Vorbim astăzi despre Grila Notarilor, denumită oficial „Ghidul privind valorile orientative minime ale proprietăților imobiliare”. Ghidul este menționat și în declarațiile recente ale Ministrului de Finanțe ca referință la vânzarea caselor confiscate de ANAF.
Ghidul a apărut în 2007-2008 când autoritățile aveau suspiciuni că sumele din contractele de vânzare-cumpărare nu erau cele reale. Ar fi fost evitată astfel plata impozitelor aferente.
Legea obliga Camerele Notarilor Publici să comande și să plătească realizarea acestui Ghid, însă fără a da indicații cu privire la cine și pe ce metodologie trebuie să-l realizeze.
După apariția Ghidului, acesta a devenit, din nefericire, referință în noi acte normative, precum legislația exproprierii sau cea a eșalonării datoriilor, dar și în analizele diverselor instituții ale statului (cum este și Curtea de Conturi) în cursul acțiunilor de control.
Extinderea referinței Ghidului dincolo de scopul pentru care a fost creat a generat numeroase probleme. Astfel s-au constatat limitările acestuia tocmai pentru că nu poate conține valorile de piață ale tuturor terenurilor și caselor dintr-un județ, oraș sau comună. Nici nu ar avea cum și nici nu a fost creat pentru o astfel de utilizare.
Iar dacă în cazul taxării tranzacțiilor imobiliare valoarea din Ghid era în trecut doar o bază de calcul a impozitului, în cazul exproprierilor rezultatul a devenit elementul central al „disputei” dintre stat și persoanele despăgubite.
Soluția cea mai bună pentru stat, notari și cetățeni este actualizarea legislației și adaptarea la realitățile curente. În cazurile în care referința Ghidului nu este potrivită, trebuie înlocuită cu alte instrumente prevăzute de lege. Iar în cele în care Ghidul este cea mai bună variantă, referința trebuie păstrată, cu precizarea însă a metodologiei de realizare, a celor abilitați să realizeze aceste studii de piață și a celor care ar trebui să le comande și să le plătească.
Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe Facebook.