Am vorbit în ediția precedentă despre importanța meritocrației și dezvoltării abilităților reziliente pentru a naviga cu bine vremurile în care trăim. Bineînțeles, aceste lucruri sunt la fel de importante în orice moment al istoriei. Însă cu atât mai mult atunci când trecem printr-un proces complex de tranziție către un nou mod de a ne trăi și organiza viețile.
Recompensele instante sunt extrem de atractive, însă lipsite de substanță. În secunda în care le-am obținut, ne dorim altele noi. Și mai important, ne trăim viețile în deriva momentului. Nu avem perspectiva termenului mediu, lung sau foarte lung atunci când energia noastră este consumată de următoarea gratificarea imediată.
Antrenamentul perseverenței
Recompense instante:
- Extrem de atractive
- Lipsite de substanță
- Pierderea perspectivei
- Consumatoare de energie
La polul opus, recomensele întârziate ne ajută să construim lucruri de mare valoare care ne aduc o viață trăită cu sens și împlinire. Sunt concepte complexe care necesită competență, timp, curiozitate, dialog onest și empatie. Sunt construcții dificile care consumă timp, energie, răbdare.
Antrenamentul perseverenței
Recompense întârziate:
- Construirea lucrurilor valoroase
- Viață trăită cu sens și împlinire
- Concepte complexe care necesită
competență, timp, curiozitate,
dialog onest și empatie - Construcții dificile care iau timp,
energie, răbdare
Gratificarea întârziată este o practică prin care ne pregătim pentru performanță. Fie că vorbim despre sănătate, pregătire profesională, siguranță financiară sau inventarea unui nou domeniu economic, acestea sunt obiective pe termen mediu și lung. Oricât de neplăcută este renunțarea de moment, sentimentul câștigat odată ce ne-am atins astfel de scopuri mari în viață nu are egal.
Antrenamentul perseverenței
Recompense întârziate:
- Pregătire pentru performanță
- Atingerea obiectivelor
pe termen mediu și lung - Câștigarea sentimentului de
împlinire substanțială
Perseverența poate fi antrenată. Indiferent de personalitatea sau vârsta fiecăruia dintre noi, există o variantă a perseverenței care va funcționa. Trebuie doar s-o găsim. Și apoi să investim efortul pentru a o putea dobândi. Putem alege un aspect mic din viața noastră la care vom lucra în fiecare zi pentru a obține o mică îmbunătățire.
Antrenamentul perseverenței
Accesibil tuturor:
- Toate personalitățile
- Toate vârstele
- Există o variantă pentru fiecare
Într-un astfel de exercițiu, nu avem nevoie de salturi mari, ci de constanța progresului. În fiecare zi cu 1% mai bine ca ieri. Odată ce dobândim abilitatea de a persevera, o putem aplica tuturor celorlalte aspecte din viața noastră. Aici este marele câștig dacă ne asumăm responsabilitatea de a deveni perseverenți.
Antrenamentul perseverenței
Exercițiu:
- Alegem un aspect mic
- Lucrăm în fiecare zi la el
- Progres constant
NU salturi mari - Dobândim abilitatea
- O aplicăm altor aspecte
din viețile noastre
Pentru a susține efortul în timp, avem nevoie de o motivație clară și de o dozare sustenabilă în programul zilnic. Natura umană este rezistentă la schimbare. Avem nevoie de tactici de gestionare a disconfortului de a face ceva nou sau diferit. Este important să ne concentrăm pe ceea ce ne dorim să obținem prin această practică, nu pe ceea ce am „pierdut” pentru a o crea.
Antrenamentul perseverenței
Rețeta succesului:
- Motivație clară
- Dozare sustenabilă
- Tactici gestionare disconfort
- Focus pe ce câștigăm
(nu la ce am renunțat)
Este important să avem un plan și să ne ținem de el. Este util să notăm care ne sunt obiectivele și termenele până la care vrem să punctăm hotare de evoluție. Chiar dacă ajustăm planul pe parcurs, este important să avem o imagine clară despre scopul călătoriei și semnificația destinației.
Antrenamentul perseverenței
Rețeta succesului:
- Creăm un plan clar
- Notăm obiective și termene
- Ajustăm planul pe parcurs
- Conșientizăm scopul călătoriei
+ semnificația destinației
Rețeta fiecăruia este diferită. De la lucrurile care sunt importante pentru noi, lucrurile la care ne pricepem și cum ne putem dezvolta abilitatea perseverenței. Această diversitate umană este esențială succesului. Fiecare își aduce contribuția într-un mod diferit, într-un domeniu diferit și având perspective diferite. Nu este despre cine are dreptate, ci despre soluțiile care rezolvă problemele.
Antrenamentul perseverenței
Rețeta fiecăruia e diferită:
- Ce lucruri sunt importante
- La ce ne pricepem
- Ce tip de perseverență cultivăm
- Fiecare contribuție este importantă
diferite moduri, domenii, perspective
Consumăm mult timp fiind nemulțumiți. De la trafic, școli, servicii medicale, furnizori, colegi sau vecini. Însă nemulțumirea nu rezolvă niciuna dintre aceste probleme. Singurul lucru pe care îl putem face este ca fiecare, în meseria și poziția în care ne aflăm, să ne asigurăm că suntem o sursă de soluții pentru ceilalți, nu probleme. Iar dacă a fost o vreme în care chiar avem nevoie de mulți oameni care pot reconstrui lumea pentru a fi mai bună și durabilă, acea vreme este acum.
Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!
—
Provocările prezentului:
- Echilibrul meritocrației
- Puțin bine nu e bun. Meritocrația la Stat
- Ecuația meritocrației
- Cum ne pierdem sau câștigăm viitorul
- Mediu neprietenos antreprenorilor
—
Leadership:
- Omul – ființă socială
- Cea mai bună utilizare a oamenilor
- Majoritatea tăcută
- Împăratul este gol
- Salvarea este în unitate
- Unii și alții. În gardă sau în gard.
- Omul (ne)potrivit la locul (ne)potrivit
- Gândirea tribală
- Puterea consensului
- Comparația. Invidie sau Inspirație
- Echilibrul si dezechilibrul
- Clepsidra vieților noastre
—
Noul An: