Veridice 546 – Schimbarea sistemului de impozitare a clădirilor (2)

Continuăm astăzi discuția despre creșterea impozitelor pe clădiri mascată prin modificările asumate în PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență. Vom detalia împreună unde ne găsim și care este direcția în care se pare că ne îndreptăm.

În prezent clădirile sunt impozitate separat de terenuri. Nu există baze de date care să includă prețurile cu care se vând proprietățile în România. Asta deși vorbim despre digitalizare administrativă de vreo 10 ani și toate contractele de vânzare-cumpărare trec pe la notar și sunt înregistrate la fiecare primărie.

PNRR & Impozitarea Clădirilor
Situația din prezent

  • Impozitare diferită: clădiri + teren
  • Nu există bază de date cu prețurile reale

Impozitul este rezultatul înmulțirii dintre valoarea impozabilă și cota de impozitare. Altfel spus, impozitul se calculează aplicând o cotă de impozitare asupra unei valori. Valoarea impozabilă nu este „valoarea de piață”. Asta pentru că valoarea de piață a unei proprietăți nu poate fi stabilită în lipsa aportului terenului aferent. Iar în România, precum spuneam, clădirile sunt impozitate separat de terenuri.

PNRR & Impozitarea Clădirilor
Situația din prezent

  • Impozitul existent
    = valoarea impozabilă x cota de impozitare
  • Valoarea impozabilă ≠ valoarea de piață
    (valoarea de piață ar include și terenul)

Stabilirea valorii impozabile în cazul clădirilor rezidențiale este realizată de către autoritățile locale. Stabilirea valorii impozabile pentru clădirile nerezidențiale este realizată pe baza unui raport de evaluare întocmit de către un evaluator autorizat. Sistemul informatic de evidență al primăriilor este structurat pe sistemul de declarare menționat mai devreme.

PNRR & Impozitarea Clădirilor
Situația din prezent

  • Valoarea impozabilă
    – clădire rezidențială
    = stabilită de autorități- clădire NErezidențială
    = stabilită prin raport de evaluare

Bun, și acum că am stabilit ce avem, să vedem ce se dorește. Conform PNRR ar trebui să existe o modificare legislativă care să asigure trecerea de la impozitarea distinctă a clădirilor și terenului, la impozitarea proprietății imobiliare în anasamblul ei. În acest context are sens discuția despre valoarea de piață. Respectiv, valoarea de piață să fie baza impozabilă care să fie înmulțită cu noile cote de impozitare.

PNRR & Impozitarea Clădirilor
Schimbări cerute

  • Valoarea impozabilă
    = valoarea de piață
    clădire + teren
  • Noul impozit
    = valoarea de piață x cota de impozitare

Însă o astfel de modificare ne obligă să avem răspunsuri pentru teme concrete. Cum se va stabili și raporta valoarea de piață a terenurilor libere sau a celor agricole? Cum se va proceda în cazul piețelor inactive? Cum se va estima valoarea de piață a proprietăților rezidențiale: apartamente și case cu teren?

PNRR & Impozitarea Clădirilor
Răspunsuri necesare

  • Cum se va stabili valoarea de piață
    a terenurilor libere + celor agricole
  • Cum se va proceda în cazul piețelor inactive?
  • Cum se va estima valoarea de piață a rezidențialelor
    apartamente vs. case cu teren?

Cum se va estima valoarea de piață a proprietăților nerezidențiale precum spații comerciale, hoteluri, benzinării, hale industriale etc? Care va fi noul tratament al clădirilor cu utilizare mixtă din perspectiva valorii impozabile? Cine va stabili/declara/asuma valorile impozabile? Cât timp durează modificarea sistemului informatic la nivel național care să fie adaptat noilor reguli?

PNRR & Impozitarea Clădirilor
Răspunsuri necesare

  • Cum se va stabili valoarea de piață
    a proprietăților NErezidențiale
    (spații comerciale, hoteluri, benzinării, hale industriale)
  • Soluție pentru clădirile cu utilizare mixtă?
  • Cine va stabili/declara/asuma valorile impozabile?
  • Cât va dura modificarea sistemului informatic?

Pe de altă parte, conform știrilor apărute în presă, aleșii locali cer insistent ca măsurile pentru creșterea impozitelor să fie aplicate din 2023. Această solicitare este ușor de implementat, dacă vor politicienii. Impune doar o majorare de cote impozabile care să fie aplicată asupra valorilor impozabile actuale. Fiind cunoscut nivelul acestor valori este simplu de ajustat prin cote nivelul de creștere dorit. Ar trebui decis cât mai repede pentru a respecta cerința celor 6 luni premergătoare necesare modificării Codului Fiscal pentru a intra în vigoare din 2023.

PNRR & Impozitarea Clădirilor
Context

  • Autoritățile locale cer creșterea impozitelor
    din 2023
  • Soluție: creșterea cotelor impozabile
    necesară decizie rapidă
    respectare termen 6 luni modicare Cod Fiscal

De observat că discuțiile despre așa-zisa regândire a impozitării clădirilor a reapărut în contextul dezbaterilor mai multor variante de creștere a încasărilor la bugetul de stat. Însă poate ar fi important de reamintit că valoarea taxelor și a impozitelor este dată nu doar de procentele stabilite de legiuitor, dar și de performanța economică posibilă în România. Nivelul de colectare al autorităților și ponderea din PIB a economiei nefiscalizate parțial sau total contează foarte mult. Și aș întreba: dacă se cere sacrificiu și performanță de la contribuabili, de ce nu cerem măcar același lucru și de la autoritățile centrale și locale?

Creșterea dărilor la stat
Factori cu impact asupra încasărilor buget

  • Performanța economică posibilă în România
  • Nivelul de colectare al autorităților
  • Ponderea din PIB a economiei nefiscalizate
    (parțial sau total)

Altfel spus, dacă o companie își îmbunătățește produsul poate crește prețul. Dacă un angajat își crește competența poate cere un salariu mai mare. Statul, dacă dorește un buget mai mare, nu ar trebui să crească beneficiile asigurate cetățenilor? Fie că vorbim despre corectitudinea și predictibilitatea legilor, infrastructură, sănătate, educație sau oricare alt domeniu pe care îl are în gestiune. O temă de gândire pentru noi toți.

Creșterea dărilor la stat
Exemple beneficii contribuabili

  • Corectitudinea și predictibilitatea legilor
  • Infrastructură, sănătate, educație
  • Și lista continuă….

Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicația mobilă din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Impozitare Clădiri 2022:

Noul An:

Lider Autentic :

Noul Leadership:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *