Veridice 723 – Mersul economiei digitalizate

Suntem în cea de-a doua lună de utilizare a eFactura. Ne-am confruntat cu nenumărate probleme, pe unele le-am rezolvat, altele urmează să-și găsească tratamentul. Continuăm să ne acomodăm cu noile condiții și cu noua realitate a ultimilor ani. Pentru autorități și antreprenori se impune o revizie generală a viziunii de funcționare.

Digitalizarea fiscalității a făcut un pas mare prin adoptarea generalizată a eFactura. Este un proces care, odată început, va continua ireversibil până la 100%. În prezent încă îl percepem ca fiind un proces izolat. Realitatea este că are implicații mult mai profunde – și pentru autorități, și pentru privați.

Mersul economiei digitalizate
Proces ireversibil

  • eFactura = digitalizarea fiscalității
  • Proces ireversibil
  • Nu este un proces izolat
    = implicații profunde
    autorități + privați

În cazul autorităților obiectivul digitalizării este eliminarea fraudei și evaziunii fiscale. Primul pas este colectarea în timp real de baze de date de bună calitate. În aceste săptămâni deja s-au făcut corecții în platformă pe baza feedback-ului primit de la utilizatori și companiile de facturare. Acest proces de îmbunătățire sperăm să continue într-un ritm din ce în ce mai amplu.

Mersul economiei digitalizate
Eliminarea fraudei + evaziunii

  • Pas 1
    – colectare în timp real
    baze de date de bună calitate
    – dialog permanent între părți
    feedback + corecții în sistem

Al doilea pas este utilizarea de instrumente tehnologice avansate de procesare a datelor colectate pentru a identifica și remedia încălcări ale legilor aflate în vigoare. Numai că pentru a construi astfel de instrumente vom avea nevoie de clarificări ale legislației și normelor care reglementează regimul fiscal. Sistemele digitale sunt bazate pe reguli clare și numerice care se aplică unitar tuturor datelor colectate.

Mersul economiei digitalizate
Eliminarea fraudei + evaziunii

  • Pas 2
    – instrumente avansate de procesare
    identificare + remediere încălcări
    – clarificări legislație + norme fiscale
    reguli clare & numerice
    aplicate unitar tuturor datelor

Toate acele aspecte fiscale care acum sunt interpretabile și interpretate diferit de fiecare administrație a finanțelor publice din țară ar fi benefic să capete unitate în sens și aplicare. Doar așa vom putea dezvolta instrumente tehnologice avansate pentru procesarea datelor colectate. Iar în lipsa acestora, obiectivul de eliminarea a fraudei și evaziunii fiscale nu poate fi atins.

Al treilea pas este utilizarea acestor instrumente pentru a obține ”data intelligence”. Altfel spus, pentru a identifica probleme sistemice. Doar analizându-le, înțelegându-le cauzele și implementând soluțiile adecvate putem opri perpetuarea lor. Ca și în ceilalți pași, va fi nevoie de un dialog strâns și permanent cu specialiștii, contribuabilii și legislatorii pentru a ne asigura că acest sistem funcționează și își atinge cu adevărat obiectivele asumate.

Mersul economiei digitalizate
Eliminarea fraudei + evaziunii

  • Pas 3
    – sintetizare ”data intelligence”
    – identificare probleme sistemice
    – analiză, înțelegere cauze, implementare soluții
    oprirea perpetuării problemelor existente
    – dialog și colaborare între
    specialiști, contribuabili, legislatori

Al patrulea pas, nu neapărat în această ordine, este securizarea datelor. Ca orice bază de date de dimensiuni impresionante, va deveni o țintă pentru hackeri și alte grupări rău-intenționate. Fie că vorbim despre bazele de date ale ANAF sau cele ale programelor de contabilitate sau facturare, avem nevoie să protejăm legislativ și tehnologic datele colectate și eventuale procesări ale lor care pot încălca drepturile contribuabililor.

Mersul economiei digitalizate
Eliminarea fraudei + evaziunii

  • Pas 4
    – securizarea bazelor de date
    ANAF, programe contabilitate
    – țintă pentru hacker + grupări rău-intenționate
    – protecție legislativă + tehnologică
    împotriva procesării datelor
    care poate încălca drepturile contribuabililor

Și în cazul privaților, utilizarea unui instrument digital pentru fiscalitate are implicații și în restul afacerii. În special pentru antreprenorii mici va presupune o mult mai bună disciplină în gestionarea firmei. Cu siguranță există o curbă de învățare și adaptare, dar și acesta este un proces ireversibil de clarificare și mai bună organizare internă.

Mersul economiei digitalizate
Implicațiile pentru afaceri

  • Implicațiile eFactura dincolo
    de emiterea facturilor
  • Mai multă disciplină în activitate
  • Curbă de învățare + adaptare
    = o mai bună organizare internă

Companiile care deja au trecut prin experiența digitalizării unui aspect din business, înțeleg mai bine efectele acestui demers. Să luăm exemplul vânzării de produse online. Pare simplu: faci un site și gata magazinul digital. Apoi afli că ai nevoie de stocuri actualizate în timp real, suficiente ambalaje pentru expediere, instrumente securizate de plată online, noi procese și proceduri pentru livrarea la timp. Și cu fiecare comandă, descoperi noi aspecte din afacere care trebuie să clarificate, optimizate și modernizate pentru a funcționa ceea ce părea un simplu magazin online.

Mersul economiei digitalizate
Exemplul vânzării online

  • Implicațiile magazinului online
    – stocuri actualizate în timp real
    – stocuri ambalaje expediere
    – sisteme plăți online securizate
    – noi măsuri pentru livrări la timp
    – și lista continuă

Schimbarea nu este niciodată ușoară, oricât am ști că este necesară și benefică. Însă toate aceste provocări ne ajută pe termen mediu și lung să ne îmbunătățim activitatea, să ne dezvoltăm, să evoluăm și să devenim competitivi – nu doar în țară, dar și în regiune. Iar aceste procese de digitalizare ne forțează să facem pași în direcția bună.

Doar să nu uităm că primul pas nu este niciodată suficient pentru a ne atinge obiectivele. În lipsa următorilor, este doar o complicare inutilă a ceea ce deja există. Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Despre Educație:

Provocările prezentului:

Leadership:

Noul An:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *