Veridice 222 – Procedura expropierii terenurilor are nevoie de claritate

Odată primită decizia de expropiere, trebuie știut că neprezentarea la negocierea despăgubirilor, lipsa acordului privind valoarea acestora sau contestarea lor în instanță nu împiedică transferul proprietății în domeniul public al statului. Singura excepție este lipsa consemnării sumelor aferente despăgubirii în document.

Dar cum se stabilesc despăgubirile juste?

Legea spune că un evaluator autorizat face raportul de evaluare care va avea în vedere și expertizele notariale – adică valorile minime orientative ale terenurilor utilizate de către notari.

Și de aici apar alte probleme. Prima este diferența dintre valoarea de piață stabilită prin raport de către evaluator și cea minimă orientativă din expertizele notariale. În multe cazuri, statul va alege cea mai mică valoare din raport, nu cea reală, de piață, plătind proprietarului o sumă mai mică decât cea pe care ar fi obținut-o în condiții normale.

A doua problemă apare atunci când terenul se află la granița dintre două județe, fiecare cameră a notarilor având propria grilă de referință cu valori diferite pentru aceleași tipuri de terenuri. Uneori diferențele pot fi și de 200% pentru același teren.

Acționarea în instanță rămâne, din păcate, singura cale pentru a obține o justă despăgubire. Nu doar că implică timp, bani și nervi din partea proprietarilor care sunt nevoiți să își apere drepturile în instanță, însă încarcă suplimentar instanțele de judecată deja supra-aglomerate și generează noi costuri pentru stat, costuri suportate de către noi toți.

Revizuirea procedurii pentru a clarifica procesul ar rezolva toate aceste probleme.

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *