Veridice 718 – Promisiunea digitalizării fiscale

De la începutul anului eFactura a devenit subiectul principal pentru toate companiile și PFA-urile din România. Încă din 2022 sistemul eFactura era operațional, însă până anul trecut se aplica unui număr restrâns de situații. Prima țară din UE care a adoptat eFactura a fost Italia, urmată de Polonia, Franța și Germania. Dacă italienii au implementat sistemul în mai puțin de un an, celelalte țări au avut nevoie în medie de 2 ani.

Scopul adoptării generalizate a sistemului eFactura din ianuarie 2024 este eliminarea fraudei și evaziunii fiscale. Având în vedere creșterile repetate de taxe și impozite puse pe seama necolectării corespunzătoare, ar trebui să fie o veste bună pentru privați. Dacă toată lumea își plătește partea și la timp, n-ar trebui să mai avem nevoie de creșterea dărilor și mereu peste noapte. Poate acum în sfârșit vom avea și predictibilitate fiscală.

Promisiunea digitalizării fiscale

  • Eliminarea fraudei + evaziunii fiscale
    => colectare corespunzătoare
    => predictibilitate fiscală

(cam 2) O colectare bazată pe cifre reale și în timp real, ar putea însemna și evitarea unor proiecții excesiv de optimiste care stau la baza alocărilor din bugetul de stat. Și dacă avem mai puține găuri în buget, atunci avem șanse mai bune pentru a consolida un regim fiscal sustenabil activității comerciale. Sau cel puțin acestea ar fi premizele care să justifice efortul depus de sectorul privat pentru noile cerințe din 2024. Timpul ne va dovedi dacă este sau nu așa.

Promisiunea digitalizării fiscale

  • Cifre reale în timp real
    => proiecții realiste venituri la Buget
    => alocări realiste de Cheltuieli
    => eliminarea găurilor din Buget
    => regim fiscal sustenabil activității comerciale

Bineînțeles, simpla colectare a informațiilor nu va rezolva nimic, cum n-a rezolvat nici în trecut. ANAF va trebui să dezvolte noi capacități avansate prin care să transforme în realitate promisiunea făcută: combaterea fraudei și evaziunii fiscale. Asta presupune noi competențe, noi metode de lucru, noi instrumente tehnologice, dar mai ales noi mentalități.

Promisiunea digitalizării fiscale
Instrumentar necesar

  • Colectarea informațiilor
  • Capacități avansate de procesare
  • Noi competențe
  • Noi metode de lucru
  • Noi instrumente tehnologice
  • Noi mentalități=> combaterea fraudei și evaziunii fiscale

Suntem încă în prima lună de adoptare generalizată a sistemului eFactura. Bineînțeles că au fost probleme și vor mai fi. De la înțelegerea pașilor de urmat, la găsirea soluțiilor și implementarea acestora – companiile și PFA-urile au o perioadă complicată. Însă digitalizarea fiscală este un proces ireversibil care, până la urmă, va funcționa. Numai că trebuie să funcționeze de ambele părți – privați și autorități.

Promisiunea digitalizării fiscale
Sistemul eFactura

  • Înțelegerea pașilor de urmat
  • Găsirea soluțiilor pentru fiecare
  • Implementarea schimbărilor

Infrastructura tehnologică a ANAF ar fi benefic să țină pasul cu noile standarde, volume de date și situații cu care se confruntă contribuabilii. S-a făcut o schimbare drastică de funcționare și cam peste noapte care se aplică tuturor, indiferent de obiectul de activitate sau cifra de afaceri. Probabil vor fi necesare ajustări din mers, în special pentru PFA-uri și microintreprinderi.

Promisiunea digitalizării fiscale
Necesar de rezolvat

  • Infrastructura tehnologică adaptată
    noilor standarde, volume, situații
  • Ajustări din mers
    PFA-uri + microintreprinderi

Ca orice alt sistem, cu siguranță și acesta poate și ar fi benefic să fie îmbunătățit. O comunicare cât mai bună între autorități și sectorul privat este esențială. Ar fi ideal să renunțăm la adversitate și să înțelegem că singura soluție este colaborarea între parteneri egali. Chiar dacă regula este aceeași pentru toți, soluțiile trebuie adaptate pentru toate tipurile de antreprenori și situații cu care aceștia se confruntă.

Promisiunea digitalizării fiscale
Necesar de rezolvat

  • Comunicare autorități – contribuabili
  • Renunțarea la adversitate
  • Colaborare între parteneri egali

Eliminarea fraudei și evaziunii fiscale este un scop comun sectorului public și celui privat. Prin urmare și efortul de punere în aplicare ar fi benefic să fie echivalent de ambele părți. Doar lucrând împreună și rezolvând probleme apărute putem să ne atingem obiectivul.

Promisiunea digitalizării fiscale
Proces colaborativ

  • Eliminarea fraudei și evaziunii fiscale
    = scop comun
    => efort comun

Iar dacă tot am început acest proces ambițios, poate renunțăm și la dosarul cu șină și multe alte reguli și proceduri similare care nu-și mai au locul și sensul într-o țară din Uniunea Europeană în anul 2024. Să fim consecvenți și să ne asigurăm că întreaga birocrație care macină resurse și energie fără plus valoare va fi eliminată din sistemele centrale și locale.

Promisiunea digitalizării fiscale
Viziune digitalizare

  • Eliminarea birocrațiilor
    și mentalităților
    de tip „dosarul cu șină”

Însă există și un efect secundar mai rar discutat. Parte din procesul digitalizării fiscale presupune colectarea informațiilor confidențiale de tehnologii din exteriorul companiilor. Autoritățile ar fi benefic să acorde o atenție sporită modului în care acest volum imens de date confidențiale este securizat și procesat de sistemele sale, dar și de sistemele privaților implicați în proces. De exemplu, de platformele de facturare digitală.

Promisiunea digitalizării fiscale
Important de rezolvat

  • Digitalizare = colectare informații confidențiale
    (autorități + furnizori externi)
    => importanța securizării
    + procesării datelor colectate

Cu bune și rele, eFactura este un pas curajos către eliminarea fraudei și evaziunii fiscale. Rămâne de văzut dacă până la finalul anului vom fi atins scopul sau doar am creat noi birocrații inutile. Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *