Veridice 724: Revizuirea procedurii de expropriere

Adesea vorbim despre nevoia stringentă pentru dezvoltarea infrastructurii din România. Ca în mai toate proiectele mari, și în cazul autostrăzii Pitești-Sibiu au fost și vor mai fi necesare exproprieri de case și terenuri, parțiale sau totale, pentru a finaliza construcția acesteia. Însă poveștile oamenilor afectați relatate în spațiu public dovedesc că ceva trebuie schimbat și cât mai repede.

Proprietarii acuză autoritățile pentru că au primit ca despăgubire pentru proprietățile lor sume derizorii care nu le permit refacerea gospodăriilor. Este important pentru ambele părți, autorități și proprietari, să înțeleagă mai bine procedura de stabilire a despăgubirii inițiale reglementată de Legea 255/2010.

Revizuirea procedurii de expropriere
Exemplu: Autostrada Pitești-Sibiu

  • Despăgubiri insuficiente
    refacerii gospodăriilor
  • Legea 255/2010
    procedura de stabilire
    a despăgubirii inițiale

Conform legii, expropriatorul solicită realizarea unui raport de evaluare a tuturor parcelelor și proprietăților care urmează a fi expropriate. De regulă raportul de evaluare este realizat de către un evaluator autorizat. În conținutul raportului de evaluare ar trebui să existe atât valoarea de piață a fiecărei proprietăți estimată în conformitate cu standardele de evaluare în vigoare cât și valoarea fiecărei proprietăți extrase din studiile de piață comandate de către notarii publici. Pentru că așa prevede legea.

Revizuirea procedurii de expropriere
Procedura (Legea 255/2010)

  • Expropriatorul (statul)
    cere raport de evaluare
  • Raportul este făcut de evaluator autorizat
  • Raportul trebuie să conțină
    – valoarea de piață (cf. standardelor de evaluare)
    – valoarea extrasă din „grilele notariale”

În majoritatea situațiilor expropriatorul alege din raportul de evaluare valorile preluate din studiile de piață care sunt și minime și orientative. Aceste valori nu reprezintă valori de piață, pentru că nu așa au fost elaborate studiile de piață ale notarilor. Despre grilele notariale am tot vorbit și ar trebui să înțeleagă toți cei implicați exact ce sunt și mai ales ce nu sunt și la ce nu ar fi cazul să fie folosite.

Revizuirea procedurii de expropriere
Procedura

  • Adesea Expropriatorul
    alege valoarea din „grilele notariale”
    (studii de piață comandate de notari)
    diferită de valoarea de piață

De aceea oamenii nemultumiți, care știu că în zona lor casele s-ar vinde cu prețuri mai mari, trebuie să știe că ceea ce li s-a oferit – repet, conform legii – de către expropriator nu reprezintă valori de piață. Pentru justa despăgubire se pot adresa instanței, unde se va putea vedea dacă prețul oferit de expropriator a fost sau nu prețul pieței.

Revizuirea procedurii de expropriere
Justa despăgubire

  • Proprietarii care sunt nemulțumiți
    de valoarea despăgubirilor primite la expropiere
    știind că prețul de piață este mai mare
    se pot adresa instanței

Reprezentanții CNAIR au dat vina valorilor mici luate în calcul pentru expropieri pe nedeclararea valorilor reale la notar pentru tranzacțiile imobiliare. Acest lucru dovedește încă o dată că autoritățile nu înțeleg ce sunt grilele notariale și prin urmare continuă să le folosească inadecvat. Mai mult, dovedește o mentalitate adânc înrădăcinată în prezumția de vinovăție față de cetățeni. Probabil că în 2008 grilele notariale au avut un rol în aducerea la alb a tranzacțiilor imobiliare. În 2024 realitatea este cu totul alta.

Revizuirea procedurii de expropriere
Problema autorităților

  • Confuzie față de ce sunt „grilele notariale”
  • Utilizarea lor ca și cum ar fi „valori de piață”
  • Mentalitate bazată pe prezumția de vinovăție
    față de cetățeni

A sosit momentul să renunțăm la instrumente de lucru inadecvate. Iar una dintre soluții este corectarea Legii 255/2010 și adaptarea ei la realitățile curente. Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Despre Educație:

Provocările prezentului:

Leadership:

Noul An:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *