Am discutat în episoadele trecute despre toxicitatea din mediul de lucru, fie că vorbim despre șefi, angajați sau colegi. Însă dincolo de oameni și caracterele lor, circumstanțele în care ne desfășurăm activitatea pot schimba fundamental modul în care lucrăm și colaborăm. Grijile, oboseala, limitările, nesiguranța – toate acestea ne pot copleși, devenind pe nesimțite diferiți de normalul nostru. Iar acest lucru e valabil pentru oricare dintre noi.
În ultimii doi ani am trăit o altfel de viață care ne-a dat peste cap toate rutinele și reperele. Pe lângă pandemie, asistam deja la o transformare a majorității meseriilor – unele mai mari, altele mai mici – în funcție de industrie. Companiile trebuie să-și revizuiască modelele de afacere. Angajații trebuie să preia mai multe responsabilități și să-și actualizeze competențele. Clienții adoptă noi produse, servicii, criterii de achiziție și moduri de a-și organiza viața.
#Surse stres | Circumstanțe toxice
- Pierderea rutinelor / reperelor
- Tranformarea meseriilor / industriilor
- Revizuirea modelelor de afacere
- Asumarea de noi responsabilități
- Actualizarea competențelor
Schimbarea întotdeauna ne stresează. De aceea amânăm să luăm decizii majore și funcționăm în baza rutinelor încă mult timp după ce am realizat că trebuie să renunțăm la ele. De aceea schimbările mari iau timp și consumă multă energie. De aceea simțim că răul cunoscut e mai bun decât mai binele necunoscut. Iar stresul schimbă profund modul în care percepem realitatea și cum reacționăm la provocările zilnice.
Prin urmare nu-i de mirare de ce atâția dintre noi simt că bateriile sunt pe zero. Lucruri pe care înainte le rezolvăm fără să clipim, astăzi necesită timp și încăpățânare. Greșeli pe care nici nu le observam, acum au devenit motive de certuri interminabile. Totul se simte la limită. Orice mic inconvenient poate să răstoarne căruța cu totul. Și cu toate acestea, soarele răsare în fiecare zi și în fiecare zi trebuie să continuăm îndeplinirea responsabilităților pe care le avem – acasă, în familie, la job, în comunitate.
#Simptome stres | Circumstanțe toxice
- Simțim că avem bateriile pe zero
- Totul ne ia mai mult
- Orice greșeală ne înfurie>> orice detaliu este perceput
la dimensiuni exagerate
Altfel spus, poate avem un job în regulă, șefi în regulă, colegi în regulă… dar circumstanțele sunt toxice și totul devine prea mult de suportat. În acest caz primul lucru pe care trebuie să-l conștientizăm este că… nu e vina celorlalți. Probabil și ei trec prin aceleași stări demotivante. Probabil și ei resimt nesiguranța zilei de mâine. Probabil și ei se încearcă să îndeplinească task-urile obișnuite, dar fără mare spor. Probabil și ei au avut multe insomnii în ultima perioadă.
#Presupuneri corecte | Circumstanțe toxice
- Nu e vina celorlalți
- Și ei au aceleași probleme
- Nici ei nu ai siguranța zilei de mâine
- Nici ei nu au mare spor>> așa cum noi nu ne simțim grozav
nici ceilalți nu au o perioadă bună
Bun, și ce-i de făcut? În primul rând să strângem rândurile între noi, oamenii. E greu să ai empatie pentru ceilalți când abia poți ține capul deasupra propriilor probleme. Însă e singura soluție. Indiferent ce probleme sunt în prezent și câte altele vor veni – uniți avem șanse mai mari să le rezolvăm și să construim ceva mai bun decât era înainte. Nu, nu ar trebui să acceptăm ca oamenii să nu-și facă treaba. Dar poate îi putem echipa mai bine pentru succes. Poate îi organizăm puțin diferit, sau prioritizăm urgențele sau alocăm mai multe resurse.
#Empatie | Circumstanțe toxice
- Înțelegere + susținere reciprocă
- Uniți avem șanse mai bune>> da, corectăm greșeli
niciodată nu umilim oameni
În al doilea rând, să ne concetrăm pe soluții, nu pe găsirea vinovaților. Deși tentația să-i tragem la răspundere pe alții este mare, poate și justificată într-o anumită măsură, realitatea este că nimic nu se va rezolva pentru că am scos la interval pe x, y sau z. Avem nevoie de soluții clare, directe, eficiente. Este singura modalitate de a schimba ceva în bine. Răcorirea de moment nu ne ajută, dimpotrivă, face remedierea mai dificilă.
#Focus pe soluții | Circumstanțe toxice
- Găsim soluții, nu vinovați
- Soluții clare, directe, eficiente
>> schimbarea în bine
În al treilea rând, să ne reamintim că toți avem nevoie de reîncărcarea bateriilor. Orice proiect poate fi reprogramat. Orice termen poate fi renegociat. Munca excesivă nu face favoruri nimănui – nici oamenilor, nici companiilor. Atunci când angajații sunt obosiți și frustrați, performanța și productivitatea scad, în timp ce conflictele și greșelile cresc. În aceste vremuri, mai mult ca oricând, avem nevoie de creativitate, gândire strategică, inovație și adaptabilitate. Acestea nu se pot manifesta când oamenii sunt captivi supraviețuirii zilnice.
#Reîncărcarea bateriilor | Circumstanțe toxice
- Munca excesivă nu e benefică
– nici oamenilor, nici companiilor - Când angajații sunt obosiți + frustrați
– scad performanța & productivitatea
– cresc confliectele & greșelile - Nevoie de creativitate, strategie,
inovație, adaptabilitate
NU supraviețuire zilnică
Și nu în ultimul rând, trebuie să fim conștienți că nu suntem obiectivi. De obicei ne judecăm pe noi înșine în funcție de intențiile bune, iar pe ceilalți în funcție de percepția noastră asupra faptelor lor. Dacă noi n-am făcut ceva este pentru că n-am avut timp. Dacă ceilalți nu fac ceva, presupunem că e rea voință sau lene sau incompetență. Și poate uneori chiar acesta este cazul. Însă de obicei explicațiile sunt ceva mai complexe.
#Percepții vs Realitate | Circumstanțe toxice
- Ne judecăm după intenții
- Îi judecăm după fapte
(versiunea percepută de noi)noi n-am avut timp
ei n-au vrut / nu sunt în stare(!) întotdeauna explicațiile
sunt mai complexe
Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicația mobilă din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!
—
Lider Autentic :
- Colegi Toxici
- Șef Toxic (perspectiva angajatului)
- Șef Toxic (perspectiva leaderului)
- Leader vs. Șef
- Fișa postului (4)
- Fișa postului (3)
- Fișa Postului (2)
- Fișa Postului (1)
- Decizie și Responsabilitate
- Focus pe Oameni (2)
- Focus pe Oameni (1)
- Lider Autentic
- Ego Sănătos
- Piedicile Orgoliului
—
Noul Leadership:
- Revoluția Sensului (încheiere sezon 4)
- Renegocierea Angajamentelor
- Angajamentul Real
- Leadershipul Angajamentului
- Angajamentul Integrității
- Conflicte Interne
- Escalidarea Comunicării
- Aliații Puterii
- Recâștigarea Puterii
- Traumele Angajaților
- Paradoxul Puterii
- Costul dezamăgirii oamenilor
- Costul neimplicării oamenilor
- Noul Tip de Leadership
- Noul Tip de Leader
- 2021 Anul Sensului
- Victimă sau Jucător
- Conflictele Asociaților
- Apărarea culturii
- Modele de Urmat
- Misiunea Job-ului
- Cultura Organizațională
- Schimbările de Management
- Sănătatea în Afaceri
- Cultura Organizațională
- Planul de Restructurare (2)
- Planul de Restructurare
- Concordatul Preventiv
- Semnele declinului companiilor
- Ciclul de viață al companiilor din România
- Despre restructurarea preventivă
- Primii pași în restructurarea financiară
- Cum funcționează restructurarea financiară
- Peste 2600 de companii pasibile de iminența intrării în insolvență
- Bune Practici
- Etape Cumpărare
- Perspectiva Cumpărătorului
- Durata Etapelor M&A
- Etape Proces M&A
- Pregătirea afacerii pentru exit
- Decizia exitului din business
- Soluții pentru salvarea companiilor
- Android App: https://bit.ly/2Jf9rsL
- iOS App: https://apple.co/2pNk27j