Veridice 734: Pasiune vs. Talent

Vorbim adesea despre nevoia stringentă pentru competență în sectorul public și cel privat în egală măsură. Însă rar vorbim despre cum dezvoltăm oameni cu adevărat specialiști în domeniile lor de activitate.

În ultimii ani transmitem copiilor și tinerilor mesaje care mai mult îi încurcă. Le spunem CE dar nu le spunem CUM. Clișee la modă precum „urmează-ți pasiunea” sau „dacă faci ceea ce îți place nu vei munci nicio zi în viața ta” sunt indicații incomplete.

Pasiune vs. Talent

  • Mesaje confuze
  • Le spunem CE
    nu le spunem și CUM
  • Indicații incomplete

Cum ar suna versiunea completă? Căutați cât mai devreme talentele voastre native. Apoi investiți în dezvoltarea acestora în competențe complexe și solide pentru a vă asigura un viitor bun.

Pasiune vs. Talent

  • Căutarea talentelor native
  • Dezvoltare acestora în
    competențe complexe și solide

De exemplu, poți fi pasionat de muzică. Dacă nu ai ureche muzicală, oricât vei investi în lecții de chitară sau canto, nu vei putea concura cu cei care, nu doar că exersează ore întregi în fiecare zi, dar au și talent. În egală măsură, dacă ai o pasiune reală pentru un domeniu, poți cultiva un hobby care te va bucura întreaga viață. Ceea ce este foarte benefic. Toți avem nevoie de hobby-uri. Numai că un hobby nu este o meserie.

Pasiune vs. Talent
Exemplu

  • Pasionat de muzică
  • Dacă nu ai talentul
    doar exersând
    nu poți concura cu cei
    care sunt și talentați
    și exersează

Înseamnă asta că suntem condamnați la slujbe care nu ne plac? Nicidecum. De exemplu, să zicem că talentul tău este programarea, mai exact să creezi site-uri sau aplicații mobile. Dacă vei investi timp și atenție și vei deveni foarte bun în acest domeniu, îți vei putea alege tu proiectele. Deci vei putea construi site-uri sau aplicații mobile pentru muzicienii tăi preferați.

Pasiune vs. Talent
Relevanța pasiunilor în meserie

  • Dacă ești foarte bun în meseria ta
    îți poți alege proiectele
    în domenii care te pasionează

Însă totul începe cu a identifica talentele native cât mai devreme. Odată ce le-am indentificat, începem să le dezvoltăm, să citim, să facem exerciții și proiecte prin care să ne dezvoltăm competențele tehnice, dar și cele adiacente precum: organizarea proiectului, respectarea calendarului, colaborarea cu alții, depășirea obstacolelor, gestiunea eșecului sau livrarea produsului conform specificațiilor.

Pasiune vs. Talent
Dezvoltarea talentului

  • Studiu, exercițiu, proiecte
  • Competențe tehnice
  • Competențe adiacente
    organizare, calendar, colaborare,
    gestiune obstacole și eșecuri
    finalizarea proiectului

În formarea copiilor și tinerilor avem acest rol de îndrumare pe care ar fi bine să-l luăm în serios. În primul rând din familie și apoi pe lanțul educațional. Însă nu pentru a le impune ce să facă, ci pentru a-i ajuta să înțeleagă cine sunt și cum își pot construi o viață plină de sens și împlinire care să li se potrivească lor.

Pasiune vs. Talent
Rolul îndrumării

  • Responsabilitatea seniorilor/adulților
    față de junior/tineri
  • Nu impunerea a CE să facă
  • Ci suport pentru a descoperi
    CINE sunt
    și CUM își pot dezvolta talentele

Și mai este un aspect pe care adesea îl uităm. Poți fi cel mai talentat muzician, dacă nu ai și disciplina necesară pentru studiu, talentul va fi irosit. În dezvoltarea copiilor există un echilibru delicat între joacă, recreere, socializare și dobândirea de cunoștințe și abilități. Doar studiu fără joacă nu ajută. Doar joacă fără studiu nu ajută. Iar fiecare copil este diferit, deci rețeta care i se potrivește este unică.

Pasiune vs. Talent
Importanța disciplinei

  • Talentul nativ nu este suficient
  • Perseverența și disciplina sunt obligatorii
  • Echilibru între joacă, recreere și socializare
    vs. dobândirea de cunoștințe și abilități

Pasiunile vin și pleacă. Talentele sunt cu noi de la naștere. Să ne asigurăm că niciunul dintre noi nu ne ratăm chemarea. Lumea are nevoie de fiecare talent pe care îl avem. În fiecare om zace un giuvaer. Important este să întâlnească „bijutierul” care îl va ajuta să străluceasca. Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *