Am tot auzit în ultima perioadă comentarii la adresa dorințelor de viitor ale noilor generații. Fie că ar fi superficiale, nerealiste sau chiar arogante. Însă copiii sunt oglinda adulților care i-au crescut, îndrumat și care le-au servit ca modele.
Asta mi-a adus aminte de o parabolă. Un băiețel îi spune bunicului că își dorește să fie celebru, să conducă mașini frumoase, să aibă case mari. Și-l întreabă pe bătrân cum să facă să le obțină pe toate. Bunicul observă un future superb și-l îndeamnă pe băiat să-l prindă.
Cum înțeleg tinerii succesul
Parabola grădinii cu fluturi
- Băiatul își dorește
celebritate, mașini, case - Întreabă bunicul
cum le poate obține pe toate
Câteva minute mai târziu, obosit și dezamăgit, copilul își recunoaște înfrângerea. Atunci bunicul îi spune: „Dacă îți petreci timpul alergând după fluturi, aceștia vor zbura. Dar dacă îți petreci timpul creând o grădină frumoasă, fluturii vor veni la tine.”
Cum înțeleg tinerii succesul
Parabola grădinii cu fluturi
- Dacă îți petreci timpul alergând fluturi
aceștia vor zbura - Dar dacă îți petreci timpul creând o grădină
fluturii vor veni la tine
Pentru a transforma în realitate orice vis e important să fii perseverent. Investiția în tine va atrage oportunitățile mai bine decât alergatul după oportunități cu tolba goală. Riști când le întâlnești să nu știi ce să faci cu ele. Sau pur și simplu să nu le poți identifica.
Cum înțeleg tinerii succesul
Transformarea visurilor în realitate
- Perseverență
- Investiția în sine
=> atragerea oportunităților
Ce înseamnă asta în practică? Să investești timp și energie în a cultiva abilități, cunoștințe și competențe pentru a construi lucruri de valoare. Să îți antrenezi răbdarea și perseverența. Să construiești relații și colaborări pentru a realiza proiecte mai mari decât puteai face tu singur. Să dezvolți un caracter puternic cu valori pe măsură ca să fii înconjurat de oameni similari.
Cum înțeleg tinerii succesul
Transformarea visurilor în realitate
- Cultivare abilități, cunoștințe, competențe
- Antrenare răbdare, perseverență
- Construire relații, colaborări
- Dezvoltare caracter
Și astfel vei atrage în mod natural de-a lungul vieții oportunități, experiențe și succes. Acestea sunt adevăratele reușite în viață, nu obiectele din jurul nostru. Însă dacă cei tineri ne văd pe noi, adulții, că suntem consumați de a deține obiecte, asta își vor dori și ei.
Cum înțeleg tinerii succesul
Investiția în dezvoltarea personală
- Atragerea naturală de
oportunități, experiențe, succes
= adevăratele reușite în viață
(nu obiectele din jurul nostru)
Apoi se vor uita în jurul lor și vor vedea cine și cum pare că obține cel mai repede cele mai multe obiecte. Astfel vor identifica, așa cum pot ei la vârsta lor, modelele pe care cred ei că trebuie să le urmeze pentru a obține „succesul”. Adică acel ceva care acaparează timpul, atenția și energia adulților.
Cum înțeleg tinerii succesul
Alergatul obiectelor
- Căutarea modelelor „de succes”
- Cine/cum pare că le obțin (repede + multe)
Ne dorim întotdeauna pentru copiii noștri o viață mai bună. Și în general traducem asta în slujbe mai prestigioase, case mai frumoase, mașini mai bune decât am avut noi. Însă acestea sunt doar rezultate, nu scopuri. Să punem accentul pe a fi, și abia apoi pe a avea. Cine suntem va rezolva și ce avem. Ce avem nu va schimba în bine cine suntem.
Cum înțeleg tinerii succesul
Dorinețe adulților pentru copiii lor
- „Viață mai bună”
slujbe, case, mașini
= rezultate, NU scopuri - Focus pe „a fi” mai întâi
și „a avea” se va rezolva de la sine
Scopul unei vieți bogate este să devii cea mai bună versiunea ta – ca om, prieten, partener sau ca specialist într-un domeniu sau altul. Să fim siguri că tinerii înțeleg lecția asta cât mai devreme pentru a-și investi timpul, atenția și energia în adevăratele bogății ale vieții.
Și chiar și noi, adulții, să ne privim cu atenție deciziile zilnice pentru a nu irosi timp prețios alegând după fluturi pe care nu-i vom prinde niciodată. Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!