Inteligența artificială este un subiect complex pe care avem nevoie să-l înțelegem în profunzime. Însă toate media încă îl tratează ca pe un cancan pentru a câștiga rapid și ușor trafic mare. Mecanica este simplă: bagi în sperieți cititorul cu un titlu bombastic, apoi doar compilezi câteva paragrafe cât să existe și un „articol” pe care probabil 90% din audiență nici nu-l citește.
Recent, Fondul Monetar Internațional a făcut public un raport despre impactul inteligenței artificiale asupra meseriilor din prezent. În ciuda titlurilor de tip „vom pierde 60% din slujbele curente”, conținutul raportului este mult mai nuanțat. Și tocmai în aceste nuanțe găsim elementele de care avem nevoie pentru a folosi perspectiva inteligenței artificiale în avantajul nostru.
Viitorul oamenilor & tehnologiilor
Raport FMI (Fondul Monetar Internațional)
- Impactul inteligenței artificiale
asupra meseriilor din prezent - Titluri: „ vom pierde 60% din slujbele curente”
- Realitate: mult mai nuanțată, chiar diferită
În primul rând ar fi benefic să înțelegem că impactul variază în funcție de context. Economiile dezvoltate care au multe slujbe de birou vor fi cel mai mult afectate, probabil în jur de 60%. Însă acestea au și cele mai mari șanse de a folosi noile tehnologii în mod complementar activității umane. Prin urmare pierderea slujbelor nu va fi semnificativă, ci oamenii vor lucra împreună cu noile tehnologii.
Viitorul oamenilor & tehnologiilor
Nuanțele raportului
- Impactul variază în funcție de context
- Economii dezvoltate:
– impact mai mare (60%)
– oportunități mai mari pentru oameni
Pentru economiile emergente estimările FMI vorbesc despre un impact mai redus de 40%. În timp ce pentru economiile slab-dezvoltate, impactul noilor tehnologii asupra slujbelor din prezent ar putea fi doar 26%. Însă și capacitatea acestora de a folosi inteligența artificială în avantajul societății și creșterea generalizată a nivelului de trai va fi mai redusă.
Viitorul oamenilor & tehnologiilor
Nuanțele raportului
- Economii emergente:
– impact mediu (40%)
– oportunități medii pentru oameni - Economii slab-dezvoltate:
– impact mic (26%)
– oportunități scăzute pentru oameni
Important de înțeles este că aceste estimări sunt bazate pe media impactului. Dacă intrăm în detaliu pe verticala meseriilor și domeniilor de activitate, impactul este mult mai nuanțat. În aceeași economie vor fi meserii care vor fi înlocuite, dar și noi tipuri de meserii care vor fi create. Vor fi meserii care se vor dezvolta complementar cu noile tehnologii și noi meserii bazate preponderent pe inteligență artificială.
Viitorul oamenilor & tehnologiilor
Nuanțele raportului
- Impact mediu per economie
vs. impact pe meserii / domenii activitate - Meserii vechi completate de noile tehnologii
- Noi meserii complementare noilor tehnologii
- Noi meserii create de inteligența artificială
De asemenea, multe estimări pleacă de la premiza că noile tehnologii vor fi perfecte, vor rezolva totul și toată lumea le va folosi. Ori o astfel de premiză nu este realistă. Vor fi tehnologii și inteligențe artificiale care vor funcționa, dar și foarte multe care vor da greș. Fie pentru că nu au fost create bine, fie pentru că nu funcționează cum se credea, fie pentru că vor crea noi probleme de rezolvat, fie pentru că nu au fost adoptate de un procent semnificativ.
Viitorul oamenilor & tehnologiilor
Acuratețea premizelor
- Noile tehnologii nu vor fi perfecte
- Noile tehnologii nu vor rezolva totul
- Noile tehnologii vor crea noi probleme
(noi oportunități de afaceri) - Noile tehnologii nu vor fi adoptate de toată lumea
Însă mult mai important este să înțelegem impactul la nivel individual. Un zidar, un electrician sau un instalator vor fi mai puțin și mai târziu afectați de noile tehnologii comparativ cu cei care își îndeplinesc responsabilitățile lucrând pe calculator.
Viitorul oamenilor & tehnologiilor
Impactul individual
- Un zidar, electrician, instalator
vs. activități desfășurate pe calculator
Dar și în cea de-a doua categorie sunt diferențe. Corporațiile probabil vor implementa mai curând tehnologii avansate comparativ cu majoritatea antreprenorilor de talie mai mică. Indiferent de tipul companiei, fiecare om va pute adopta mai repede sau mai târziu noi tehnologii care să-i crească performanțele și productivitatea.
Viitorul oamenilor & tehnologiilor
Implementări diferite
- Corporații vs IMM-uri
- Nivel individual de adoptare și utilizare
=> performanțe, productivitate
Mai mult, indiferent de tipul companiei, obiectul de activitate sau țara în care își desfășoară operațiunile, cultura și atitudinile oamenilor de care depinde va face diferența. Fie că vorbim despre factori decizionali din interiorul companiei sau despre clienți, răspunsul la diferitele decizii luate va determina parcursul fiecăruia în teritoriul noilor tehnologii.
Viitorul oamenilor & tehnologiilor
Implementări diferite
- Cultură + atitudini diferite
– factori decizionali
– clienți
– furnizori=> parcurs diferit în teritoriul noilor tehnologii
Impactul nu este rezultatul unui destin implacabil, ci este suma deciziilor noastre individuale. Care sunt competențele pe care le antrenăm zilnic. Ce fel de informații consumăm zilnic. Ce tip de abilități și cunoștințe achiziționăm astăzi. Ce tipuri de servicii și produse susținem prin cumpărarea lor. Ce fel de schimbări acceptăm sau refuzăm.
Viitorul oamenilor & tehnologiilor
Esențial de înțeles
- Noile tehnologii nu reprezintă
un destin implacabil - Viitorul este suma deciziilor individuale
– competențe antrenate
– informații consumate
– abilități + cunoștințe dobândite
– produse cumpărate
– reacția la schimbări
Altfel spus, nu suntem doar martori, ci suntem părți active în modul în care această nouă revoluție industrială ne va reconfigura viețile. Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!