras/zona) adica 432400 lei/nivel.

    Apreciez un raspuns profesionist din partea Dumneavoastra si de ce nu poate vom colabora pe viitor eu detinand o microintreprindere in Bucuresti.

    Numai bine,

    1. Adrian Vascu Post author

      Buna ziua,
      Dupa cum inteleg intrebarea, etajul 1 si mansarda sunt cladiri fara activitate economica (daca au cadastru distinct). Si se incadreaza in prevederile 459 (2) din cod, adica la utilizarea rezidentiala. Va recomanda sa confirmati acest lucru cu autoritatea locala pentru ca am observat ca inca nu exista o abordare unitara si sa nu intampinati probleme ulterioare.
      Va multumesc.

  7. Cosma

    Buna ziua,

    Intrebare referiroare la pct. 8).

    In formularul MODEL 2016 ITL-001 publicat de MDRAP prin ordinul nr. 2069/2015 nu apare urmatoarea situatie:
    cladire mixta, suprafetele nu pot fi delimitate, iar cheltuielile NU sunt platite de agentul economic;

    Sectiunea VII are doar doua optiuni: a) si b)

    a) La adresa poştală a clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal al unui operator economic, dar nu se desfăşoară nicio activitate economică.

    b) Dacă la adresa poştală a clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal al unui operator economic care desfăşoară activitate economică, iar cheltuielile cu utilităţile SUNT în sarcina operatorului economic, contribuabilul va completa câmpul rezervat clădirilor nerezidenţiale

    Cum completam in aceasta situatie formularul mai sus amintit?

    Multumesc

    1. Adrian Vascu Post author

      Buna ziua,
      Am vazut aceasta scapare din formular. Astept sa vedem cum vor interpreta autoritatile locale. O parte din ele cu care am vorbit considera ca in acest caz cladirea este rezidentiala. Probabil nu se va bifa nimic in formularul actual

  8. Maria

    Buna ziua Dl. Adrian Vascu
    Am un punct de lucru infiintat in Timisoara. La adresa punctului de lucru am 2 cladiri inregistrate pe persoana juridica: o cladire (casa) cu utilizare rezidentiala si o magazie care a fost utilizata ca depozit materiale. In prezent la adresa punctului de lucru nu mai desfasor activitate comerciala, magazia fiind goala. Trebuie sa fac reevaluarea, fiindca au trecut 3 ani de la ultima reevaluare. In anexa publicata de dvs. mai sus cum trec destinatia Magaziei, daca nu mai desfasor nici o activitate comerciala si nu mai este utilizata?
    Va multumesc pentru bunavointa si profesionalismul Dvs!

  9. Eugen

    Buna ziua,
    Va rog sa dați câteva exemple de clădiri rezidențiale deținute de persoane juridice.
    O firma care are mai multe apartamente in proprietate si pe care le inchiriaza ca locuinte pentru persoane fizice pot fi considerate clădiri rezidențiale?
    Va mulțumesc.

    1. Adrian Vascu Post author

      Buna ziua,
      Din cate cunosc exemplul dumnevoastra se incadreaza in categoria cladirilor rezidentiale apartinand persoanelor juridice.

  10. Lucian Felecan

    In situatia unui apartament situat la parter de bloc, proprietar persoana fizica, transformat si utilizat ca spatiu comercial fara modificari structurale sau de compartimentare, doar usa acces exterior spre strada, calculul valorii de impozitare se face cu Anexa 3 din GEV500 sau cu metode de evaluare(cost, venit, piata)?

    Va multumesc,
    Lucian

    1. Adrian Vascu Post author

      Estimarea valorii se va realiza in functie de utilizarea cladirii declarate de catre contribuabil. Dupa descriere, se pare ca ne aflam in situatia unei persoane fizice care detine o cladire nerezidentiala, deci nu se aplica Anexa 3.

  11. MAGDA

    Am o casa cu suprafata utila 110mp si desfasurata de 159 mp;la care din acestea se aplica procentul de impozitare?Din aceasta casa ,am dat cu contract de comodat unui fiu care are firma
    de ‘ACTIVITATI DE INGINERIE SI CONSULTANTA TEHNICA LAGATA DE ACESTEA-COD CAEN 7112-
    o suprafata de 80mp pentru birou si o magazie,gindindu-ne ca pe viitor sa facem firma si pe executie lucrari. Acum ca se majoreaza impozitul pot sa fac un act aditional la contractul de comodat sa micsorez suprafata data spre folosinta SRL-ului?Specific de asemenea ca nu am specificat in contract cine plateste utilitatile aferete firmei si nici nu s-au decontat vreodata pe firma, ele fiind toate pe numele persoanei fizice.si achitate in totalitate de mine,fara vreo pretentie .ca sa imi ajut fiu.Si in sfirsit ,de ce nu se tine cont si de cifra de afaceri-una este sa ai o cifra de afaceri de milioane si alta de pina in o suta mii lei.In alta ordine de idei ,discutind cu un evaluator, mi-a spus ca nu poate sa -mi faca evaluarea pina la 31.03.2016,intrucit vor fii multi clienti iar numarul evaluatorilor spunea dinsul -4000 pe tara, este prea mic ca sa ne satisfaca.
    Deasemenea ,ma intreb daca nu cumva,cladirea trebuie sa aiba intabulare-si…………tot asa gindind ,ma intreb daca mai are rost sa ne chinuim,intrucit taxele :TVA,IMPOZIT MICRO,BUG DE STAT SI BUG ASIG SOC,IMP CLADIRI,IMP AUTO,……..CU CE MAI TRAIM?Ajungem mai bine sa o desfiintam si plecam pe alte meleaguri daca mai putem.
    Va multumesc pentru ascultare si raspuns.

    1. Adrian Vascu Post author

      Din intrebarea dumneavoastra incerc sa va raspund la aspectele unde stiu sa o fac. Astfel:
      1. Suprafata pe baza careia se calculeaza valoarea impozabila este suprafata desfasurata
      2. Daca suprafata aferenta contractului de comodat/inchiriere este precizata in contract, nu se aplica regulile cu titularul platii utilitatilor
      3. Referitor la modificarea contractului va recomand sa consultati autoritatea locala unde ati inregistrat acest contract
      4. Numarul evaluatorilor este suficienti. Si pana acum au fost evaluate toate cladirile rezidentiale si nerezidentiale apartinand persoanelor juridice si nu au existat probleme de incarcare.

  12. radian

    Buna ziua vad ca sint foarte multe situatii asa ca ma refer strict la a mea.Detin un CMI (cabinet dentar) intr-o garsoniera.Din ce am citit am inteles de la dvs ca daca voi plati utilitatile fara deducerea lor ma incadrez la rezidential?bun masura se aplica cu 2016?sau retroactiv?
    Va multumesc

    1. Adrian Vascu Post author

      Din descriere va gasiti in situatia unei cladiri nerezidentiale fara sa rezulte daca proprietarul este persoana fizica sau juridica. Fiind cunoscuta suprafata garsonierei folosita integral in activitatea dumneavoastra nu va incadrati in categoria cladirilor unde impozitul va fi determinat de platitorul utilitatilor.

  13. Saroz Cristiana

    Buna ziua,

    Referire la pct. 9).

    In formularul MODEL 2016 ITL-001 publicat de MDRAP prin ordinul nr. 2069/2015 nu apare urmatoarea situatie:
    cladire mixta, suprafetele nu pot fi delimitate, iar cheltuielile NU sunt platite de agentul economic;

    Sectiunea VII are doar doua optiuni: a) si b)

    a) La adresa poştală a clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal al unui operator economic, dar nu se desfăşoară nicio activitate economică.

    b) Dacă la adresa poştală a clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal al unui operator economic care desfăşoară activitate economică, iar cheltuielile cu utilităţile SUNT în sarcina operatorului economic, contribuabilul va completa câmpul rezervat clădirilor nerezidenţiale
    Cum completam in aceasta situatie formularul mai sus amintit?

    O parte a raspunsului dumneavoastra a fost:

    Probabil nu se va bifa nimic in formularul actual

    In acest caz mai tebuie facuta evaluarea locuintei ?

    Multumesc

    1. Adrian Vascu Post author

      Dupa parerea mea in acest caz nu trebuie facuta evaluarea cladirii ci se incadreaza in categoria cladirilor rezidentiale.

  14. Adina Mihaela

    La ce se refera sintagma ” nu se desfasoara nicio activitate economica”? Adica am activitatea suspendata sau ca am doar domiciliul fiscal si desfasor activitate in alta parte?!

    Exemplu: am activitate PFA instalatii electrice, sediul il am in apartamentul unde si locuiesc, NU decontez nicio utilitate, nu am niciun contract de comodat sau alt fel de contract, impozitul o sa-l platesc ca fiind cladire mixta?!

    1. Adrian Vascu Post author

      Dupa parerea mea va gasiti in situatia majoritatii PFA-urilor care au sediu in apartament/casa dar nu desfasoara activitate. In acest caz utilizarea cladirii va ramane cea rezidentiala.

  15. Adrian

    Am un PFA (creare software la comanda) iar sediul social il am in apartamentul tatalui meu:
    – nu am dedus nicio cheltuiala legata de intretienere a apartamentului respectiv;
    – ca PFA, am trecut in declaratia pt 2016 venituri 0 (nu mai desfasor activitate economica, tin PFA-ul activ doar pentru ca am un contract de leasing auto in derulare pana in 2018)

    In acesta situatie, cum se procedeaza? Tatal meu mai trebuie sa depuna acea declaratie la Direcția de Impozite și Taxe?

    1. Adrian Vascu Post author

      Din descriere rezulta ca va gasiti in situatia unei cladiri mixte in care nu se desfasoara activitate economica deci cladirea ar trebui sa fie clasificata ca rezidentiala. In ce priveste declaratia verificati va rog la autoritatea locala.

  16. Pricopi Stefan

    Buna ziua, sunt PFA, fotograf, am sediul social in apartamentul parintilor si nu am dedus din cheltuielile cu utilitatiile pana acum. Din cate inteleg eu ma incadrez la cladire rezidentiala si deci nu va trebui sa platesc impozitul pentru cladire nerezidentiala. Sau e considerata cladire mixta? Am inteles bine? Multumesc mult.

    1. Adrian Vascu Post author

      Este corecta interpretarea dvs. Va gasiti in situatia unei utilizari mixte unde nu se desfasoara activitate economica.

  17. Radu Marinescu

    Buna ziua, Dle Pascu,
    detin o casa la curte compusa din 3 camere, pe persoana fizica, in suprafata de 78mp, parter.
    Pe una din camere figureaza din 2008 un punct de lucru al firmei mele, punct de lucru pe care nu-l mai folosesc de 3-4 ani. In aceasta casa doar locuiesc.
    Cand am auzit de impozitul marit pe puncte de lucru la imobile am scos imediat punctul de lucru de la Registrul Comertului in data de 7 ian 2016. Am fost la DITL Sf. Vineri sa depun hartia de la Registrul Comertului, iar sefa directiei mi-a spus ca degeaba am scos punctul de lucru, ca pe 2016 voi plati impozitul intreg pentru punctul de lucru si ca sunt doua variante, ori 2% pe toata cladirea, ori 0,2% cu evaluator.
    Dle Pascu, va rog sa ma ajutati cu un sfat. Cum este posibil ca pentru 7 zile de functionare a punctului de lucru sa platesc un an intreg? Ce ma sfatuiti sa fac?
    Va multumesc,

    1. Adrian Vascu Post author

      Nu puteti face decat ce accepta autoritatile locale. Nu ma pot hazarda sa dau alt sfat pentru ca autoritatea in acest caz este la „autoritati”!

  18. Morar Nicolae

    In cazul in care am o clădire cu utilizari mixte(un spatiu comercial la parter si apartamente rezidentiale la etaj) in care sunt mai multi proprietari și am de realizat un raport de evaluare pentru spatiu comercial care are un cf distinct din care rezulta suprafata. Este corect sa evaluez doar spatiu comercial sau trebuie evaluata intreaga cladire urmand ca autoritatile locale sa stabileasca cotele pentru fiecare in parte? Daca am un spatiu comercial la parterul unui bloc trebuie evaluat tot blocul?????

  19. Marius

    Bună ziua.
    Precizez ca lucrez în cadrul unei direcții de impozite la nivel de municipiu, și va apreciez articolele. Nu cred ca am găsit prin comentariile dvs. contradicții față de interpretările pe care le-am făcut și noi. Acum ca avem și norme de aplicare cred ca e putina clar.
    O singura speță vreau sa o ridic aici : garajele care sunt printre blocuri. Dacă mergem pe definiția clădirilor anexă găsim acolo garajul ca dependința a clădirii rezidențiale situat în afara clădirii. Problema se pune ca atât din actele de vânzare cumpărare cât și din autorizația de construire sau din cadastru, acele garaje nu sunt anexa nimănui. Apartamentul poate fi pe o strada, garajul pe alta. Un contribuabil poate deține în proprietate doar un garaj fără a avea și o locuință. As dori sa aflu părerea dvs. despre cum încadrați garajul ? (Despre garajele de la case este clar sunt anexele casei deci rezidentiale). Vă multumesc.

    1. Adrian Vascu Post author

      Va multumesc pentru mesaj. Speta dumneavoastra este foarte reala si complicata. Cred ca ar trebui o precizare general aplicabila in acest caz. Dupa parerea mea daca garajul este utilizat pentru locuinta familiei trebuie tratat ca anexa, deci rezidential, indiferent daca este pe aceeasi strada sau daca rezulta din acte ca este anexa sau nu. Si acest lucru sa fie declaratia contribuabilului.Daca garajul nu este in realitate o anexa ci a fost achizitionat ca si investitie si este inchiriat catre terti sau adaposteste un service auto etc, atunci cladirea ar trebui declarata de catre contribuabil si tratata ca nerezidentiala!

  20. Maria

    Buna seara,

    Am dat spre folosinta prin contract de comodat o incapere de la subsolul casei mele (persoana fizica) unui SRL care desfasoara activitate economica. In contract este precizata suprafata incaperii si faptul ca proprietarul persoana fizica suporta cheltuielile cu utilitatile. Ati putea sa precizati cum se face impozitarea in aceasta situatie? – speta este asemanatoarea cu cea la care ati raspuns pe 1 ian. la 9.01, poate ca intre timp punctul dv. de vedere a devenit unanim acceptat

    1. Adrian Vascu Post author

      Daca se cunoaste suprafata incaperii (si aceasta nu are cadastru distinct) atunci nu se tine seama de regula cu utilitatile. Aceasta se aplica doar cand suprafata nu este cunoscuta. In cazul dvs veti avea nevoie de un raport de evaluare al intregii locuinte in ipoteza utilizarii nerezidentiale pe care sa il depuneti la autoritatea locala si aceasta va calcula impozitul tinand seama doar de suprafata utilizata in scop nerezidential. Raspunsul meu este bazat pe art 46 din Sectiunea impozit pe cladiri din Normele la Codul Fiscal aparute in acest an. La art 48 veti gasi si un exemplu de calcul in acets sens.

  21. Victoria Radulescu

    Buna ziua,
    Sunt persoana fizica si am o vila inchiriata unei societati comerciale care are activitate de birou si in mansarda sunt dormitoare folosite ca locuinta de serviciu. In raportul de evaluare, evaluatorul va scrie cat reprezinta nerezindential si ce valoare are acea suprafata si cat este rezidential cu valoarea aferenta? sau va da o valoare totala pentru nerezidential iar cei de la DITL vor face calculele?
    Va multumesc anticipat!

    1. Adrian Vascu Post author

      Suprafetele folosite in cele doua scopuri trebuie puse la dispozitia evaluatorului de catre dumneavoastra. Evaluatorul va stabili valoarea impozabila doar pentru partea nerezidentiala. Daca suprafata utilizata in scop nerezidential rezulta dintr-n cadastru distinct atunci aceasta suprafata va face obiectul evaluarii. Daca suprafata nerezidentiala nu rezulta din cadastru atunci evaluatorul va evalua intreaga casa in ipoteza nerezidentiala, urmand ca autoritatea locala, pentru a stabili impozitul pentru partea nerezidentiala, sa aplice prorata aferenta doar suprafetei utilizate in scop nerezidential.

  22. Iacob Sorin

    Buna seara,
    Sunt si eu in urmatoarea situatie.Detin un imobil vechi(din anii 50)dobandit prin succesiune dupa decesul tatalui meu in 2003.Am inchiriat 20 mp din acest imobil unei firme care si-a facut un punct de lucru(firma are sediu social in alta parte).Am contract de inchiriere cu aceasta firma inregistrat la fisc in care se precizeaza scopul inchirierii si suprafata(acesti 20 mp).Ce trebuie sa fac eu in aceasta situatie? Sa depun declaratie fiscala ptr stabilirea impozitului pe cladire cu regim mixt? E suficient sa adaug o copie a contractului de chirie din care rezulta suprafata inchiriata sau trebuie sa apelez la un evaluator? Repet imobilul e dobandit de tatal meu in anii 50 si mi-a revenit mie ca mostenitor legal.Multumesc

    1. Adrian Vascu Post author

      In cazul acestei utilizari mixte unde se cunoaste suprafata inchiriata, va trebui sa depuneti declaratie la care sa adaugati un raport de evaluare al intregii case evaluata in ipoteza nerezidentiala. Autoritatea locala va calcula valoarea impozabila doar pentru partea nerezidentiala si va stabili impozitul. Imi bazez aceste afirmatii pe art 46 si 48 din norme (titlul IX)

  23. EMIL

    Ati mai intalit situatia in care Primaria zice ca daca PFA declara ca deduce cheltuielile cu utilitatile toata locuinat intra la nerezidential si daca declara ca PFA nu deduce cheltuielile numai suprafata declarata ca fiind folosita pentru activitate economica este la nerezidentiala?

  24. Verona Agaleanu

    Buna ziua, detin un apartament in Drobeta Tr. Severin in care si locuiesc iar in celelalte apartamente nu stiu daca functioneaza PFA-uri (trebuie sa-mi intreb fiecare vecin?).De ce mai trebuie sa completez acel formular de declaratie fiscala, nu se poate platii ca in ani anteriori?

    1. Adrian Vascu Post author

      Nu trebuie sa completati formular daca apartamentul dumneavoastra este folosit in scop rezidential si nu are inregistrat vreun sediu de firma.

  25. Vasile Ionel D.

    Buna ziua domnule Vascu,
    Nu inainte de a va multumi pentru suportul acordat, va rog frumos sa-mi raspundeti la urmatoarea nedumerire:
    – detin un PFA cu sediul in apartamentul in care locuiesc, am contract de comodat pentru o camera (ne este specificat care camera si nici suprafata acesteia),dar am totusi releveul. Desfasor activitate gen „web design”, utilitatile sunt platite de pers.fizica fara sa le deduc pe PFA. Unde ma incadrez ? La utilizare rezidentiala sau mixta? Trebuie sa fac evaluarea la intregul apartament sau doar la o camera ? Care suprafata o pot declara nerezidentiala si care rezidentiala? Aceste suprafete le dau eu evaluatorului sau le alege el? Evaluatorul va considera intreg apartamentul nerezidential desi am releveu? Va multumesc !

    1. Adrian Vascu Post author

      Daca in contract nu aveti nici o suprafata specificata si nu deduceti cheltuielile cu utilitatile pe PFA ar trebui sa va incadrati in categoria utilizarii rezidentiale. Sper sa apara oficial curand aceasta clarificare care astazi rezulta prin deductie.

  26. MIRELA

    Sunt persoana juridica, cladire cu utilizare mixta, nu am cadastru distinct.
    Evaluatorul face evaluare pentru toata casa pt. nerezidential si atat.Stabilirea proratei si a valorii de impozitare pentru suprafata rezidentiala revine primariei?
    Este corect asa?
    Multumesc.

  27. Alin

    Buna ziua,

    Un evaluator poate intocmi un raport de evaluare al apartamentului in care isi are sediul social si al carui proprietar este el insusi?

  28. Mihaela Radu

    Buna ziua domnule Vascu,
    De exemplu:
    In cazul unui apartament cu utilizare mixta, rezidential si sediu PFA la care se deduc utilitati si se cunoaste suprafata cu utilizare nerezidentiala, evaluarea se realizeaza pentru intreagul apartament, iar acordarea cotei de impozit o realizeaza administratia locala? Sau evaluatorul poate sa tina cont de informatiile/suprafetele din contractul de comodat si sa estimeze valoarea doar pentru nerezidential?
    Raportul de evaluare trebuie realizat de catre un evaluator cu specializarea EPI si mai trebuie verificat si de catre un evaluator verificator?

    Cu multumiri,
    Mihaela Radu

    1. Adrian Vascu Post author

      1. Avand in vedere ca nu aveti cadastru distinct pe o camera din apartament sunteti in situatia in care se evalueaza intreaga suprafata ca utilizare nerezidentiala si administratia locala calculeaza valoarea impozabila si impozitul.
      2. Raportul realizat de un evaluator EPI fara sa existe obligatia verificarii de catre un verificator.

  29. Eleonora

    Buna seara,
    In cazul in care am de evaluat un spatiu comercial (de ex coafor) provenit din apartament la parter de bloc cu documentatie cadastrala pe apartament, cum ar fi corect sa evaluez ? Avand in vedere ca structura constructiva este tip apartament in bloc, fara prea mari modificari de recompartimentare, doar acces din exteriorul blocului,
    1. am varianta sa folosesc fise de cost apartamente in bloc, dar asta inseamna evaluare la destinatia initiala a cladirii si un cost de reconstruire conf cu structura constructiva existenta
    2. varianta sa folosesc costul de inlocuire pentru utilizarea actuala -spatiu comercial.
    Intre cele 2 variante prezentate am diferente majore de cost (din surse IROVAL adecvate), iar GEV 500 recomanda folosirea costului de inlocuire, iar daca nu, sa se argumenteze folosirea costului de reconstructie.
    Apoi urmeaza estimarea deprecierii fizice conf. Anexa 2 pentru care trebuie sa incadrez in grupa/subgrupa conf celor 2 variante prezentate.
    Dar care varianta ar fi corect de aplicat?
    Mentionez ca proprietarul/contribuabilul este persoana fizica.
    Va multumesc mult pentru raspuns si pentru profesionalismul dvs.

    1. Adrian Vascu Post author

      Dupa parerea mea va trebui sa selectati acea fisa de evaluare care se apropie cel mai mult de structura constructiva a cladirii evaluate chiar daca utilizarea este de coafor.

  30. Patcas Mirela

    Cunoscandu-se suprafetele inchiriate unor persoane juridice (contract de inchiriere,declaratie pe proprie raspundere a contribuabilului)dintr-o proprietate de tip rezidential a unei persione fizice ,se vor evalua doar aceste suprafete?Calculul acestora ca fiind nerezidentiale se face fololsind anexa 3?

    1. Adrian Vascu Post author

      Se evalueaza intreaga locuinta in ipoteza nerezidentiala daca suprafetele nu rezulta distinct din cadastru. Autoritatea locala va calcula prorata valoarea impozabila si va calcula impozitul

  31. Leonard

    Buna ziua,

    Detin un SRL in apartament, contract de comodat pe o camera delimitata ca suprafata. Nu decontez utilitati. In acest caz este utilizare mixta si este nevoie de un raport de evaluare pe camera respectiva?

    Multumesc!

    1. Adrian Vascu Post author

      Este nevoie de raport de evaluare pentru intreaga suprafata in ipoteza nerezidentiala, pentru ca suprafata din contractul de comodat nu are cadastru distinct.

  32. M.N.

    Ca si evaluator va intreb: se poate cere evaluarea, semnarea contractului si a listei cu datele cladirii pentru impozitare, de o alta persoana in afara de reprezentantul persoana juridica prorietara?( de ex. de contabilul firmei care se ocupa de rezolvarea depunerii documentelor pentru impozitare; administratorul firmei fiind plecat in afara tarii).
    va multumesc!

    1. Adrian Vascu Post author

      Contractul si Anexa 1 trebuie semnate de un reprezentant legal al contribuabilului. Poate fi si alta persoana dar sa aiba statutul de reprezentant legal sau imputernicit.

  33. DD

    IN CAZUL UNEI CLADIRI REZIDENTIALE DETINUTE DE O PERSOANA FIZICA CU DESTINATIE MIXTA SI NU SUNT SUPRAFETELE TRECUTE IN CADASTRU DISTINCT (cf) CI SUNT DOAR CUNOSCUTE PE BAZA DECLARATIEI PROPRIETARULUI SE FACE EVALUAREA LA INTREAGA CLADIRE .

  34. Iulia

    Buna seara,

    Lucrez la evaluarea unui apartament cu utlilizare mixta. Suprafetele corespunzatoare utilizarilor rezidential/nerezidential nu sunt evidentiate distinct in cadastru, ci au fost declarate de proprietar. Voi evalua intregul apartament in ipoteza de utilizare nerezidentiala, insa ce voi trece in BIF la sectiunea „Estimare valoare impozabila (R)…”?

    Multumesc!

    1. Adrian Vascu Post author

      Este corect. Veti evalua intregul apartament in ipoteza nerezidentiala. Daca proprietarul este PF nu veti completa in BIF nimic referitor la partea rezidentiala.

      1. Iulia

        Multumesc mult pentru raspuns. Joi am participat la cursul de pregatire unde au fost lamurite toate aspectele care pareau neclare. Sincere felicitari pentru discursul dumneavoastra si pentru pasiunea cu care va desfasurati activitatea!

  35. Ionica

    Imobilul meu se compune din locuinte (cu anexe) si spatii cu alta destinatie (cladiri distincte, foste spatii productive si de depozitare, uzate, dezafectate, neutilizate, distincte in cadastru, bune de demolat in acest an).

    Pe adresa imobilului nu este inregistrat vreun sediu fiscal. Incasez ca persoana fizica doar chirie pentru locuinte.

    Trebuie sa declar pana in 31 martie a.c. spatiile cu alta destinatie drept „nerezidentiale” impreuna cu valoarea de impozitare rezultata din evaluarea la care lucreaza un expert ANEVAR?

    Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

    Precizez ca sunt persoana fizica. Din neatentie am postat acelasi comentariu pe pagina privind persoanele juridice.

    1. Adrian Vascu Post author

      Pentru spatiile cu alta destinatie decat rezidentiale care va apartin dvs. ca persoana fizica va trebui sa depuneti declaratia pana la 31 martie insotita de un raport de evaluare al acestora. Asa cum ati spus.

  36. Daniel

    Bună ziua am un pfa cu punct de lucru acasă nu deduc utilitățile clădirea este mixtă aici și locuiesc este nevoe să depun declarație ,sau să fac evaluare .

    1. Adrian Vascu Post author

      Daca punctul de lucru este inregistrat la autoritati din cate stiu cladirea este considerata nerezidentiala si este nevoie de raport de evaluare. Daca este doar sediul pfa (si nu punct de lucru), si nu se cunosc suprafetele folosite in scop mixt si nu ati dedus utilitatile pe PFA atunci cladirea poate fi considerata rezidentiala.

  37. Dora

    Buna ziua,
    Am un PFA cu sediul in apartamentul familiei. Confectionez manual bijuterii si tot felul de accesorii si le comercializez numai la targuri si in piete, sau pe internet.
    Nu am dedus utilitati.
    In acest caz, trebuie sa fac evaluare si sa platesc impozit pentru cladire nerezidentiala?
    Multumesc!

    1. Adrian Vascu Post author

      Daca utilizarea este mixta si in contractul de comodat/inchiriere nu este trecuta nici o suprafata va puteti gasi in situatia cladirii rezidentiale, daca nu ati dedus utilitatile pe PFA. Daca se cunosc suprafetele atunci veti plati impozit pe utilizare mixta urmand sa faceti un raport de evaluare pentru a se stabili de catre primarie impozitul pentru partea nerezidentiala.

  38. Viulet Andreea

    Buna ziua,
    Detin o Intreprindere Individuala cu sediul in casa in care locuiesc compusa din parter si etaj,in baza unui contract de comodat in care nu am specificat suprafata,dreptul de folosinta fiind pe constructie si teren. Mentionez ca activitatea o desfasor la aceeasi adresa ,dar intr- o anexa ,nu in casa.Ce ar trebui sa fac in acest caz?

    1. Adrian Vascu Post author

      Cred ca va incadrati in regula platitorului de utilitati. Daca utilitatile sunt deduse pe Intreprindere Individuala va aflati in categoria utilizarii nerezidentiale. Daca sunt platite de persoana fizica atunci utilizare va ramane rezidentiala.

  39. Daniela

    Bună ziua,
    1.Dacă avem de evaluat o clădire mixtă,proprietar fiind o persoană fizică.Construcția inițială se extinde cu o mansardă cu destinație nerezidențială.Cadastru nu există decît pentru clădirea inițială.Pentru extindere există autorizație,memorii și proiect tehnic din care rezultă toate suprafețele necesare departajării rezidențialului de nerezidențial.Pentru situația actuală nu s-a refăcut cadastrul.
    În acest caz evaluăm toată clădirea ca nerezidențial sau numai partea nerezidențială ?
    2.Dacă contribuabilul ar fii persoană juridică cu aceeiași situație ?
    Mulțumesc mult.

    1. Adrian Vascu Post author

      Daca in primul caz nu rezulta suprafetele din documentatie cadastrala asa cum prevede art 44 din norme ar trebui evaluata intreaga casa in ipoteza utilizarii nerezidentiale.Daca proprietarul ar fi persoana juridica va trebui sa evaluati distinct partea rezidentiala conform Anexei 3 din Gev 500.

  40. Birzan C.

    Buna ziua,
    Sunt proprietarul, din 2005, impreuna cu sotia, a unei case P+1, cu suprafata de 88mp/nivel (176mp total).La parter am un spatiu comercial (rezultand si din autorizatia de constructie) de 14,60mp in care isi desfasoara activitatea un PFA- croitorie – (punct de lucru), cu care am incheiat prin ANAF un contract de inchiriere pe perioada determinata.La randul meu detin un PFA- scoli de conducere auto, fata de care nu am activitate economica in imobil (actualmente este chiar suspendat). Va rog respectuos sa ma lamuriti detaliat ce obligatii am in urma noului cod fiscal intrat in vigoare (daca trebuie sa evaluez casa/spatiul, comercial separat, in ce categorie ma incadrez, etc.).
    Va multumesc anticipat,

    1. Adrian Vascu Post author

      Cred ca va aflati in situatia in care veti realiza un raport de evaluare al intregii case in ipoteze nerezidentiala urmand ca primaria sa calculeze impozitul pe baza ponderii pe care suprafata utilizata in scop economic o detine in total suprafata desfasurata a casei

  41. Lavinia

    Buna ziua. in cazul in care trebuie sa evaluam un imobil S+P+1+M unde avem contract de comodat pentru subsol (100% – inchiriat conf comodat unde nu se mentioneaza suprafata) , parter ( 100%- inchiriat conf contract de comodat unde nu se mentioneaza suprafata) si o camera de la etajul 1 ( se mentioneaza suprafata exacta a biroului in contractul de comodat) iar restul suprafetei de la etajul 1 si mansarda sunt folosite ca si spatii de locuit, cum terbuie procedat? Mentionez ca in autorizatia de construire este mentionat ca „spatiu comercial si locuinte” iar utilitatile pentru subsol, parter si un birou de la etajul 1 sunt suportate de catre chiriasi prin contractul de comodat. Mai mentionez ca exista un cadastru pentru tot imobilul si nu sunt intabulate in CF spatiile comerciale ( subsol, parter si 1 birou de la etaj). Ca si evaluator stabilesc valoarea pentru toata constructia ( conform Iroval si Matrix), mentionez in raport ca din totalul de 300 mp suprafata construita desfasurata a fost inchiriata suprafata de 80 mp de la subsol ( conform releveu ), 80 mp la parter ( din releveu) , 20 mp la etaj ( suprafata care reiese si din releveu si din contract de comodat) ceea ce da 180 mp suprafata construita desfasurata folosita pt desfasurare de activitate economica. Eu trebuie sa inmultesc 180 mp cu valoarea pe mp care reiese din catalogul Iroval si astfel aflu care este valoarea impozabila? Sau fac toata constructia (300 mp), o incadrez la nerezidential si prezint in raportul de evaluarea suma totala care reiese din calculul efectuat prin catalogul Iroval fara sa le defalc si las Primaria sa stabileasca suprafata exacta pentru impozitare ca si rez si nerezid ? Suma totala conf. catalog iroval o fac pt 300 mp ( suprafata totala S+P+1+M) si spre ex. o sa fie de 500 euro/mp, ceea ce inseamna 150.000 euro unde, in baza actelor decat 180 mp sunt inchiriati deci valoarea de impozitare ar fi 90.000 euro. Eu in raport le defalc ( 90.000 euro nerezidential si 60.000 euro rezidential) sau notez toata valoarea constructiei de 150.000 euro?
    Multumesc si astept un raspuns.

    1. Adrian Vascu Post author

      Situatia este destul de complicata in acest imobil. As „inclina” spre varianta in care evaluati intregul imobil in ipoteza nerezidentiala si pe baza raportului de evaluare depus de catre contribuabil la primarie, aceasta va calcula impozitul corespunzator

  42. Ionica

    Va rog sa aveti bunavointa de a-mi explica de ce comentariul meu, moderat de Dvs., nu a fost pus pe site, in acelasi timp neprimind nici un raspuns la intrebarile pe care vi le-am pus?
    Nu-mi amintesc sa fi folosit un limbaj indecent si am apelat la Dvs. apreciind expertiza Dvs. deosebita.

    1. Adrian Vascu Post author

      Nu am eliminat nici un comentariu de pe site. Am raspuns insa destul de tarziu la ultimele intrebari pentru ca am fost implicat in diverse activitati si efectiv nu mi-a ajuns timpul. Imi cer scuze pentru intarziere.

  43. Todor Reinmuth

    Buna seara!

    Impreuna cu sotia, sunt proprietarul unui apartament cu doua camere si a unei garsoniere situate in municipiul Cluj-Napoca, ambele imobile avand exclusiv destinatie rezidentiala. Prin urmare, in situatia data, mai trebuie completat acel formular ITL – 001?
    Va multumesc anticipat!

    1. Adrian Vascu Post author

      Din cate stiu eu nu trebuie sa depuna declaratii decat cei care se afla in situatia utilizarii rezidentiale sau mixte respectiv cei care au declarat un domiciliu fiscal in cladirile pe care le detin. Din cate inteleg dumneavoastra nu va gasiti in niciuna dintre aceste situatii.

  44. Viorel

    Buna ziua,

    In cazul unei cladiri cu regim mixt (sediu de firma I.I.), cheltuielile cu evaluarea locatiei pot fi deductibile ptr I.I.?

    Va multumesc,

    1. Adrian Vascu Post author

      Solicitarea evaluarii o va face proprietarul cladirii. In mod sigur sunt deductibile daca proprietarul este PJ. Altfel, fiind o cheltuiala in sarcina persoanei fizice, adica a proprietarului ar trebui sa existe un document pe baza caruia sa se inregistreze aceste cheltuieli in situatiile financiare ale agentului economic (probabil contractul de inchiriere)

  45. Marin

    Buna ziua,

    Avem de evaluat un apartament, in bloc de locuinte, cu utilizare nerezidentiala care detine si boxa pivnita (acelasi nr. top. cu cel al apartamentului). Cum evaluam „cladirea” in acest caz (suprafata boxei intra in suprafata apartamentului)? Dar in cazul in care boxa este inscrisa in alt CF si are propriul nr. top.? Sau un garaj la subsolul unui bloc, din care contribuabilul detine numai o cota parte?
    Va multumesc.

    1. Adrian Vascu Post author

      In mod normal spatiul trebuie evaluat tinand seama de toate suprafetele care ii apartin. Modalitatea in care utilizati suprafetele este strict influentata de sursa de cost pe care o folositi si cum trateaza aceasta spatiile comune.

  46. Maria

    Buna ziua

    Am 2 intrebari:
    1.Cf Anexa 3 -GEV 500 ,ptr apartament. Suprafata construita= Su x1,4. Intrebare: S utila include si balconul? In cazul meu, apartamentul are supradata utila de 167 mp si o terasa de 164 mp.

    2. Ptr evaluare hotel P+3E aplic catalog 65 iar in catalog Schiopu am doar hotel minim P+8E . Ce catalog utilizez ptr hotel P+3E inafara de catalog 65 ca sa pot veriifica asa cum ati spus la curs din doua surse?

    1. Adrian Vascu Post author

      1. n mod normal spatiul trebuie evaluat tinand seama de toate suprafetele care ii apartin. Modalitatea in care utilizati suprafetele este strict influentata de sursa de cost pe care o folositi si cum trateaza aceasta spatiile comune.
      2. Daca nu gasiti alt catalog incercati sau prin asimilare cu cele existente sau cu un deviz. Analizati fiecare detaliu de la caz la caz.

  47. Ileana

    Buna ziua,
    As dori o lamurire legata de raspunsurile dvs de mai sus, si anume „Daca suprafata nerezidentiala nu rezulta din cadastru atunci evaluatorul va evalua intreaga casa in ipoteza nerezidentiala”. Adica evaluatorul va evalua intreaga casa (apartament de bloc) ca si cum ar fi spatiu comercial, asadar la o valoare per metru patrat mult mai mare decat pentru spatiu locativ, din cate stiu eu. Rezultatul nu va fi ca un apartament care valoreaza, sa zicem, 60.000 euro va valora in raportul de evaluare, sa zicem, 180.000 euro ca urmare a calcularii valorii lui „in ipoteza nerezidentiala”?
    Va multumesc!

    1. Adrian Vascu Post author

      Ipoteza nerezidentiala inseamna ca nu va aplica algoritmul de calcul din Anexa 3 care se aplica la apartamentele de locuit. Abordarea principala a evaluarii este costul de inlocuire net si in mod normal nu pot rezulta diferentele pe care le-ati exemplificat.

  48. Coroianu Aurel

    Buna seara . Detin un Cabinet medical individual , cumparat de la Consiliul Judetean , conform legii speciale de vanzare a cabinetelor medicale. Proprietarul nu sunt eu persoana fizica ci Cabinetul medical individual. In ce categorie de impozitare intram noi detinatorii de CMI ? Nu suntem nici persoana fizica si nici juridica .Multumesc.

    1. Adrian Vascu Post author

      Dupa descriere este clar ca utilizarea spatiului nu este una rezidentiala. Astfel, indiferent de cine e proprietarul (PF sau PJ) impozitul este acelasi, pentru o utilizare nerezidentiala. Nu stiu daca in situatia dvs exista vreo prevedere care sa prevada o scutire de impozit.

  49. Tudor

    Buna ziua,
    In situatia in care avem de evaluat un apartament proprietate fizica, care este inchiriat la o firma, este in regula sa folosim doar ANEXA 3 pentru evaluarea apartamentului?
    Multumesc.

    1. Adrian Vascu Post author

      Depinde care este utilizarea apartamentului (daca chiriasul o foloseste ca locuinta utilizati Anexa 3). Daca o foloseste in scop nerezidential atunci nu se utilizeaza Anexa 3.

  50. Lucian

    În cazul utilizării mixte, la introducerea raportului în BIF care valoare o introducem la final unde este câmpul: „Estimare valoare impozabila (N)….” cea a întregii clădiri sau doar cea pentru partea nerezidențială?
    Mulțumesc!

    1. Adrian Vascu Post author

      Valoarea pe care ati estimat-o. Daca suprafata nerezidentiala a rezultat din cadastru distinct, aceasta suma. Daca suprafata nerezidentiala nu rezulta din cadastru disctinct atunci se evalueaza intreaga cladire in ipoteza utilizarii nerezidentiale (adica nu se tine seama de algoritmul din Anexa 3)

  51. Piperi Romeo

    Buna seara,
    Pentru estimarea costului de inlocuire se poate folosi costul unui element de contructie dintrun catalog iar pentru alt element alt catalog? Exemplu: pentru fundatie, structura si acoperis se foloseste catalogul 3 – Schiopu, iar pentru finisaje catalogul 2 – Schiopu. Va intreb acest lucru pentru ca sunt cazuri, in special pentru contructii cu utilizare mixta, avem finisaje diferite intre parter si celelalte nivele.
    Va multumesc!

    1. Adrian Vascu Post author

      In cazurile speciale trebuie aplicate solutiile speciale. Va trebui sa actionam rational si argumentat de la caz la caz. Imi pare rau daca vi se pare prea general acest raspuns dar nu pot emite opinii generale pentru cazuri specifice care trebuie analizate in toate detaliile.

  52. MIRELA

    In cazul profesiei liberale sau PFA cu sediul in locuinta,prestez servicii in locuinta( lucrez pe calculator)nu deduc utilitatile.
    Trebuie sa depun raport de evaluare pentru cladire cu utilizare mixta?
    Multumesc.

    1. Adrian Vascu Post author

      Daca va desfasurati activitatea in locuinta (fiind bazata pe utilizarea calculatorului) cladirea devine cu utilizare mixta si ar trebui sa solicitati realizarea unui raport de evaluare.

  53. ana midari

    buna ziua
    locuiesc intr-un imobil din care am inchiriat 40% unei organizatii nonguvernamentale,nonprofit,persoana juridica conf O.G.26/2000
    Unde ma incadrez? Rezidential,nerezidential sau mixt.Ei platesc utilitatile.
    multumesc

  54. Mandita

    Buna ziua,

    Am urmatoarea dilema : o companie detine un numar mare de cladiri , dintre care un sfert sunt nefunctionale ( nu se mai desfasoara nici o activitatea in cadrul acestora). In urma reevaluarii, de catre o parte terta, acestea au fost reevaluate la o valoare justa de 10 ron . Vi se pare corecta aceasta reevaluare ? exista vreun ghid/norma privind reevaluare cladirilor nefunctionale/ sau care urmeaza a fi demolate in viitor ?
    Multumesc mult.

    1. Adrian Vascu Post author

      Nu exista o norma in acest sens. Exista doar abordare de la caz la caz in functie de starea cladirii. 10 Ron este mai putin totusi decat un pachet de tigari. La o prima vedere pare totusi cam putin!

  55. Pana Ionel

    Buna ziua,apreciez baza de cunostinte,profesionalismul cu care raspundeti si nu in ultimul rand faptul ca acordati atata timp din pentru aceasta activitate in mod benevol. As avea si eu niste nelamuriri si v-as ruga sa faceti precizari asupra acestora :
    1)-eu si sotia detinem ca pers.fizice un apartament in care locuim. Pe langa acesta sotia a primit ca mostenire un apartament de la parintii ei si o casa la tara. Apartamentul mostenit nu-l folosim iar casa de la tara o folosim in wekend ca si casa de vacanta. Intrebarea este cum sunt impozitate apart. si casa (rezidential sau nerezidential ) ? Intreb asta deoarece am observat ca cei de la fisc sustin ca apartamentul in care locuiesti este considerat rezidential iar celelalte apartamente sau case le considera nerezidentiale.
    2)-prin cumparare am intrat in posesia a doua terenuri cu CF distincte.
    Pe unul din terenuri era un depozit de lacuri si vopseluri si o cabina de portar distinct de aceasta.
    Pe al doilea teren cumparat erau construite niste garaje auto si erau folosite ca service . In prezent nu se locuieste acolo,dar nici nu se desfasoara nici o activitate de nici un fel.
    Ambele cladiri sunt in stare avansata de degradare,o parte chiar fara acoperis (s-a surpat) ,usi sau ferestre.
    Precizez ca le detinem ca persoana fizica ,nu locuim acolo,nu avem nici o activitate acolo.
    Astept cu nerabdare sfatul si precizarile dumneavoastra. Va multumesc anticipat !

    1. Adrian Vascu Post author

      1. Nu rezulta din descrierea dumneavoastra ca vreuna dintre cladiri ar avea utilizare nerezidentiala.
      2. In al doilea caz, pare ca detineti niste cladiri nerezidentiale. Va sugerez sa vedeti cum au fost acestea impozitate anul trecut.

  56. Dragos Chiriac

    Buna ziua,

    Va rog pe cat se poate sa ma lamuriti si pe mine cu cateva aspecte. Sunt prorpietar, persoana fizica, al unei cladiri la care in autorizatia de constructie partierul este prevazut hala de productie si restul casa de locuit. Detin o SC care are ca sediul social si activitate de productie la aceasta adresa, de aceea este si prevazut hala de productie in autorizatia de constructie, dar mentionez ca toata cladirea si terenul aferent este pe persoana fizica si nu este mentionat numele sc-ului care isi desfasoara activitatea in hala de productie. Intre Persoana fizica si SC este incheiat un contract de comodat prin care SC-ul are dreptul de utilizare al spatiului fara plata utilitatilor si chirie, acestea sunt facute in intregime de Persoana Fizica. Cum va trebui completata declaratia de impozitare a cladirii in acest caz si in ce categorie se incadreaza cladirea? Receptia cladirii s-a facut acum 2 ani, mai este nevoie de evaluator?
    Cum ma sfatuiti in acest caz, sa mentionez sau nu suprafata/camerele unde isi desfasoara activitatea SC-ul in contractul de comodat, care trebuie reinoit luna viitoare?
    Va multumesc.

    1. Adrian Vascu Post author

      Din cate inteleg din prima parte a enuntului, aveti conform autorizatiei de constructie, o cladire cu utilizare mixta. Pentru partea de locuinta impozitul va fi calculat de catre autoritatea locala. Pentru partea nerezidentiala puteti utiliza sau procesul verbal de receptie al cladirii sau un raport de evaluare. Decizia va apartine.

  57. Vlad

    Sunt PFA cu sediul in locuinta,administrator blocuri,suprafata folosita pentru activitate economica nu este specificata in contract de inchiriere sau de comodat,nu se deduc utilitatile.
    Se face sau nu raport de evaluare pentru cladire cu utilizare mixta, sau este utilizare rezidentiala?
    Multumesc.

  58. DORINA

    Revin cu întrebarea daca evaluatorii EPI întocmesc rapoarte de reevaluare a imobilelor cu destinatie REZIDENTIALA?Am nevoie de acest raport pt ca apartamentul pe care l-am cumparat in perioada boom-ului imobiliar este supraevaluat si as vrea sa fie evaluat la valoarea reala actuala spre a fi impozitat corect.Cat costa un asemenea raport (sunt pers fizica) si cat dureaza obtinerea lui.Pretul evaluarii are drept criterii zona,starea si suprafata cladirii sau este aleatoriu?

    1. Adrian Vascu Post author

      Raspunsul este ca evaluatorii EPI pot face acest raport de evaluare. La celelalte intrebari va poate raspunde concret evaluatorul cu care veti realiza raportul de evaluare.

  59. Anca Viciu

    Buna seara.
    Am observat ca aveti o nesfarsita bunavointa! Tot respectul!
    Am o problema legata de impozitare si nu stiu daca am inteles corect, motiv pentru care va rog sa imi spuneti parerea dvs.
    Astfel, fiica mea detine in proprietate un apartament,unde locuieste impreuna cu familia sa. In apartament are sediul social societatea comerciaa a sotului sau. A fost incheiat un contract de comodat care are ca obiect intregul apartament. In contractul de comodat se specifica fmentioneaza intre obligatiile comodatarului: „să folosească imobilul numai în conformitate cu destinaţia determinată prin natura lui; să suporte cheltuielile de folosinţă privind imobilul (cheltuieli de întreţinere, energie electrică, gaze, telefon, reparaţii locative şi amenajări, etc.)”. In fapt, utilitatile sunt achitate de proprietarul imobilului si nu de catre firma, nefiind deduse de societate. Va multumesc anticipat pentru raspuns!

    1. Adrian Vascu Post author

      Primul filtru pe care sa il aveti in vedere este daca in apartament se desfasoara activitate economica sau nu. Daca nu se desfasoara nici o activitate, chiar daca in apartament exista inregistrat un sediu social, atunci cladirea ramane una cu utilizare rezidentiala. Daca in cladire se desfasoara activitate, si pentru anul 2016 nu se deduc cheltuielile cu utilitatile pe firma, cladirea poate fi declarata cu utilitate rezidentiala (in ipoteza in care nu apare o suprafata distincta in contractul de comodat)

  60. Dorin

    Buna ziua, am de evaluat un apartament cu destinatie nerezidentiala, cabinet medical. Suprafata construita este trecuta in contractul de vanzare cumparare. Evaluarea o fac pe suprafata din contract sau aplic 1.4 la suprafata utila? Se evaluaeaza si suprafata aferenta apartamentului in folosinta comuna? Mentionez faptul ca sunt mai multe cabinete la parter de bloc care au acces separat din exterior si au fiecare cota indiviza din acest acces, diferit de accesul la casa scarii al persoanelor care locuiesc la etajele superioare.

    1. Adrian Vascu Post author

      Suprafata pe care o utilizati in evaluare trebuie sa fie corelata cu sursele de costuri pe care le folositi. In majoritatea dintre ele se utilizeaza suprafata construita desfasurata.

    1. Adrian Vascu Post author

      Imi cer scuze pentru impolitete dar nu mai dialoghez pe blogul meu cu casute postale. Daca aveti un nume, prezentati-va, si va raspund cu placere, daca tine de competenta mea. Va multumesc. Adiv

  61. gabriel

    Buna ziua,locuiesc la curte in care am doua cladiri distincte, in una locuiesc iar in alta desfasor activitate economica.Totodata am un singur cadastru in care sunt trecute ambele cladiri fiecare cu suprafetele ei. Evaluatorul trebuie sa faca evaluarea ambelor cladiri(rezidentiala si nerezidentiala) sau numai cladirii in care desfasor activitate economica.

  62. Victoria Mihailescu

    Buna ziua,
    Santem persoane de peste 65 ani si avem o casa de vacanta intr-o comuna din jud. Prahova, care pana inclusiv anul 2015 am inchiriat-o in scop turistic 1-5 camere, pe intrepr. individ..In 08.02.2016 am intrerupt activitatea pe o per. de 3 ani , depunind cerere la Reg. Comertului.Luand ca baza de calcul incasarile din 2015 consideram ca nu putem face fata cheltuielilor cu impozitul pe cladiri,evaluator,expert PSI etc.
    Din concluziile trase din explicatiile Dvs.sistand activitatea consider ca vom plati pentru cladire rezidentiala pe anul 2016 chiar daca sediul firmei cu activitatea sistata se afla in cladire.
    Intentionam sa o inchiriem ca locuinta unei familii de pensionari in perioada urmatoare.
    In acest caz ramane tot cladire rezidentiala ?
    Va multumesc mult ,va stimez pentru profesionalism si rabdare.Victoria Mihailescu.

    1. Adrian Vascu Post author

      Din ce inteleg din prezentarea dumneavoastra, utilizarea viitoare a cladirii va fi una rezidentiala, asa ca si impozitul ar trebui platit in aceasta utilizare!

  63. Ana Andreea

    Buna ziua,

    In propria casa am o gradinita cu contract inregistrat de inchiriere intre persoana fizica si firma. Gradinita este scutita de taxe si impozite. Ce trebuie sa fac ?

    Multumesc frumos

    1. Adrian Vascu Post author

      Cladirea pare a fi cu utilizare mixta. Consultati va rog autoritatea locala daca si cladirea in care se desfasoara activitatea gradinitei este scutita de impozit pe cladiri.

  64. Nicolae

    Va rog sa-mi spuneti, totusi este corect, ca valoarea impozabila estimata sa fie fara TVA si pentru cladirile persoanelor fizice?
    ( Mentionez ca apartamentul evaluat este cu destinatie mixta,proprietarul este persoana fizica, iar in cadastru este specificata doar suprafata utila. Am multiplicat cu 1,4 sa determin supraf. construita si estimarea s-a facut in ipoteza nerezidentiala pt. toata cladirea.)
    Astfel, in acest caz,totalul celor doua valori impozabile adunate, calculate cu prorata, separat pentru suprafetele rezidentiala si nerezidentiala , este mai mica decat cea de anul trecut.
    Va multumesc!

  65. DORINA

    Buna ziua! In urma publicarii metodologiei de aplicare a noului Cod fiscal s-a elucidat aspectul referitor la încadrarea ca destinatie ”rezidentiala”a imobilului( proprietate p.fiz.)când nu se specifica suprafata unde se desfasoara activitate (PFA)si nu se deduc cheltuielile pe firma,exista doar sediu profesional declarat la Reg Comert.Adica se declara in formularul 2016 destinatia rezidentiala si nu mixta si se declara separat pe proprie raspundere ca nu se deduc cheltuielile .Mai este necesar un raport de evaluare in acest caz.Sau se considera destinatia mixta si atunci necesita raport de evaluare (dobândirea fiind mai veche de 5 ani)pt intreg apartamentul cu calcularea impozitului in consecinta ?

    1. Adrian Vascu Post author

      Nu mai este necesar raportul de evaluare in cazul persoanei fizice care detine o cladire in care nu se cunosc suprafetele utilizate in cele doua utilizari si utilitatile sunt platite de catre persoanele fizice.

  66. Gaina Magdalena

    Buna seara,
    Va multumesc pentru amabilitate si profesionalism. Am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie: In calitate de persoana fizica detin o casa de vacanta in judetul Prahova, pe care o inchiriez ocazional avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, cu determinarea venitului net anual in sistem real pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. Nu am sediu, nu sunt PFA, nu deduc nici-o cheltuiala cu utilitatile. Cladirea este rezidentiala, sau mixta? Trebuie sa depun vreo declaratie? Am citit Codul Fiscal si Normele de mai multe ori, dar nu am gasit referire la aceasta situatie.
    Multumesc.
    Cu stima,
    Magdalena G.

    1. Adrian Vascu Post author

      Singura referire o veti gasi in norme unde scrie ca pentru capacitatile de cazare turistica utilizarea este nerezidentiala. Va recomand sa confirmati cu autoritatea locala categoria de incadrare. Ei vor verifica ulterior declaratiile.

  67. Alexandru

    Buna ziua,

    Am o casa de vacanta la Predeal, introdusa in turism, ca vila, din 2004, comodata la un SRL pe care il detin. Are doar 4 dormitoare si o bucatarie. Acolo locuieste (fara mutatie in buletin), de 7 ani, mama mea. De vreo 3 ani m-am retras si eu acolo. Din an in paste mai inchiriem cu camera. Spatiul este comun, nu este delimitat. Contractul de comodat este insa pe tot imobilul, asa se facea atunci…
    Impozitul calculat este acum de 27000 pe nerezidential, imposibil de platit. Nu se poate face evaluare, nu exista cadastru facut si oricum cota la Predeal al fi de 1%.
    Se poate declara folosinta mixta, trebuie mutatie in buletin? (cheltuielile sunt pe pers fizica)
    Exista vreo varianta de a nu se plati acest impozit enorm, sau trebuie desfiintat pct de lucru?
    Daca il desfiintez cu 1 Martie, platesc majorat Ianuarie si Februarie si din Martie se plateste normal?

    Va multumesc!

    1. Adrian Vascu Post author

      Utilizarea reala este cea mixta, asa cum rezulta din descrierea dvs. Va recomand sa discutati cu autoritatea locala si sa declarati utilizare mixta precizand care sunt suprafetele rezidentiale si nerezidentiale. In acest caz se va face evaluarea pentru intreaga suprafata dar se vor calcula impozitele separat pe cele doua utilizari de catre autoritatea locala. Referitor la impozitul de 27000 probabil a fost calculat cu o cota de impozitare de 2%. Luati legatura cu autoritatea locala si apoi cu un evaluator autorizat si suma impozitului va trebui sa fie corect calculata si va fi redusa fata de cea calculata acum.

  68. Adrian

    Buna ziua,
    am un apartament intr-un imobil foarte vechi, care este inchiriat in scop administrativ, am solicitat efectuarea unui raport de evaluare, iar evaluatorul solicita o schita a apartamentului. este obligatoriu acest document? de unde il pot procura? care este vechimea extrasului CF acceptat de catre evaluator? din 2010 este in regula sau va trebui sa solicit un extras cf nou? multumesc mult

    1. Adrian Vascu Post author

      Este nevoie de un document din care sa rezulte suprafata apartamentului. Referitor la extrasul CF, principala cerinta este ca informatiile din interiorul actului sa fie cele reale la data evaluarii chiar daca extrasul nu este unul nou.

  69. Ochesel Veronica

    Buna ziua ! Am o intrebare, referitor la calculul suprafetei construite al unui cabinet medical situat intr-o policlinica. Atat in cadastru , cat si in actul de vanzare-cumaparare, se mentioneaza : suprafata utila a cabinetului, dar si suprafata utila a spatiilor comune ( casa scarii, holuri, grupuri sanitare, tearasa, fundatii, etc ). Exemplu : suprafata utila cabinet = 15 mp; suprafata utila spatii comune ( 0,7 % ) = 14,75 mp . Cum aflu suprafata construita ? Prin precizarea suprafatei spatiilor comune, suprafata cabinetului, aproape s-a dublat. Inmultesc totusi suprafata totala de 29,75 mp cu 1,4 ? Am inteles ca acest coeficient se aplica la apartamente pentru a compensa nu numai suprafata peretilor, dar si a spatiilor comune. Dar in acest caz, am suprafata care ii revine cabinetului din spatiile comune. Si atunci cum determin suprafata construita, ca sa adaug numai suprafata peretilor ? Multumesc anticipat !

    1. Adrian Vascu Post author

      In acest caz se foloseste coeficientul de 1.4 care se aplica in aceeasi maniera in care se calculeaza suprafetele desfasurate de catre autoritatile locale in cazul apartamentelor conform Art 457 din CF

  70. Alexandrina

    Detin un apartament unde locuim si in care isi are sediul PFA-ul fiului meu. Pe contractul de comodat este trecuta intreaga suprafata a apartamentului. PFA-ul nu desfasoara nici un fel de activitate comerciala in apartament, nu deconteaza cheltuieli, insasi prin codul CAEN activitatea se desfasoara in afara sediului propriu (6202). Se poate spune ca spatiul este cu destinatie nerezidentiala intrucat in contractul de comodat este trecuta intreaga suprafata a apartamentului?

    1. Adrian Vascu Post author

      Daca acolo isi desfasoara activitatea va gasiti in situatia unei utilizari mixte. Altfel, este un domiciliu fiscal fara activitate economica.

  71. Bogdan

    Buna ziua Domnule Vascu,

    Va rog sa ma ajutati cu cateva clarificari referitoare la noile regului de impozitare, pe urmatoarea speta: o persoana fizica inchiriaza spatiul unei peroane juridice care nu are sediul social acolo, doar locuiesc, insa platile le fac din contul de firma. care sunt pasii corecti de urmat? cum se declara si de catre cine? ce taxe sunt? Multumesc, Bogdan

    1. Adrian Vascu Post author

      Daca utilizarea cladirii este rezidentiala, adica spatiul este locuinta de serviciu atunci cladirea ramane cu utilizarea rezidentiala chiar daca chiriasul isi deduce cheltuielile.

  72. Johannys K.

    Bună ziua. Deţin un PFA înregistrat la Registrul Comerţului şi cu sediul social în oraşul (X). Cartea de identitate este pe oraşul (Y), acolo unde, de altfel, primesc şi depun actele şi achit toate taxele către Finanţe (adică oraşul (Y). În oraşul (Y) sunt doar în week-end, în oraşul (X), aproape la fel (adică în week-end). în majoritatea timpului sunt prin alte oraşe. Cine şi cum depune Modelul 2016 ITL – 001 Anexa 1 ? îl depune propietarul din oraşul (X), sau îl depune propietarul din oraşul (Y) ?

  73. Andra

    Buna ziua! Situatia mea este similara cu cea a doamnei Dorina:
    contract de comodat exista dar nu este defalcat pe suprafetele utilizate in scop rezidential, respectiv nerezidential.
    In aceasta situatie, merg la regula utilitatilor: de un an de zile, acestea nu mai sunt deduse pe PJ.
    Daca se poate sa ma lamuriti in acest sens: exista o perioada de timp aferenta deducerii utilitatilor pe PJ ca sa fie considerata utilizarea mixta? Iar, daca nu, se merge pe utilizare rezidentiala, respectiv pe algoritmul de calcul UAT cu cotele de impunere aferente, nemafiind necesar astfel raport de evaluare.
    Va multumesc anticipat!

    1. Adrian Vascu Post author

      Din cate cunosc regula cu utilitatile se aplica in functie de declaratia dumneavoastra cum vor fi deduse acestea in anul 2016 fara sa conteze cum au fost deduse in anul anterior.

  74. Paul

    Buna seara!
    Un apartament intr-un bloc de locuinte, inchiriat unei Intreprinderi Individuale, apartament ale carui utilitati sunt platite de catre mine(proprietar), este cladire rezidentiala sau nerezidentiala?
    Multumiri

    1. Adrian Vascu Post author

      Ce activitatea de desfasoara in apartament? Daca este rezidentiala, va ramane utilizare rezidentiala. Daca nu atunci va incadrati in utilizarea mixta. In acest caz depinde ce scrie in contractul de inchiriere referitor la suprafata utilizata de catre intreprinderea individuala.

  75. Gelu M.

    Bună ziua, domnule Vascu!
    Mai întâi doresc să vă mulțumesc pentru dăruirea și implicarea în răspunsurile către toți cei în căutare de soluții sau rezolvări.
    Eu am făcut evaluarea imobilului, pentru tot imobilul, merg să depun la fisc declarația doar pentru camerele închiriate, adică doar destinația nerezidențială, pentru ca inspectorii să calculeze pro ratio din total cât revine impozitul suplimentar doar pe cele două camere închiriate (mai există în clădire încă două camere cu destinație rezidențială).

    Întrebările mele sunt următoarele:
    1. Ce acte trebuie să însoțească declarația de la fisc? (în afară de evaluarea întregului imobil, contractul de închiriere cu suprafața închiriată și cartea mea de identitate.)
    2. Trebuie depuse originalele sau copiile sunt suficiente?
    3. Declarația la fisc în câte exemplare trebuie completată și depusă? Una e suficientă sau trebuie două (poate pe a doua îmi dă un număr de înregistrare?)?
    4. Calculul impozitului suplimentar de plată se face pe loc sau durează câteva zile? (Să iau bani la mine să achit diferența sau voi primi acasă o notificare privind calculul efectuat?)
    Mulțumesc încă o dată pentru răbdarea și dedicația Dvs.
    Gelu

    1. Adrian Vascu Post author

      Avand in vedere ca din pacate „cate case, atatea obiceiuri” nu pot raspunde avizat la cerintele concrete ale autoritatii locale unde trebuie depusa actele. Multumesc pentru intelegere.

  76. victoria

    Buna seara. Tot respectul pentru lamuririle dvs. Ce se intampla insa cu o firma suspendata temporar la Registrul Comertului?Depune proprietarul imobilului aceasta declaratie ?Si nu stim inca, daca aceasta urmeaza sa devina o declaratie anuala…Mentionez ca firma are decat sediul social la adresa respectiva

    1. Adrian Vascu Post author

      Proprietarul declara cladirea ca avand un sediu social dar in care nu se desfasoara o activitate economica. Utilizarea este deci rezientiala.

  77. andrei

    Bună seara, sunt PFI ca medic și am sediu profesional într-adevăr camera din apartamentul părinților cu care un contract de comodat ( în contract am scris ca se deduc cheltuielile pentru cota stabilita), eu nu îmi desfășor activitatea la sediu ca nu am cum și nu am dedus cheltuielile ( nu le am înregistrat în contabilitate) în aceasta situație cum trebuie completa declaratia pentru impozitul pe imobile mixte? Va mulțumesc. …..

    1. Adrian Vascu Post author

      In acest caz cladirea parintilor dvs este in situatia in care are inregistrat un domiciliu fiscal dar in cladire nu se desfasoara activitate economica. Ramane cu utilizare rezidentiala.

  78. Anca Florea

    Buna ziua. Am inchiriat un apartament intr-o casa veche unei asociatii care a amenajat o librarie. Ce trebuie sa fac in acet caz si ce trebuie sa declar.Va multumesc.

    1. Adrian Vascu Post author

      Inseamna ca detineti o cladire nerezidentiala sau mixta daca se si locuieste acolo. Trebuie sa realizati un raport de evaluare pe care sa il prezentati autoritatii locale. In functie de tipul documentatiei cadastrale evaluatorul va stabili ce va trebui evaluat.

  79. liviu

    buna ziua,
    un pfa are sediu intr-o cladire locuinta, cu PVR la terminarea lucrarilor in oct 2011,autorizatie de construire din mai 2011
    trebuie sa faca raport sau e valabila valoarea din autorizatie >> sau valoare calculata normativ de autoritatea locala!

    va multumesc frumos si succes!

    1. Adrian Vascu Post author

      Daca proprietarul este persoana fizica se incadreaza ca fiind construita in ultimii 5 ani deci poate folosi aceasta valoare.

  80. Dan IT

    Buna ziua. S-au publicat pana la urma aceste norme metodologice care diferentiaza pentru o cladire mixta utilizarea rezidentiala/nerezidentiala in functie de cine plateste utilitatile, sau sunt inca in dezbatere? Pentru forma de activitate turistica ‘ Camere de inchiriat in locuinta proprie’ suprafata este nerezidentiala sau mixta? Multumesc.

    1. Adrian Vascu Post author

      Referitor la a doua intrebare mi se pare firesc sa fie activitate mixta atata vreme cat se locuieste intr-o parte a locuintei. Altfel, este activitate turistica si utilizarea este nerezidentiala.

  81. Violeta Varlan

    Buna ziua,
    Detin o casa care are destinatie mixta. Suprafetele sunt delimitate distinct. Am efectuat si evaluarea casei cu un evaluator autorizat.
    In declaratia de impunere ce trebuie sa o depun la primarie MODEL 2016 ITL-001 publicat de MDRAP prin ordinul nr. 2069/2015 scrie ca trebuie sa completez atat sectiune IV cat si sectiunea 5.
    Cum ar trebui sa completez:
    – la sectiunea IV sa completez suprafata utila, respectiv desfasurata corespunzatoare utilizarii rezidentiale care reiese clar din documentele de mai sus- si nu completez valoarea achizitiei (eu am construit casa , nu am achizitionat-o)
    – la seciunea V sa completez suprafata utila, respectiv desfasurata corespunzatoare utilizarii nerezidentiale care reiese clar din documentele de mai sus- iar la valoarea cladirii sa completez valoarea ce reiese din aplicarea procentului din cladire utilizat ca nerezidential?

    Multumesc frumos,

    1. Adrian Vascu Post author

      Daca proprietarul sunteti dvs ca persoana fizica, evaluarea s-a realizat doar pentru partea nerezidentiala daca suprafata aferenta a rezultat din cadastru distinct. Preluati in declaratie valoarea prezentata in sinteza raportului de evaluare.

  82. Dana

    Buna ziua,
    Ma confrunt cu urmatoarea situatie: O persoana fizica detine un coafor la subsol de bloc S+4E (1 apartament pe nivel). Proprietatea imobiliara este formata dintr-un apartament cu o camera si dependinte (su 24 mp), caruia i s-au alipit doar faptic 3 boxe (su 20 mp).
    Intrebarile mele sunt:
    Varsta cronologica a imobilului se schimba avand in vedere ca aceasta extindere duce la creșterea capacității de exploatare (alipirea boxelor nu se cunoaste in ce an a fost facuta – proprietarul actual cumparand apartamentul in acest stadiu)?
    Pot sa determin valoarea impozabilă unitară (lei/m2) utilizand Anexa 3 din GEV 500, paragraful 2, tipul cladirii de la punctual E atat pentru apartament cat si pentru boxe cu specificatiile de rigoare?
    Cum ar trebui sa procedez in aceasta situatie?
    Multumesc frumos!

    1. Adrian Vascu Post author

      Daca utilizarea este nerezidentiala nu puteti utiliza Anexa 3. Utilizati sursele de costuri care sunt adecvate.

  83. RL DANA

    Pentru un imobil detinut de o persoana fizica cu destinatie mixta am facut un raport de evaluare, am fost la serviciul de impozite si taxe cu toate documentele si mi-a fost transmis ca pe raportul de evaluare nu este trecuta valoarea si cota procentuala a partii nerezidentiale distinct, ci doar valoarea valoarea pe intreaga cladire (precizez ca sunt trecute suprafetele totale si cele cu scop nerezidential). Evaluatorul sustine ca ponderarea suprafetelor si a valorilor nu este in atributia evaluatorului ci a celor de la impozite.

    1. Adrian Vascu Post author

      Daca suprafata nerezidentiala nu rezulta din cadastru distinct, are dreptate evaluatorul. El trebuia sa estimeze valoarea intregului imobil in ipoteza nerezidentiala urmand ca autoritatea locala sa calculeze impozitul.

  84. Ana

    Buna seaea
    Am infiintat un Srl cu sediu social pe apartamentul mamei, in contractul de comodat este specficat cati metri patrati folosesc din spatiu, cheltuielile nu sunt decontate , le plateste mama. Mama e scutita de plata impozitului deoarece e incadrata in grad de handicap. Pe sediul social am trecut ca desfasor activitate de birou chiar daca nu desfasor nici o activitate, deoarece altfel nu pot sa fiu platitoare de tva si am nevoie de tva pt a factura in UE. Cum voi platii impozitul? Cum se va calcula?

    1. Adrian Vascu Post author

      Daca nu desfasurati activitate, atunci mama dumneavoastra va declara ca detine o cladire in care se afla un sediu social dar in care nu se desfaoara activitate economica. In acest caz utilizarea ramane rezidentiala si calculul valorii impozabile si a impozitului este realizat de catre autoritatea locala.

  85. Claudiu

    Buna ziua. Pentru un PFA nou infiintat (feb.2016), cu sediul social in apartamentul sotiei, cu remiterea spre folosinta a unei camere cu suprafata x, asa cum rezulta din contract comodat si releveu, fara decontare cheltuieli, in care nu se desfasoara activitate economica, mai este necesara depunerea declaratiei? Daca da, unde se incadreaza (destinatie rezidentiala, mixta)?

    1. Adrian Vascu Post author

      Daca nu se desfasoara activitate economica nu mai conteaza nici suprafata din contractul de comodat si nici cine plateste utilitatile. O declarati ca si cladire in care se afla un domiciliu fiscal, fara sa se desfasoare activitate economica. Va ramanne rezidentiala in aceasta ipoteza.

  86. cristina

    Buna ziua,

    Detin un apartament liber, in care nu locuieste nimeni. Daca platesc impozitul cata vreme este liber, deci cu utilizare rezidentiala, si in viitorul (foarte) apropiat, ulterior platii impozitului, il cedez prin comodat unui srl care va desfasura si activitate economica, ce se intampla ?
    Multumesc, zi buna!

    1. Adrian Vascu Post author

      Din cate stiu, noua utilizare va produce efecte din punct de vedere fiscal, incepand cu 1 ianuarie anul viitor.

  87. Moldovan Adriana

    Am situatia unei cladiri mixte, rezidentiala si nerezidentiala cu proprietar persoana fizica si cladirea dobandita prin mostenire. In aceasta cladire sant inregistrate ca activitati nerezidentiale un cabinet medical in care-si desfasoara activitatea medicul-proprietar (cu suprafata nedelimitata )si un sediu pfa,al fiicei proprietarului,cu comodat pentru 4mp ( activitate pe calculator)declarati la Registrul comertului.
    In situatia in care nu este facut raportul de evaluare al cladirii iar parte din utilitati desi sant inregistrate pe cabinetul medical , daca in anul 2016 nu a fost dedusa nici o utilitate de consum din cladire prin cabinet sau pfa,se poate considera spatiu rezidential cabinetul daca nu se deduce nimic pana la sfarsitul anului ,platind toate utilitatile ca persoana fizica?
    Este necesara declaratia pe proprie raspundere pentru suprafata utila folosita pentru cabinet si pfa|?

    1. Adrian Vascu Post author

      Daca suprafetele utilizate pentru cabinet nu sunt evidentiate distinct si pentru anul 2016 nu se vor deduce utilitatile pe acesta, cladirea ar putea fi considerata cu utilizare rezidentiala.

  88. CIUBOTARIU MARILENA

    Sunt o PJ care detine un ap. cu 2 camere si o casa de locuit, care functioneaza ca locuinte de serviciu. Va rog sa imi spuneti cum voi platii impozitul? Cum se va calcula? Se considera nerezidentiale si imi trebuie un raport de evaluare(metoda costurilor) intocmit de un evaluator sau sunt rezidentiale si va folosi Anexa 3 la la GEV 500?

  89. Dana

    Buna seara,sunt proprietara unui apartament de 2 camere, aflat in bloc de locuinte si acolo imi desfasor activitatea de coafura intr-o camera avand Intreprindere individuala.Deoarece nu am dedus niciodata cheltuielile cu utilitatile va rog sa imi spuneti unde ma incadrez?Mentionez ca nu locuiesc acolo dar nu folosesc tot spatiul.Va multumesc.

    1. Adrian Vascu Post author

      Dupa descrierea dumneavoastra pare o cladire in care se desfasoara activitate economica. Daca declarati utilizare mixta (ceea ce include si rezidential) si nu rezulta din acte suprafata coaforului si nu ati dedus utilitatile, cladirea poate fi considerata rezidentiala.

  90. Stelian Todi

    Am un imobil P+M, proprietatea mea si a sotiei ,in autorizatia de constructie scrie ca e locuinta cu Spatiu comercial la parter.Am proces verbal de Receptie de la Primarie,unde scrie ca s-a respectat proiectul si autorizatia,nu am intabulare.
    Intreaga constructie e folosita ca locuinta ,nu ca Spatiu comercial.
    In plus am si un PFA ,care nu deduce cheltuieli cu utilitati, la aceeasi adresa.
    1.Ma incadrez la pct.IV si VII a din Anexa 2 ITL-01 ?
    2.Daca pe viitor voi inchiria camerele ca persoana fizica la persoane fizice,se schimba ceva ?
    Va multumesc

    1. Adrian Vascu Post author

      Daca aveti cadastru distinct pentru spatiul de la parter si mai ale daca in autorizatia de constructie scrie Spatiu Comercial cred ca cel mai corect este sa o declarati utilizare mixta. Daca este utilizata rezidential ar fi trebuit sa solicitati primariei schimbarea destinatiei. Cel mai bine consultati personalul de la UAT sa stiti exact ce sa faceti. Daca PFA-ul desfasoara activitate in cladire va trebui sa vedeti daca se cunoaste suprafata aferenta acestei activitati. Daca nu se cunoaste, se aplica regula utilitatilor, deci nededucandu-le ramane utilizarea rezidentiala. Daca se cunoaste suprafata aveti nevoie de un raport de evaluare. Daca nu desfasoara activitate, aveti un domiciliu fiscal fara activitate economica.

  91. Cornel

    Dle Adrian, detin un spatiu pe persoana fizica pe care l-am dat in comodat (facut de mana) unui SRL la care sunt asociat eu si fiul meu. N-am luat nicio taxa, eu platind din buzunar impozitul pe cladire si concesiunea terenului catre primarie si nici SRL -ul n-a platit nimic si n-a dedus nimic. Acum daca au crescut taxele, asi dori sa recuperez impozitul si concesiunea de la SRL. Ce trebuie sa fac?

    1. Adrian Vascu Post author

      Daca in spatiu se desfasoara activitate atunci utilizarea este nerezidentiala si in primul rand va trebui sa faceti un raport de evaluare. Apoi, probabil ca ar trebui sa incheiati un contract de inchiriere cu firma, iar chiria sa va acopere cheltuielile pe care le aveti cu spatiul respectiv (impozit, evaluare etc).

  92. Cristian

    Buna ziua,

    pentru o casa in care exista contract decomodat cu o firma, fara deducere de utilitati, se declara mixta?
    Cum se stabileste daca suprafetele pot fi delimitate? Evident sunt mai multe camere dar nu au numar pe usa, iar in contract nu e specificata suprafata vreunei camere?

    Multumesc

    1. Adrian Vascu Post author

      Delimitate inseamna sau sa fie declarate pe proprie raspundere (ex. o camera dintr-un apartament) sau sa existe documentatie cadastrala distincta (ceea ce la un apartament nu se poate face doar pentru o incapere). Asa ca daca daca se desfasoara activitate este utilizare mixta. Daca nu, atunci e cladire cu domiciliu fiscal fara activitate economica.

  93. Stefania

    Buna seara,

    prezentare de caz:

    Am un contract de comodat(cu titlul de imprumut, gratuit pt folosinta) cu tatal meu pentru a desfasura activitatea de coafor. In contract se specifica suprafata in mp, respectiv o camera si o baie(asa cum cerea legea pt infiintarea unui pfa), acestea fiind parti comune, camera respectiva fiind folosita si ca, camera de oaspeti, teresa de flori.Cadastrul este facut pentru intraga casa(casa la curte, intrarea in camera respectiva nu se face direct de afara). Utilitatile nu sunt deduse pe firma, ci sunt platite de tatal meu.
    Ce ar trebui facut in acest caz?

    Va multumesc anticipat.

    1. Adrian Vascu Post author

      Trebuie sa faceti un raport de evaluare al intregii case in ipoteza nerezidentiala. Odata depus la primarie, aceasta va calcula impozitul pentru suprafata nerezidentiala utilizand prorata (raportul suprafetei camerei/suprafata totala a casei).

      1. Sabahoglu

        Buna ziua!Am o lociunta formata din D+P+2 E, D+P a fost finalizat cu receptie partiala in 1998 si pt care am cadastru si intabulare, D+P=cf autorizatie de construire sp.com.In anul 2015 finalizez cladirea adaugand 2 etaje si obtin de la Primarie receptie finala in care este cuprinsa valoarea finala a intregii cladiri, mai mult in receptie finala sunt cuprinse toate cele 3 autorizatii de construire.Primaria imi spune sa fac evaluare pt. D+P realizate in anul 1998 cf receptie partiala si acestea au destinatie sp.com., insa ulterior eu am obtinut 2 aut.de constr. prin care am extins cladirea si in anul 2015 am obtinut prpces-verbal receptie finala.Este corect sa fac raport de evaluare desi am obtinut in vara lui 2015 receptie finala cuprinzand toata cladirea D+P+2 E?Va multumesc!

        1. Adrian Vascu Post author

          Care este utilizarea cladirii finalizate? Este mixta? Daca este utilizare nerezidentiala, odata ce este inclusa in valoarea finala toata cladirea, ar trebui eventual cineva sa certifice acest lucru (arhitectul care a realizat devizul final pe baza caruia s-a realizat procesul verbal de receptie) si nu e cazul sa se realizeze alta evaluare.

  94. Dan Radu

    Buna ziua,

    Sunt PFA cu sediul profesional la adresa in care locuiesc (apartament la bloc) si conform Certificatului constatator de la Registrul Comertului nu desfasor activitate la aceasta adresa. Totusi in registrul de cheltuieli a anului 2015 am inclus cheltuieli cu intretinerea (25 % din nota de plata) ptr. ca nu prea am ce cheltuieli sa scad.
    – Declaratia fiscala o voi depune cu mentiunea a) de la punctul VII avind in vedere anii incepind cu 2016 ?
    Tot in Certificatului constatator de la Registrul Comertului este spacificat ca activitatea o desfasor la beneficiari.
    – Mai trebuie sa depun aceasta declaratie fiscala ? sau toti PFA indiferent unde desfasoara activitatea trebuie sa o depuna ?
    Va multumesc anticipat si sunt placut surprins pentru activitatea dumneavoastra.

    1. Adrian Vascu Post author

      Declaratia o depune proprietarul cladirii si nu PFA-ul. Nu are importanta ce cheltuieli ati dedus in anul 2015 ci conteaza ce cheltuieli veti deduce in anul 2016.

  95. Cristina

    Buna ziua,

    PFA in apartament cu activitate. In contractual de comodat incheiat in 2014 este prevazuta o camera si deducerea utilitatilor in procent de 30% pana in anul 2014. In anul 2015 prin act additional se decide ca utilitatile sa fie in sarcina proprietarului in totalitate.
    La DITL mi-au cerut schita apartamentyuui pentru identificarea camerei si impozitarea drept utilizare nerezidenta.
    Este corecta abordarea sau ma incadrez in spetia „suprafetele residential si nerezidential nu sunt evidentiate distinct”.

    Va rog sa-mi spuneti parerea dvs.

    Multumesc!

    1. Adrian Vascu Post author

      Atata vreme cat actul aditional s-a referit doar la cheltuieli dar a ramas valabila prvederea legata de 1 camera, inseamna ca suprafata este identificabila si nu va incadrati in speta pe care ati amintit-o.

  96. Mihaela

    Buna ziua,

    Va rog sa-mi spuneti care sunt cazurile in care suprafetele residential si nerezidential nu sunt evidentiate distinct.

    Va multumesc!

    1. Adrian Vascu Post author

      Cazul in care se specifica faptul ca activitatea se desfaoara la adresa X (Etaj 2, Ap y) fara sa se precizeze alte detalii (camera, suprafata, procent din spatiu, etc)

  97. Caudiu Ros

    Buna ziua,
    In cazul in care, un spatiu nerezidential (300mp desfasurati) inchiriat la 2 firme cu activitate economica, detine ca si proprietari (pers. fizice) Frate 1, Frate 2, Frate 3, fiecare avand cota 1/3 de proprietate (fara alte detalii, delimitari – conform CF) si fiecare Frate este un contribuabil distinct (fiecare avand si alte proprietati), cum se procedeaza?
    1. se face un raport de evaluare pentru intreg spatiul, urmand ca Autoritatea Locala sa imparta Valoarea impozabila la cota detinuta de fiecare proprietar?
    2. se face un raport de evaluare distinct pentru fiecare Frate pe 1/3 suprafata din intreaga proprietate?
    3. se face un raport de evaluare pentru intreg spatiul, urmand a se trece ca valoare impozabila doar cota aferenta Fratelui care a comandat raportul de evaluare?
    Multumim!

    1. Adrian Vascu Post author

      Eu cred ca este nevoie de un singur raport de evaluare facut pentru toti fratii in acelasi timp si in care sa se specifice care este cota detinuta de catre fiecare.

  98. Iulia Popa

    Buna ziua!

    Va rog sa ma ajutati sa clarific o problema legata de evaluarea mansardei casei mele, care este inchiriata unui SRL. Casa este compusa din pater si mansarda in suprafete egale.

    Este necesar raportul de evaluare pe intreaga casa?

    Valoare intregului imobil se imparte in doua parti egale?

    Daca valoarea intregii case se imparte egal in doua, rezulta ca mansarda are aceeasi valoare cu parterul, ceea ce nu mi se pare corect.

    Va rog sa imi spuneti parerea Dvs. despre aceasta problema. Va multumesc anticipat,

    Iulia Popa

    1. Adrian Vascu Post author

      Daca mansarda are suprafata delimitata in documentatie cadastrala distincta atunci se evalueaza doar aceasta. Altfel, se evalueaza intreaga casa si autoritatile locale calculeaza impozitul utilizand raportul suprafetei utilizate in scop nerezidential versus suprafata totala a casei.

  99. Baoiu Nicolae

    Domnule Adrian Vascau,as vrea sa stiu daca la evaluarea apartamentului se ia in calcul :mobila din casa ,gemurile de trmopan usile din lemn ,finisarea apartamentului ,tinand cont ca toate acestea au fost facute de mine ,din pensia mea care a fost si este si acum impozitata .Daca da atunci eu trebuie sa platesc impozit in fiecare an pe banii care mi-u fost impozitati odata ,Cred ca ceva este in neregula.Daca se tne cont de zona seismica, daca se tine cont de anul constuctiei,pentr care trebuie sa se faca anumite reducri,tinand cont de stare generala a constructiei,considrand ca acest lucru este important nu dulapul din interior.Confortul pe care eu l-am facut pe baini impozitati nu cred ca este normal sa se impoziteze.

    1. Adrian Vascu Post author

      Mobilierul nu face parte din evaluarea apartamentului pentru impozitare.In fisa de calcul sunt incluse desigur tamplariile exterioara si interioara fara a se adauga suplimentar.

  100. Nastase Cornelia

    Buna ziua,

    Evaluarea pentru impozitare in ipoteza nerezidentiala a unui apartament situat la etajul unei vile S+P+1E+M se face pentru intreaga cladire sau doar pentru apartamentul respectiv, mentionez ca proprietarul acestuia nu a facut cadastru si nu a intabulat apartamentul (este detinut prin mostenire).

    Va multumesc,
    Nastase Cornelia

    1. Adrian Vascu Post author

      Daca apartamentul este distinct si functioneaza distinct, fiind utilizabil separat fata de celelalte suprafete, dupa parerea mea ar trebui evaluat distinct. Altfel, daca este parte din casa se evalueaza intreaga casa si se calculeaza impozitul utilizand prorata.

  101. Marius - Cristian

    Buna ziua,

    Va rog sa ma ajutati sa clarific urmatoarea situatie .Sunt proprietar eu si cu mama mea pe o casa lasata mostenire de la bunica, nationalizata.
    Eu detin 30 mp, cumparati de la un chirias la care a stat cu bunicamea , iar mama 65 mp .
    Tatal meu a deschis un magazin alimentar la strada in suprafata de 30 mp .
    Ca desfasurare este jumatate pe camera mea, si jumatate pe camera lui maicamea.Deci firma este pe numele lui tata si contractul de comodat este intre el si maicamea.
    In ce priveste utilitatile le platesc eu si cu mama, adica nu sunt trecute pe firma.
    Am vrea sa stim cum se va calcula impozitul in urma raportului evaluarii acelui spatiu.
    La ce cota de impozitare va fi trecut acel spatiu ? (0.8,1.3,2%) ,se va tine cont ca utilitatile sunt platite de mine si mama ?

    va multumesc

    1. Adrian Vascu Post author

      Daca in contractul de comodat nu apar suprafetele utilizate de magazin, se aplica regula utilitatilor si casa ramane rezidentiala. Daca se cunosc suprafetele atunci impozitul va fi calculat de catre autoritatea locala prin raportul 30/95 aplicat asupra valorii rezultate din raportul de evaluare.

  102. Mioara

    Buna ziua,
    In anul 2009 am cumparat o hala cu intentia sa o amenajez ca locuinta. In contractul de vanzare cumparare e trecuta ca fiind atelier (prin anii 70). Primaria o impoziteaza ca fiind cladire nerezidentiala. Mentionez faptul ca hala este cumparata pe persoana fizica, nu exista sediu de societate la adresa aceasta, nu se desfasoara nicio activitate economica, este goala. Va rog sa-mi spuneti daca trebuie evaluare sau pot sa o declar cladire rezidentiala. Va multumesc!

    1. Adrian Vascu Post author

      Cred ca o veți putea considera rezidențiala după ce obtineți autorizarea de schimbare a destinației din hala industrială in locuința.

  103. Camelia Despina

    Buna ziua,
    Va rog sa ma ajutati cu o clarificare pentru Serviciul de taxe si impozite Tulcea care are o mare problema si respinge rapoarte pentru impozitare la apartamente la care suprafetele balcoanelor nu sunt luate in considerare in calculul suprafetei utile.

    In seminarul de pregatire continua ANEVAR „Identificarea cadastrala a proprietatii imobiliare ” este mentionata urmatoarea definitie:
    „Aria utila a apartamentului reprezinta suma tuturor ariilor utile ale incaperilor din apartament (camere de locuit, bai, WC, bucatarii, spatii de depozitare si de circulatie din interiorul apartamentului), fara sa includa insa:
    -ariile logiilor si balcoanelor,
    – pragurile golurilor de usi ale trecerilor cu deschideri pana la 1.00 m;
    – nisele de radiatoare,
    – suprafetele ocupate de sobe (in cazul in care incalzirea se face astfel) si cazane de baie.
    In cazul locuintelor duplex, rampa, mai putin palierele nu se cuprind in suprafata utila a apartamentului”

    In cartea CLADIRI REZIDENTIALE – IROVAL BUCURESTI 2009, d-nul Schiopu ne da un exemplu la pagina 67 de calcul a costului unui apartament, aici se precizeaza asa:
    „Modalitatea de obtinere a Sconstruite prin corectii ale Su:
    Evaluatorul va prelua informatiile din schita de cadastru a apartamentului.
    ….
    In cazul apartamentelor cu balcoane, suprafata acestora nu se ia in calculul suprafetei construite, deoarece costurile de structura si de finisaj intra in costul pe mp din tabel.
    In cazul apartamentelor cu logii, Su a logiilor intra in calculul suprafetei construite a apartamentului.”

    In normele metodologice de la noul Cod Fiscal avem definitiile:
    ” balcon – platforma cu balustrada pe peretele exterior al unei cladiri, comunicand cu interiorul prin una sau mai multe usi;
    logie – galerie exterioara incorporata unei cladiri, acoperita si deschisa catre exterior”

    traducerea acestora ar fi cam asa: balconul este catre exterior si logia in interiorul zidurilor exterioare ale blocului.

    Asa cum am invatat toti evaluatorii autorizati la aplicarea art. 457 din Codul fiscal si in GEV 500:
    Sc= Su x 1.4
    la cladirile distincte in normele la Codul fiscal este mentionat asa:
    „Suprafata sectiunii unui nivel – suprafata unui nivel rezultata pe baza masuratorilor pe conturul exterior al peretilor, inclusiv suprafata balcoanelor si logiilor; in cazul cladirilor care nu pot fi efectiv masurate pe conturul exterior al peretilor, suprafata sectiunii unui nivel reprezinta suma suprafetelor utile ale tuturor incaperilor/incintelor, inclusiv a suprafetelor balcoanelor si a logiilor si a suprafetelor sectiunii peretilor, toate aceste suprafete fiind situate la acelasi nivel, la suprafetele utile ale incaperilor / incintelor adunand si suprafetele incintelor de deservire comuna.”
    Daca in documente este inscrisa suprafata construita desfasurata a cladirii, pentru determinarea impozitului pe cladiri nu se ia in calcul suprafata utila si, implicit nu se aplica coeficientul de transformare.”

    Nelamurirea ramane clar la suprafata utila a apartamentelor, din toate releveele pe care le-am vazut efectuate de cadastristi la toate dupa ce este tabelul cu suprafetele fiecarei incaperi scrie apoi
    Su=.x. mp, apoi Sbalcon = ..y. mp, Sterasa= ..z. mp, asta nu inseamna ca inclusiv cei de la cadastru recunosc ca suprafata utila este separat de acestea…?!
    Eu asta am inteles si am aplicat la toate rapoartele de evaluare pentru impozitare acolo unde a fost cazul, am gresit?
    Am o clienta care asteapta modificarea raportului de evaluare pentru ca „asa s-a cerut la Serviciul de impozite si taxe”, la calculul suprafetei utile a apartamentului sa adaug si balconul, si apoi sa calculez Sc prin inmultire cu 1.4.

    Multumesc

    1. Adrian Vascu Post author

      Buna ziua,

      Conform prevederilor codului fiscal precum si a legislatiei in vigoare privind calculul suprafetei desfasurate a apartamentelor, suprafata construita desfasurata include si suprafata balconului. In cazul evaluarii pentru impozitare conform noului Cod Fiscal suprafata construita desfasurata provine din inmultirea suprafetei utile cu un coeficient fix 1.4. Acest coeficient tine seama de suprafetele balcoanelor, casei scarilor, casei liftului, ghenei sau uscatoriei adaugate la suprafa utila a apartamentului evaluat. Astfel, in calculul pe care il realizati in raportul de evaluare si in care obtineti suprafata construita desfasurata prin inmultirea cu 1.4, nu se adauga suprafata balcoanelor la suprafata utila, inainte de inumltirea cu acest coeficient.

  104. Velicu

    Buna seara,
    Cu aceeasi speta ca cea de mai sus, referitor la Su a apartamentelor, as dori sa confirm ca si la adm fin de pe raza judetului unde activez exista aceeasi cerinta ( sa adaugam la Su si suprafata balcoanelor si apoi sa inmultim cu 1.4 ). In alte conditii se respinge raportul . Legat de acest lucru as dori sa va intreb daca la un cabinet de 10.56 mp amplasat intr-o policlinica adaugam si spatiile comune prevazute in contract ( act proprietate ) de 15.20 mp si apoi multiplicam cu 1.4 ? Sau prin multiplicarea doar a suprafetei cabinetului cu 1.4 se adauga si spatiile comune?? Va multumesc, Cu respect, Casiana Velicu

    1. Adrian Vascu Post author

      Prin inmultirea cu 1.4 a suprafetei utile a spatiului va rezulta suprafata construita desfasurata care include si spatiile comune. Raspunsul este deci cu NU. Nu se adauga nici o suprafata inainte de inmultirea cu 1.4.

  105. Cristina

    Buna ziua,
    Va rog sa ma ajutati sa inteleg urmatoarele aspecte:
    am un srl ,contract de comodat spre folosinta cu titlu gratuit- 1 camera in proprietatea socrilor, care sunt scutiti de la plata taxelor locale prin decret lege 118/1990 si grad 1 de invaliditate. Mentionez faptul ca utilitatile sunt platite de propietari si nu sunt deduse de firma. Firma nu a desfasurat activitate toate declaratiile fiind depuse pe 0. In cazul acesta intrebarea mea este vor plati impozit sau nu? Declaratia a fost depusa pe rezidential si declaratie ca nu se desfasoara activitate.
    Va multumesc anticipat

    1. Adrian Vascu Post author

      Mi se pare ca cele declarate de dvs au reprezentat realitatea prin urmare impozitul al trebui sa urmeze regimul legal de rezidential. Iar daca proprietarii sunt scutiti, atunci sa nu se plateasca. Aceasta este parerea mea bazata pe informatiile pe care le-am inteles in acest moment. Autoritatea locala este insa „suverana” in decizia finala.

  106. Andreea

    Ma confrunt cu o problema. Situatia este urmatoarea: in apartamentul proprietate tatal meu am un PFA cu activitate.Nu exista suprafete delimitate , nu se deduc cheltuieli cu utilitatile. La Taxe si impozite mi s-a cerut Raport de evaluare,desi nu trebuia. Pe 31 mai am depus si acest Raport de evaluare pentru ca nu-mi primea dosarul . Mi-a scos Declaratia pe proprie raspundere din dosar si au vrut sa ma oblige sa declar ca desfasor activitatea la terti. Nu am facut asta pentru ca nu e real. A doua zi am fost sa iau inapoi Raportul de evaluare , nu mi s-a dat . Inclusiv evaluatorul mi-a spus ca nu era necesar sa-l fac.Impozitul a fost calculat pentru rezidential, dar nu vor sa-mi dea inapoi Raportul de evaluare care este un bun al meu, platit , nu era necesar si e valabil 5 ani.. De ce nu -l dau? Exista repercursiuni asupra apartamentului ?Mentionez ca nu exista nici un fel de datorii pe nicaieri, iar Normele de aplicare ale Codului Fiscal spun altceva decat zic cei de la Taxe si IMpoziteDaca toti din tara asta -in situatia mea- nu au depus Raport de evaluare , mie de ce mi s-a cerut si acum nu -l mai pot scoate?Plus ca citind diferite site uri am inteles ca nici Certificatul constatator nu aveau voie sa mi-l ceara, din moment ce nu desfasor activitatea la terti..Va rog frumos sa -mi raspundeti…

    1. Adrian Vascu Post author

      Buna ziua. In ce localitate se intampla acest lucru? Pana la urma inteleg ca impozitul s-a calculat in ipoteza utilizarii rezidentiale. Daca aceasta este realitatea intr-adevar nu au utilizat raportul de evaluare. Nu stiu sa va spun de ce nu vi-l returneaza in conditiile in care oricum nu l-au folosit. Ati discutat cu Directorul de la impozitele si taxele locale?

  107. liviu georgescu

    buna seara
    se mai pot face rapoarte de evaluare acum dupa 31 mai!?
    de la impozite mi-a zis ca imi trebuie un raport!
    va multumesc!

    1. Adrian Vascu Post author

      Conform legii termenul limita pentru depunerea rapoartelor de evaluare a fost 31 mai. DIn acest punct de vedere rapoartele de evaluare nu mai pot produce efecte dupa aceasta data deci nu are sens sa mai fie realizate. Nu stiu pe ce baza v-au spus cei de la impozite si taxe locale ca mai pot sa primeasca rapoarte de evaluare. Dar v-au spus ca il primesc si vor tine seama de el sau doar ca va trebuia raport?
      Va multumesc.

      1. Lucian Pop

        Conform art. 458 din Codul fiscal, alin. (1), lit. a), respectiv:

        (1) Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 – 1,3% asupra valorii care poate fi:

        a) valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință;
        ………..
        Inseamna ca se mai pot face rapoarte de evaluare dupa 31.05.?
        Multumesc frumos.

  108. Marlena

    De la finante locale persoanele carora ar trebui să li se aplice procentul de 2% la valoarea impozabila, sunt anuntati ca se mai primesc evaluari pana pe 30 iunie. De asemenea li se spune ca documentul BIF nu mai este obligatoriu.
    Intrebare. Avand in vedere faptul ca evaluatorii pot face evaluari la orice data din trecut (cum instantele sau parchetul solicita), iar in cazul evaluarii pentru impozitare valorile de inlocuire sunt stabilite pentru 31.12.2015 (deci nu pot aparea diferente ale valorilor rezultate), exista vreun impediment / restrictie pentru a fi realizate evaluari pentru impozitare și după 01.06.2016?
    Multumesc

    1. Adrian Vascu Post author

      Opinia mea este ca raportul de evaluare nu poate avea data raportului dupa 30 mai 2016. Imi bazez parerea pe precizarile din Codul Fiscal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *