Vorbim adesea despre nevoia de schimbare – în societate, în companii, în administrație. De multe ori protestăm online sau în stradă pentru cauze în care credem. Și totuși adesea schimbarea pe care toți ne-o dorim se lasă așteptată. De ce?
Pe scurt? Pentru că deși toți ne-o dorim, prea puțini dintre noi suntem dispuși să ne asumăm implementarea. Pentru că este dificilă, complicată, greoaie. Pentru că nu știm de unde să începem și cum s-o scoatem la capăt. Pentru că este infinit mai greu să schimbăm mersul lucrurilor decât să ne adaptăm condițiilor traseului deja existent.
Morfologia schimbării
- Toți ne-o dorim
- Prea puțini ne-o asumăm
– dificilă, complicată, greoaie
– de unde începem
– infinit mai ușor doar să ne adaptăm
De exemplu, protestele pentru protejarea mediului au devenit din ce în ce mai frecvente și vizibile. Este mediul o problemă reală? Da, cu siguranță. Este justificată îngrijorarea oamenilor pentru soarta mediului? Da, cu siguranță. Este suficient pentru a schimba lucrurile în bine? Nicidecum.
Morfologia schimbării
Exemplul protejării mediului
- Este o problemă reală
- Este justificată îngrijorarea
- Protestul și îngrijorarea
nu rezolvă problema
În acest exemplu, cei interesați de problema mediului au trei posibilități. (1) Să protesteze în stradă sau online. (2) Să susțină organizații care afirmă că se ocupă de această problemă. (3) Să dobândească competențe și abilități care pot rezolva problema mediului.
Morfologia schimbării
Exemplul protejării mediului
- Protestul
- Susținerea unor organizații
- Dobândirea de competențe + abilități
implicarea în rezolvarea problemei
Primele două s-au dovedit cel puțin ineficiente. De ce? Pentru că lasă acțiunea concretă în responsabilitatea altcuiva. Puțin probabil să obținem rezultatul dorit. Mai mult, neavând cunoștințe solide în domeniu, este foarte probabil să susținem ideile altora care, nu doar că nu rezolvă problema, dar o agravează.
Morfologia schimbării
CEDAREA PUTERII
- Lasă acțiunea (rezultatul)
în responsabilitatea altora - Ne privează de cunoștințe solide
pentru a discerne între
soluțiile formulate de alții
Mai ales în cazul tinerilor, dacă sunteți pasionați de schimbare într-un domeniu, pregătiți-vă să dobândiți competențe și abilități solide pentru a crea schimbarea în bine. Alegeți studii și stagii de pregătire care vă pot antrena pentru deveni specialiștii care vor rezolva problemele care astăzi ne sperie pe toți. Răspunsurile sunt în domeniile STEM, adică studii în Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică.
Morfologia schimbării
(RE)DOBÂNDIREA PUTERII
- Identificarea domeniilor de interes
- Dobândirea de competențe și abilități
– studii STEM* + stagii de pregăire
=> specialiști care pot rezolva probleme*STEM = Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică
Vă îngrijorează poluarea? Căutați studiile de specialitate care vă indică principalele surse de poluare, vedeți care sunt industriile care le produc și apoi identificați studiile de care aveți nevoie pentru a deveni concurența acestora cât mai curând posibil. Pentru că schimbarea are nevoie de specialiști extrem de competenți care vor schimba radical modul în care gestionăm astăzi aceste probleme.
Morfologia schimbării
Exemplul mediului
- Studiați sursele de poluare
+ industriilor care le produc - Identificați studiile relevante
- Deveniți concurența celor care
astăzi cauzează problemele
Este foarte ușor să protestăm împotriva problemelor evidente cu care ne confruntăm. Nu ducem lipsă de reclamanți și nici de evenimente pe tema reclamațiilor. Ne lipsesc specialiștii și inovatorii care, prin competență și perseverență, testând și analizând zeci și sute de ipoteze, reușesc să formuleze soluții care ne vor asigura un mediu mai sigur.
Morfologia schimbării
Exemplul mediului
- Protestul este facil
dar deloc eficient - Avem nevoie de
specialiștii și inovatorii
prin competență și perseverență
formulează soluții superioare
Am mai spus și repet: lumea are nevoie de fiecare talent pe care fiecare om îl are și nu ne permitem să irosim niciunul dacă ne dorim cu adevărat să construim o lume mai bună. Și că este extrem de important să identificăm realele probleme și apoi fiecare, după puterea lui, să ne ocupăm de ele. Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!
—